Μαγεία ο Φορτούνης, «χείμαρρος» ο Ολυμπιακός!

Ο Κώστας Φορτούνης έκανε τα… πάντα (2 γκολ, 1 ασίστ) και χάρισε στον Ολυμπιακό τη νίκη (3-1 εντός) στην πρώτη συνάντηση με την Μπέρνλι. Στο χέρι των «ερυθρολεύκων» πλέον η πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ειδικά αν αναλογιστούμε την εικόνα των δύο ομάδων.

Ο αρχηγός των Πειραιωτών άνοιξε το σκορ με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 19’, ενώ οι Άγγλοι ισοφάρισαν με πέναλτι του Γουντ στο 33’. Στο 49’, ο Φορτούνης εκτέλεσε φάουλ και βρήκε τον Μπουχαλάκη, ο οποίος με γυριστή κεφαλιά έγραψε το 2-1.

Στο 60’ το «νούμερο 7» του Ολυμπιακού διαμόρφωσε το 3-1 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, σε μια φάση που οι φιλοξενούμενοι έμειναν με 10 παίκτες. Την Πέμπτη 30/8 η ρεβάνς στην Αγγλία, όπου η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς καλείται να διαχειριστεί το υπέρ της 3-1 του πρώτου αγώνα.

Πως έπαιξαν

Για 3ο διαδοχικό ματς ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με την ίδια ενδεκάδα. Κάτω από την εστία ο Γιαννιώτης, ενώ την αμυντική τετράδα συνέθεσαν οι Ομάρ, Μιράντα, Βούκοβιτς, Τσιμίκας. Ως αμυντικοί χαφ αγωνίστηκαν οι Μπουχαλάκης, Καμαρά, που είχαν μπροστά τους τον Φορτούνη και τους Χριστοδουλόπουλο, Ποντένσε στα «φτερά». Μοναδικός προωθημένος πάλι ο Γκερέρο.

Από την άλλη, η Μπέρνλι παρατάχθηκε με 4-4-2, με τον τεχνικό της να επιχειρεί μερικό ροτέισον. Στο τέρμα ο Χίτον, με τους Μπάρντσλεϊ, Λονγκ, Γκίμπσον, Γουόρντ να παίζουν στην οπισθοφυλακή. Στα χαφ οι Τέιλορ, Κορκ, Κέντρικ, Γκούντμουντσον, ενώ ως επιθετικό δίδυμο αγωνίστηκαν οι Μπαρνς, Γουντς.

Το ματς

Η Μπέρνλι ξεκίνησε πιο… ζωηρά το παιχνίδι, κέρδισε τις πρώτες μονομαχίες και με τις βαθιές μπαλιές που επιχειρούσαν οι αμυντικοί της, δημιουργούσε προβλήματα στον Ολυμπιακό στο πρώτο τέταρτο. Κάπου εκεί οι «ερυθρόλευκοι» ανέβασαν στροφές και πήραν… μέτρα στο γήπεδο.

Στο 19’, ο Φορτούνης εκτέλεσε εξαιρετικά ένα φάουλ έξω από την περιοχή, αφού πέρασε την μπάλα πάνω από το τείχος των Άγγλων και την έστειλε στα δίχτυα του Χίτον για να γράψει το 1-0. Από εκείνο το σημείο μέχρι το 30’, ο Ολυμπιακός κυριαρχούσε στον αγωνιστικό χώρο έχοντας την απαραίτητη ώθηση μετά το γκολ που πέτυχε.

Στο 32’ όμως η Μπέρνλι κέρδισε πέναλτι, με τον Καμαρά να πέφτει άτσαλα πάνω στον Γουντ. Ο διαιτητής Βίντσιτς καταλόγισε άμεσα την παράβαση κι ενώ δύο λεπτά νωρίτερα είχε αρνηθεί πέναλτι στον Ολυμπιακό σε τράβηγμα του Λονγκ στον Ποντένσε. Την «εσχάτη των ποινών» εκτέλεσε εύστοχα ο Γουντ για να ισοφαρίσει σε 1-1.

