Μουντομπάσκετ: Στραπάτσο σε Σερβία από Αργεντινή, πέρασε η Ισπανία

Εκτός διεκδίκησης μεταλλίων στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ της Κίνας τέθηκε η Σερβία, η οποία υπέστη ήττα-έκλπηξη από την Αργεντινή στα προημιτελικά. Αντίθετα, η Ισπανία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, νίκησε την μαχητική Πολωνία και σφράγισε το εισιτήριο της για την τελική τετράδα.

Η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού ΗΠΑ-Γαλλία ενώ η Ισπανία θα βρει στον δρόμο της τον νικητή του αγώνα Αυστραλία-Τσεχία.

Πριν την έναρξη του Μουντομπάσκετ η Σερβία θεωρούνταν η μοναδική ομάδα που θα μπορούσε να απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ η Αργεντινή προσπαθούσε να αφήσει πίσω της την «χρυσή γενιά» του Μάνου Τζινόμπιλι και να μετρήσει τις δυνάμεις της στο παγκόσμιο στερέωμα.

Στο γήπεδο όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Με εντυπωσιακά ποσοστά ευστοχίας, γρήγορες εναλλαγές της μπάλας και δημιουργικό μπάσκετ οι λατινοαμερικάνοι επικράτησαν των Σέρβων με 97-87, προηγούμενοι με μεγάλη διαφορά σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του τέταρτου δεκαλέπτου.

«Όπλο» για την ομάδα του Σέρτζιο Χερνάντεζ αποδείχτηκε το τρίποντο, καθώς οι Αργεντίνοι σκόραραν 12 φορές από τα 6,75 μέτρα. Παράλληλα κατάφερναν σταθερά να διεισδύουν στο ζωγραφιστό, πολλές φορές με κίνηση χωρίς την μπάλα.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους νικητές ήταν ο «παππούς» Λούις Σκόλα, ο οποίος πέτυχε 20 πόντους και μάζεψε πέντε ριμπάουντ, ενώ ενορχηστρωτής της επίθεσης ήταν ο Φακούντο Καμπάτσο, ο οποίος μοίρασε 12 ασίστ για να συμπληρώσει τους 18 πόντους του.

Όμως η Αργεντινή αποδείχτηκε «πολυφωνική», πετύχαινε καλάθι σχεδόν κάθε φορά που χρειαζόταν και τελείωσε τον αγώνα με πέντε παίχτες που είχαν διψήφιο αριθμό πόντων.

Από την Σερβία διασώθηκε ο μεγάλος Νίκολα Γιόκιτς, όμως οι διάδοχοι της σχολής των «πλάβι» ήταν απελπιστικά άστοχοι (41,8% εντός πεδιάς) και δεν μπόρεσαν να βρουν λύση από το τρίποντο (28,6%).

Αποφεύχθηκε το δεύτερο σοκ

Στον δεύτερο προημητελικό της ημέρας η Ισπανία δυσκολεύτηκε απέναντι στην επίμονη Πολωνία όμως κατέφερε να οικοδομήσει διαφορά ασφαλείας από το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου και εξασφάλισε την πρόκριση.

Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή των Ιβήρων σε ημιτελικά Παγκοσμίου μετά τον θρίαμβό τους επί της Ελλάδας το 2006.

Η «ρόχα» πήρε κεφάλι στο σκορ σχεδόν από τα πρώτα λεπτά, όμως οι Πολωνοί δεν της επέτρεψαν να εφησυχάσουν. Η εικόνα άλλαξε προς το τέλος της τρίτης περιόδου, όταν οι ανατολικοευρωπαίοι δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν την ποιότητα των Ισπανών, με συνέπεια να βρεθούν στο -9.

Η ανωτερότητα των Ισπανών φάνηκε σε ολόκληρη την τελευταία περίοδο, όπου η διαφορά έφτασε και τους 16 πόντους, για να κλείσει στο 90-78.

Ο Ρούμπιο ήταν ο κύριος οργανωτής και εκτελεστής (19 πόντοι, 9 ασίστ) για τους νικητές, με άξιους συμπαραστάτες τον Ρούντι και τα αδέρφια Ερνάνγκομεθ.
Πηγή: skai.gr