Κλείσιμο

Δώνης: Όνειρό μου να προπονήσω τον Παναθηναϊκό

Το όραμά του για τον Παναθηναϊκό που δημιουργείται από τον ίδιο και τον Νίκο Νταμπίζα περιέγραψε ο Γιώργος Δώνης.

Κατά την επίσημη παρουσίασή του μαζί με τον τεχνικό διευθυντή του «τριφυλλιού», ο Έλληνας τεχνικός τόνισε ότι ήταν όνειρό του να βρεθεί σε αυτόν τον πάγκο.

Αφού έθεσε λοιπόν ως βασικό στόχο να επανέλθει η κανονικότητα στον σύλλογο και τόνισε ότι προετοιμάζει την ομάδα να παίξει σε οποιοδήποτε γήπεδο, αναφέρθηκε στη μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει με την απόκτηση επιθετικού.

Αναλυτικά όσα είπε ο Δώνης:

Για την απόφασή του να επιστρέψει στον ΠΑΟ σε μία δύσκολη περίοδο: «Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε τρελοί. Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο και ασχολήθηκα με την προπονητική, το μεγαλύτερο όνειρό μου ήταν να γίνω προπονητής του Παναθηναϊκού. Πολλές φορές, όπως και να τα έχουμε στο μυαλό μας, δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες και να είναι τα πράγματα όπως θα θέλαμε.

Μπορεί κάποιες φορές μπορεί να είναι καλά τα πράγματα και να πρέπει να αποφασίσεις ποιο είναι το ιδανικό. Για εμένα το ιδανικό ήταν να έρθω σε αυτές τις συνθήκες. Το πρώτο που είχα στο μυαλό μου ήταν το συναισθηματικό κομμάτι, αλλά και το αγωνιστικό γιατί θέλω πάντα ένα πλάνο που ξέρω ότι θα λειτουργήσει. Οι ιδέες μου με τον Νίκο Νταμπίζα ταιριάζουν και το είχα στο μυαλό μου ως μία μεγάλη πρόκληση παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν».

Για τους στόχους της φετινής σεζόν: «Βασικός στόχος είναι να φέρουμε την ομάδα στην κανονικότητα. Να φέρουμε δηλαδή την ομάδα σε ό,τι είχαμε συνηθίσει στον Παναθηναϊκό. Θέλουμε να παρουσιάσουμε μία ανταγωνιστική ομάδα, με ρεαλισμό και να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που ενδεχομένως να παρουσιαστούν. Επειδή η περσινή χρονιά ήταν περίεργη, θέλουμε να απομακρύνουμε από τους παίκτες την ανασφάλεια.

Το κυρίαρχο θέμα είναι ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει στην κανονικότητα. Μπορεί να περιμένετε πως ο στόχος είναι σε ποια θέση θα τερματίσουμε. Για εμάς αυτό θα φανεί στην εξέλιξη. Υπάρχει αγωνιστικό πλάνο που πρέπει να εφαρμοστεί. Υπάρχει το πλάνο της εξέλιξης των νεαρών παικτών. Ώστε να φτάσουμε να γίνουμε ανταγωνιστική ομάδα και πώς η ομάδα θα βγάλει νικητές. Πρέπει να μάθουμε να κερδίζουμε και να γίνουμε νικητές μέσα στο γήπεδο».

Για τη σύγκριση με τα προβλήματα του 2013 και το θέμα του γηπέδου:
«Είναι φανερό ότι σε λιγότερο από ένα μήνα έχουμε σταματήσει να ασχολούμαστε με αυτά που συζητούσαμε πέρσι. Έχουμε δημιουργήσει ασφάλεια στα αποδυτήρια. Έχουμε κερδίσει ένα σημαντικό κομμάτι, υπάρχει ασφάλεια. Υπάρχει ένας άνθρωπος κοντά στους παίκτες που επικοινωνεί με την διοίκηση. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να υπάρχει οικονομική σταθερότητα. Το μπάτζετ είναι μικρότερο και άρα είναι πιο εύκολο να συμβεί αυτό. Να μείνουμε απερίσπαστοι στο αγωνιστικό κομμάτι. Εμείς θα προετοιμάσουμε την ομάδα για να αγωνιστεί σε οποιοδήποτε γήπεδο».

Για τις προσθήκες που απαιτούνται: «Το ρόστερ μας είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Αυτό που έχουμε βάλει στο μυαλό μας και τον προγραμματισμό μας είναι να βρούμε τον κατάλληλο επιθετικό. Για αυτό αποφασίσαμε να δώσουμε χρονικό περιθώριο ώστε να γίνει καλύτερη επιλογή και να βρεθεί ο παίκτης που θα ταιριάζει στα θέλω μας. Υπήρξαν μικρά προβλήματα στην προετοιμασίας μας, όπως ο τραυματισμός του αρχηγού μας.

