Europa League: Άρσεναλ για κούπα - Ιστορική πρόκριση για Άιντραχτ

Την πιο πειστική πρόκριση απ’ όλες τις ομάδες που θα βρεθούν στους «4» του Europa League σφράγισε η Άρσεναλ. 

Επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία τους επί της Νάπολι, οι «κανονιέρηδες» την πέταξαν έξω με δεύτερη νίκη στο «Σαν Πάολο» (1-0). 

Έχοντας ως παρακαταθήκη το 2-0 του Λονδίνου (και βασικό ξανά τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο), η ομάδα του Ουνάι Έμερι διαχειρίστηκε υποδειγματικά το ματς. 

Αφότου πήρε λοιπόν και το προβάδισμα (με υπέροχη εκτέλεση φάουλ του Λακαζέτ στο 34’) ξεκαθάρισε από νωρίς τις όποιες αμφιβολίες για το ποιος θα βρεθεί στην επόμενη φάση. 

Γιατί η Νάπολι πίεσε και έχασε κάποιες ευκαιρίες, αλλά όχι μόνο δεν μπόρεσε να φτιάξει προϋποθέσεις ανατροπής, μα ούτε το γκολ της τιμής δεν κατάφερε να πετύχει μέχρι το τέλος. 

Έτσι, οι Λονδρέζοι σφράγισαν με στιλ και άνεση την πρόκριση στα ημιτελικά, όπου θα κληθούν να προσπεράσουν το εμπόδιο της Βαλένθια στον δρόμο για τον τελικό. 

Τη μεγαλύτερη πρόκριση στην Ιστορία της πέτυχε η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης
, η οποία με το 2-0 επί της Μπενφίκα έκλεισε θέση στα ημιτελικά του Europa League.

Από τις αποψινές ρεβάνς των προημιτελικών αυτό ήταν το ματς που ξεχώρισε, μιας και στα υπόλοιπα τα φαβορί προκρίθηκαν. Τσέλσι, Άρσεναλ και Βαλένθια συμπληρώνουν το παζλ της τετράδας, με τα ζευγάρια να διαμορφώνονται ως εξής:

Άρσεναλ (Αγγλία) - Βαλένθια (Ισπανία)
Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (Γερμανία) - Τσέλσι (Αγγλία)

«Πολύ σκληρή για να πεθάνει» αποδείχθηκε η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Η γερμανική ομάδα είχε δείξει τις διαθέσεις της την περασμένη εβδομάδα, όταν με 10 παίκτες κατάφερε να σκοράρει δύο φορές εις βάρος της Μπενφίκα και παρά το 4-2 κατάφερε να φτάσει σε μία μεγάλη ανατροπή μέσα στην έδρα της.

Ο Ανδρέας Σάμαρης, όπως και ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, βρέθηκαν στο αρχικό σχήμα των Πορτογάλων, με τον πρώτο να παραχωρεί την θέση του στον Πίτσι στο 70ό λεπτό.

Η ετοιμότητα του Τσεχ στις ευκαιρίες που δημιούργησε στο ξεκίνημα του αγώνα η Νάπολι με τους Καγεχόν και Μίλιτς, έδωσε την ευκαιρία στην Άρσεναλ να βρει το γκολ που έψαχνε στο «Σαν Πάολο» και να προκριθεί εύκολα στους ημιτελικούς του Europa League. Μετά το 2-0 στο Λονδίνο η ομάδα του Ουνάι Έμερι νίκησε και επί ιταλικού εδάφους τους «παρτενοπέι» με 1-0 και, πλέον, με την Τσέλσι είναι τα μεγάλα φαβορί για να «συναντηθούν» στον τελικό της διοργάνωσης. Βασικός σε ένα ακόμη ματς με τους «κανονιέρηδες» ήταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος.

Οι φίλοι της Σλάβια Πράγκας αποθέωσαν τους παίκτες της ομάδας τους, παρά τον αποκλεισμό από την Τσέλσι. Και πως να μην το κάνουν, άραγε, όταν είδαν τους ποδοσφαιριστές να παλεύουν με όλες τις δυνάμεις τους και να μετατρέπουν το 4-1 σε 4-3. Οι Λονδρέζοι με την 11η νίκη τους στη διοργάνωση διατήρησαν και το αήττητο (έχουν και μία ισοπαλία) από την έναρξη της περιόδου, ωστόσο, προβλημάτισαν με την εικόνα τους στην επανάληψη.

Πριν τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα οι «μπλε» είχαν πετύχει 4 γκολ (έχουν σκοράρει σε όλα τα ματς που έδωσαν έως τώρα στη διοργάνωση), αλλά στο δεύτερο μέρος οι φιλοξενούμενοι μη έχοντας τίποτα να χάσουν πέτυχαν άλλα δύο γκολ, ωστόσο, στάθηκε αδύνατο να φτάσουν στην μεγαλύτερη ανατροπή όλων των εποχών. 

Το 3-1 στο πρώτο ματς με την Βιγιαρεάλ δεν άφηνε καμία αμφιβολία για το ποια ομάδα θα συνέχιζε στο Europa League. Η Βαλένθια με το «παρθενικό» γκολ του Λάτο με τις «νυχτερίδες» και του Παρέχο στο β΄ μέρος επιβλήθηκε στο «Μεστάγια» με 2-0 και προκρίθηκε πανηγυρικά στους ημιτελικούς, όπου θα έχει σαφώς πιο δύσκολο έργο απέναντι στην Άρσεναλ. 

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ των αγώνων ρεβάνς των προημιτελικών του Europa League (σε παρένθεση τα σκορ των πρώτων αναμετρήσεων): 

Νάπολι (Ιταλία)-Aρσεναλ (Αγγλία)                       0-1
(36΄ Λακαζέτ)
Α΄αγ. 0-2: Προκρίθηκε η Άρσεναλ με συνολικό σκορ       3-0

Βαλένθια (Ισπανία)-Βιγιαρεάλ (Ισπανία)                 2-0
(13΄ Λάτο, 54΄ Παρέχο)    
Α΄αγ. 3-1: Προκρίθηκε η Βαλένθια με συνολικό σκορ      5-1
 
Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (Γερμανία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία) 2-0
(37΄ Κόστιτς, 67΄ Ρόντε)    
Α΄αγ. 2-4: Προκρίθηκε η Αϊντραχτ με συνολικό σκορ      4-4  

Τσέλσι (Αγγλία)-Σλάβια Πράγας (Τσεχία)                 4-3
(5΄,27΄ Πέδρο, 10΄αυτ. Ντέλι, 17΄ Ζιρού - 26΄ Σούτσεκ, 51΄,55΄ Σέβτσικ)     
Α΄αγ. 1-0: Προκρίθηκε η Τσέλσι με συνολικό σκορ        5-3