Έκτοτε οι παίκτες του Μαρτίνς κυριεύτηκαν από νευρικότητα, έχασαν τη συγκέντρωσή τους και βγήκαν εκτός ρυθμού. Στο 44’ δημιουργήθηκε μία ακόμα φάση που ξεσήκωσε διαμαρτυρίες στους ανθρώπους των Πειραιωτών, με τον Χριστοδουλόπουλο να σεντράρει και την μπάλα να βρίσκει στο χέρι του Τέιλορ, ο οποίος όμως το είχε μαζέψει.

Κάπως έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με το σκορ στο 1-1, σε ένα ματς γεμάτο νεύρα και δυνατές μονομαχίες.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε ιδανικά για τον Ολυμπιακό, που ανέκτησε το προβάδισμά του στο 49’, με τον Φορτούνη να εκτελεί υποδειγματικά το φάουλ και να βρίσκει στην περιοχή τον Μπουχαλάκη, ο οποίος με γυριστή κεφαλιά νίκησε τον αντίπαλο τερματοφύλακα για να διαμορφώσει το 2-1.

Η ομάδα του Μαρτίνς πήρε το απαραίτητο boost από το 2-1 και με τον κόσμο της να… σπρώχνει, συνέχισε να πιέζει. Ως συνέπεια αυτού, ήρθε η φάση του 59’, στην οποία ο Καμαρά σούταρε από το ύψος της περιοχής και η μπάλα βρήκε στο χέρι του Γκίμπσον, με τον διαιτητή Βίντσιτς αυτή τη φορά να καταλογίζει πέναλτι.

Ο Φορτούνης ανέλαβε να εκτελέσει την «εσχάτη των ποινών» και δεν… λάθεψε για να δώσει «αέρα» δύο τερμάτων στην ομάδα του (3-1). Ειρήσθω εν παρόδω ο στόπερ των Άγγλων, Γκίμπσον, δέχθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα λόγω της παράβασης στην οποία υπέπεσε και αποβλήθηκε αφήνοντας την ομάδα του με 10 παίκτες στο τελευταίο ημίωρο.

Κάπου εκεί η Μπέρνλι κλείστηκε στο καβούκι της και δεν πήρε το παραμικρό ρίσκο «παραχωρώντας» πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων στους «ερυθρόλευκους». Οι παίκτες του Μαρτίνς όμως δεν βρήκαν τον τρόπο να διασπάσουν εκ νέου την άμυνα των φιλοξενούμενων.

Έτσι, μέχρι το τέλος της αναμέτρησης δεν άλλαξε κάτι, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί δικαίως 3-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» της Μπέρνλι με ενορχηστρωτή τον Φορτούνη και να κάνει σημαντικό βήμα για να βρεθεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Ενθαρρυντικά τα δείγματα γραφής των Πειραιωτών, που απέδωσαν πολύ καλά ανά διαστήματα κόντρα σε μια σκληροτράχηλη και πιο έτοιμη ομάδα. Την Πέμπτη 30/8 η ρεβάνς στην Αγγλία.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ολυμπιακός (4-2-3-1): Γιαννιώτης - Ομάρ, Βούκοβιτς, Μιράντα, Τσιμίκας - Μπουχαλάκης, Καμαρά – Χριστοδουλόπουλος (84’ Ανσαριφάρντ), Φορτούνης (89’ Φετφατζίδης), Ποντένσε – Γκερέρο

Μπέρνλι (4-4-2): Χίτον – Μπάρντσλεϊ, Λονγκ, Γκίμπσον, Γουόρντ (66’ Λένον) – Τέιλορ, Κορκ, Χέντρικ, Γκούντμουντσον (76’ Βόουκς) – Μπαρνς, Γουντ (62’ Ταρκόφσκι)

Πηγή: skai.gr