Η άλλη Ελλάδα που διακρίνεται: Στον τελικό του Rogers Cup ο Τσιτσιπάς (vid)

Κόντρα την "Ελλάδα εσωτερικού", την Ελλάδα των χιλίων προβλημάτων και της μιζέριας, υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, η "Ελλάδα εξωτερικού". Η Ελλάδα που επιμένει, η Ελλάδα που διακρίνεται, στην επιστήμη, στις τέχνες και στα γράμματα αλλά και στον αθλητισμό, με παιδιά όπως ο Τέντογλου, η Στεφανίδη, η Παπαχρήστου, η Κυριακοπούλου, η Μπελιμπασάκη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς. 

Το παιδί - θαύμα του παγκόσμιου τένις, ο εκπληκτικός για ακόμη μια φορά  Τσιτσιπάς, κατάφερε πάλι με ανατροπή να νικήσει και τον Κέβιν Άντερσον, νο 6 στην παγκόσμια κατάταξη και να προκριθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του, στον τελικό του Rogers Cup, που διεξάγεται στο Τορόντο.

Ο Τσιτσιπάς έγινε ο πρώτος τενίστας εκτός των κορυφαίων της παγκόσμιας κατάταξης που θα είναι φιναλίστ στον τελικό του Rogers Cup, αφότου ο Νίκολας Κίφερ είχε τερματίσει στη δεύτερη θέση στο Τορόντο το 2008 (ηττήθηκε από τον Ραφαέλ Ναδάλ).


Αντίπαλός του στον τελικό θα είναι ο κορυφαίος της παγκόσμιας κατάταξης Ναδάλ, κάτοχος 17 τίτλων Grand Slam και 79 τίτλων συνολικά, ο οποίος κέρδισε τον 22χρονο Ρώσο Κάρεν Κασάνοφ, νο 38 στον κόσμο. 

Ο Τσιτσιπάς, που βρισκόταν στην 168η θέση στην κατάταξη της ATP μόλις πριν από μία εβδομάδα, θα ανέβει στο νούμερο 15 τη Δευτέρα - τουλάχιστον. Αν καταφέρει να κερδίσει το τουρνουά, θα ανέβει στη 12η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

«Δεν θα μπορούσα να έχω πετύχει τίποτα καλύτερο σε ένα και μόνο τουρνουά από το να κερδίσω όλους αυτούς τους παίκτες που βρίσκονται πολύ ψηλά στην κατάταξη, παίζοντας καταπληκτικό τένις», είπε ο Τσιτσιπάς. «Είμαι σίγουρος ότι το κοινό δεν το περίμενε. Ούτε καν εγώ το περίμενα», παραδέχθηκε. «Πήγα πολύ καλά μέχρι τώρα κι είμαι ψυχολογικά έτοιμος για τον τελικό».

Μετά τη δεύτερη νίκη του επί του νοτιοαφρικανού Κέβιν Άντερσον, έπειτα από εκείνη στο Εστορίλ τον Μάιο, ο νεαρός απέσπασε τα εύσημα του αντιπάλου του. «Είναι προφανώς πολύ δύσκολο να χάνεις ένα ματς σαν αυτό, τόσο αμφίρροπο, σε αυτή τη φάση του τουρνουά», είπε ο Άντερσον.

«Έκανα ό,τι μπορούσα. Θεωρώ ότι (ο Τσιτσιπάς) έπαιξε κατά διαστήματα πολύ καλό τένις, ειδικά όταν μέτραγε πιο πολύ. Είχα δύο ευκαιρίες για μπρέικ στο τέλος του δεύτερου σετ και άλλη μία στο τρίτο. Δεν έχασε ούτε ένα (σετ) που σέρβιρε. Έπαιξε πάρα πολύ καλά (...) Στο ένα ματς πόιντ που είχα, έκανε ένα απίστευτο διαγώνιο μπάκχαντ γουίνερ. Ήταν πολύ εντυπωσιακή η προσπάθειά του», είπε.

Ο Τσιτσιπάς θα προσπαθήσει να γίνει ο πρώτος τενίστας μετά τον Άλμπερτ Πόρτας στο Αμβούργο το 2001 που θα κερδίσει τον πρώτο του τίτλο στο ATP World Tour σε ένα τουρνουά Masters 1000.

Ο νεαρός έχει καταπλήξει πολλούς με την πορεία του στο τουρνουά: ακόμα και ειδικοί απορούν πώς κατέφερε να κάνει τόσες ανατροπές, ειδικά όταν επικράτησε του προηγούμενου νικητή του Rogers Cup, του Αλεξάντερ Τσβέρεφ. Όταν ένας ρεπόρτερ τον ρώτησε «πώς ακριβώς το έκανες αυτό;» αμέσως μετά τη νίκη του στον προημιτελικό, ο εικοσάχρονος απάντησε αυθόρμητα: «Δεν έχω ιδέα. Απλά έκανα μπρέικ και το όνειρο παραμένει ακόμη ζωντανό».

