Κλείσιμο

Αποκλεισμός-σοκ για τις ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ από την Γαλλία

Χρειάστηκαν 13 χρόνια…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έμειναν εκτός της τελικής τετράδας του Παγκόσμιου Κυπέλλου μπάσκετ αφότου αποκλείστηκαν από την Γαλλία με 89-79.

Πρόκειται για την πρώτη ήττα που γνωρίζει η Team USA σε επίσημο αγώνα από το 2006, όταν νικήθηκε από την Ελλάδα στον ημιτελικό της Σαϊτάμα.

Με «στυλοβάτη» τον Ρούντι Γκομπέρ, κορυφαίο αμυντικό παίχτη στο NBA, οι τρικολόρ «έσβησαν» τις προσπάθειες των Αμερικανών να πλησιάσουν στο καλάθι, υποχρεώνοντάς τους σε δύσκολες προσπάθειες.

Στην άλλη πλευρά τα σταθερά χέρια των Εβάν Φουρνιέ, Νάντο ντε Κολό και Φρανκ Ντιλικινά προκαλούσαν ρήγματα την αμερικανική άμυνα με έξυπνες διεισδύσεις μετά από σκριν και σπάσιμο της μπάλας προς τα έξω.

Το αποτέλεσμα έθεσε τέλος στο σερί 58 επίσημων νικών που είχαν οι Αμερικανοί σε διεθνείς διοργανώσεις με παίκτες του NBA στο ρόστερ τους.

Το ματς από το sport-fm.gr

Καλό ρυθμό είχε από νωρίς το παιχνίδι, το οποίο μέχρι τα μισά ήταν μία… μονομαχία του Φουρνιέ με τον Μίτσελ (8-8). Στη συνέχεια, οι Γάλλοι έσφιξαν αμυντικά, οι Αμερικανοί επέμεναν άστοχα από την περιφέρεια και έτσι οι «τρικολόρ» πήγαν στο +4 (8-12).

Με την είσοδο του Σμαρτ στο παρκέ, η Team USA έκανε ένα μίνι σερί 5-0 και πήρε το προβάδισμα (13-12), αλλά οι παίκτες του Κολέ έφεραν το παιχνίδι στα ίσα (18-18) με μπροστάρη τον Γκομπέρ, στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Στην αρχή της δεύτερης περιόδου, ήταν η σειρά του Ντε Κολό να μιλήσει για τη Γαλλία, η οποία έφτασε στο +5 (22-27), στο 12’. Η απάντηση των ΗΠΑ ήρθε με εξαιρετικές άμυνες και με τον «ζεστό» Μίτσελ, για το δικό της προσπέρασμα (29-27), στα μισά.

Ωστόσο, οι «τρικολόρ» βρήκαν ξανά τις απαντήσεις τους με τον Φουρνιέ, ο οποίος επέστρεψε από τον πάγκο και με τα τρίποντά του τους έστειλε στο +7 (29-36). Το σύνολο του Πόποβιτς τα… περίμενε όλα από τον γκαρντ των Τζαζ, με την ομάδα του Κολέ να «χτυπάει» με τον Γκομπέρ μέσα από τη ρακέτα, ο οποίος δεν είχε… αντίπαλο και έτσι οι Γάλλοι πήγαν στα αποδυτήρια με το +6 (39-45).

Με την ίδια φόρα μπήκε η Γαλλία στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Μπατούμ να την στέλνει στο +10 (41-51), το οποίο έμεινε (43-53) μέχρι το 23’. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, οι Αμερικανοί έβγαλαν τρομερές άμυνες –ειδικά πάνω στον Γκομπέρ- με τον Μίτσελ να βρίσκει… συμπαραστάτες τους Σμαρτ και Μίντλετον και έτσι το παιχνίδι πήγε στην ισοπαλία (60-60), στο 26’.

Αυτή τη φορά, οι «τρικολόρ» δεν είχαν την απάντηση, με τους Αμερικανούς να χτυπούν και μέσα από τα επιθετικά ριμπάουντ για να περάσουν μπροστά (63-62) και να κλείσουν το τρίτο δεκάλεπτο με το υπέρ τους 66-63.

Οι ΗΠΑ είχαν χτίσει μομέντουμ από το τέλος της προηγούμενης περιόδου και με «όπλο» τα επιθετικά ριμπάουντ πήγαν στο +7 (72-65), στην αρχή. Ωστόσο, αυτή τη φορά ήρθε η αντίδραση από τους Γάλλους, με δικές τους τρομερές άμυνες και με τους Ντε Κολό και Ντιλικινά για την ανατροπή και το προσπέρασμα (76-82), στο 38’.

Ο Γουόκερ «ξεκόλλησε» την ομάδα του Πόποβιτς, αλλά οι Γκομπέρ ήταν… σκιάχτρο στην άμυνα και έτσι οι «τρικολόρ» διατηρούσαν μία απόσταση ασφαλείας (78-84), στα 50’’ πριν τη λήξη. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, το ματς οδηγήθηκε στις βολές με τον Ντε Κολό να διατηρεί την ψυχραιμία του, τους Αμερικανούς όχι και έτσι η Γαλλία να παίρνει τη νίκη με το τελικό 79-89!

Τα δεκάλεπτα: 18-18, 39-45, 66-63, 79-89


Πηγή: skai.gr - sport-fm.gr