Τον Τσιτσιπά υποστηρίζουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνοκαναδοί, που έχουν ξετρελαθεί με την πορεία του στο Rogers Cup τις τελευταίες μέρες. «Έβλεπα ελληνικές σημαίες στο γήπεδο, με επευφημούσαν στα ελληνικά (...) Ένιωθα σαν να παίζω στην Αθήνα», είπε, μετά τον θρίαμβό του επί του νο 3 στην παγκόσμια κατάταξη.



Ο ημιτελικός


Ο αγώνας των ημιτελικών ήταν συγκλονιστικός και πήγε πόντο με πόντο, ειδικά στο πρώτο σετ, όπου ο Άντερσον νίκησε στο τάι-μπρέικ με 7-6(4). Στο δεύτερο σετ ο 20χρονος Έλληνας τενίστας έσπασε μία φορά το σερβίς του 32χρονου Νοτιοαφρικανού, προηγήθηκε 3-1 και στο τέλος το πήρε με 6-4. Πόντο με πόντο πήγε και το τρίτο σετ, το οποίο επίσης οδηγήθηκε στο τάι-μπρέικ κι εκεί ο Τσιτσιπάς έδειξε και πάλι μια εκπληκτική αυτοσυγκέντρωση και ηρεμία στις δύσκολες στιγμές και τελικά νίκησε με 7-6(7), ολοκληρώνοντας τον αγώνα μετά από 2 ώρες και 51 λεπτά.

Στην εκπληκτική διαδρομή του ως τα ημιτελικά ο Έλληνας πρωταθλητής απέκλεισε τέσσερις τενίστες που βρίσκονται πιο πάνω από αυτόν στην παγκόσμια κατάταξη, οι τρεις μάλιστα στο «top-10». Στον α’ γύρο νίκησε με 6-3, 7-6(3) τον Βόσνιο Νταμίρ Τζουμχούν, νο 24, στον β’ γύρο με 6-3, 7-6(6) τον Αυστριακό Ντόμινικ Τιμ, νο 8, στον γ’ γύρο με 6-3, 6-7(5), 6-3 τον Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς, κάτοχο 13 τίτλων Grand Slam και 69 τίτλων συνολικά, νο 1 στον κόσμο για μεγάλο διάστημα και νο 10 σήμερα και στα προημιτελικά με σπουδαία ανατροπή 3-6, 7-6(11), 6-4 τον Γερμανό Αλεξάντερ Τσβέρεφ, νο 3 στον κόσμο και περσινό νικητή της διοργάνωσης. 

Στον μοναδικό μέχρι τώρα τελικό της καριέρας του σε μια ATP διοργάνωση, τον περασμένο Απρίλιο, ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρέθηκε πάλι απέναντι στον Ναδάλ. Ήταν στο όπεν της Βαρκελώνης κι έχασε από τον πολυνίκη του συγκεκριμένου τουρνουά με 2-0 σετ. Και εκεί, για να φτάσει στον τελικό, είχε αποκλείσει τρεις τενίστες του «top-20». 



«Φανταστικό συναίσθημα»


Με ένα πλατύ χαμόγελο, σαν να έλαβε μόλις το καλύτερο δώρο για τα σημερινά (12/8) 20ά του γενέθλια, εμφανίστηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά το θρίαμβό του επί του Κέβιν Άντερσον και την πρόκριση στον τελικό του Rogers Cup.

«Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Όλα γίνονται τόσο γρήγορα που δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω. Είναι και τα γενέθλιά μου αύριο (12/8), είναι τρελό. Αν με ρωτούσαν πού θα ήθελα να περάσω τα γενέθλιά μου, θα απαντούσα στο Τορόντο, γιατί όχι; Το να αγωνίζεσαι σε έναν τόσο μεγάλο τελικό στα γενέθλιά σου είναι ό,τι καλύτερο. Δεν μπορώ να πιστέψω τι έχει συμβεί. Τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα. Πέρσι τέτοια εποχή έπαιζα σε challenger στη Σλοβενία για λίγους βαθμούς. Η πορεία μου δείχνει πόσο έχω εξελιχθεί και βελτιωθεί φέτος. Ακόμη κι εγώ δεν μπορώ να το πιστέψω» τόνισε.

Όσο για τη λατρεία του ελληνικού κοινού που έχει κάνει κερκίδα στο Τορόντο για... πάρτη του, είπε: «Νιώθω σαν να παίζω στην Ελλάδα. Είμαι τόσο ευγνώμων για την αγάπη και τη συμπαράστασή σας. Έχετε τόσο μεγάλο πάθος για το σπορ, που δεν είναι εύκολο να το βρεις αυτό στο τένις. Με τέτοιο κοινό είναι διασκεδαστικό να παίζεις».

Πηγή: ΑΜΠΕ - sport-fm.gr - skai.gr