Μπήκαν κάποια παιδιά στη συνέχεια και το παζλ είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Πρέπει να δίνουμε χρονικά περιθώρια. Κάποια παιδιά μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα και άλλα πιο αργά. Εξαιρώντας τη θέση του φορ, δεν μπορούμε να σκεφτούμε ιδιαίτερα τις μεταγραφές».

Για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην ομάδα: «Είναι σημαντική η λέξη ενότητα. Όταν υπάρχει ενότητα μπορείς να αντιμετωπίσεις πιο εύκολα τις καταστάσεις. Θα φέρω ένα παράδειγμα, η Φέγενορντ είχε πρόβλημα στην οικονομική κατάσταση και μετά κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα. Το γήπεδο όμως ήταν γεμάτο. Εμείς θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πως υπάρχει υγεία, πως υπάρχει ένας στόχος και νομίζω ότι ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει το επίπεδο να κρίνει αυτό που λέω τώρα. Θέλουμε να παρακινήσουμε τον κόσμο να έρθει και να στηρίξει την ομάδα».

Για τους νεαρούς παίκτες που υπάρχουν πολλές απαιτήσεις: «Είμαι πολύ χαρούμενος. Μέρα με τη μέρα είναι πιο χαλαροί στο να αντιμετωπίσουν αυτό που ζητάμε στην προπόνηση. Εμένα εκείνο που μου αρέσει προπονητικά να μελετάω την ομάδα, κάτι που δεν χρειάστηκε να συμβεί εδώ. Ξέρω ποιος είναι ο δύσκολος δρόμος και νομίζω ότι αυτό είναι δική μας ομάδα να επηρεάσουμε τους νέους παίκτες και να συνειδητοποιούν την ιστορία της ομάδας και τη φανέλα για την οποία αγωνίζονται.

Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που θα τους επηρεάσεις. Θα πάμε να παίξουμε ποδόσφαιρο κυριαρχίας, να είμαστε αθλητική και ποιοτική ομάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είμαστε καλή στην ανασταλτική μας λειτουργία. Θα έχουμε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία ανεξάρτητα από το σχηματισμό που θα χρησιμοποιούμε. Οι νέοι και οι παλιότεροι στην ομάδα έχουν μπει σε μία διαδικασία, τους βλέπω ικανοποιημένους και είναι πιο εύκολο για εμένα να τους επηρεάσω».

Για τον ρόλο του και ως παιδαγωγός: «Δεν βλέπω το ρόλο μου ως παιδαγωγός. Η διαχείριση χαρακτήρων είναι μέσα στο επάγγελμα του προπονητή, ανεξάρτητα από την ηλικία του παίκτη. Πρέπει να πάρει το καλύτερο και να αναδείξει τον ποδοσφαιριστή. Είναι για όλους τους παίκτες σημαντικό το κομμάτι της έμπνευσης, ιδιαίτερα για τους νεαρούς σε ηλικία παίκτες, και να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό».

Για το αν η έλλειψη μεγάλων απαιτήσεων από τον κόσμο μπορεί να αποτελέσει «εφόδιο»: «Θεωρώ πως το πιο αρνητικό από όλα είναι το -6. Ταλέντο υπάρχει και αυτό θα βγει. Όλες αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν άλλοθι. Ανεξάρτητα από το ποιον θα έχουμε αντίπαλο εμείς θέλουμε να μπαίνουμε στο γήπεδο ως Παναθηναϊκός».

Για το ελληνικό πρωτάθλημα και αν η ενδεχόμενη αναβολή θα δημιουργήσει πρόβλημα: «Τα προβλήματα είναι συνηθισμένο πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν αλλάζει αυτό. Περιμένουμε την κλήρωση για να γνωρίζουμε και εμείς το πρόγραμμα και να μελετήσουμε τους αντιπάλους μας. Είναι μία διαδικασία δύσκολη, επειδή αρκετές ομάδες δεν έχουν τηλεοπτική στέγη. Ελπίζω να λυθεί αυτό και να γίνει η κλήρωση του πρωταθλήματος. Όσον αφορά τον προγραμματισμό, όλα θα συμβούν την κατάλληλη στιγμή».

Για τον Παϊρότζ: «Εγώ διαχωρίζω το διοικητικό πλάνο και το αγωνιστικό πλάνο. Μπορεί να είναι δύο γραμμές που ενώνονται. Εμένα μου εκφράστηκε στήριξη στο πρόσωπό μου και πρέπει να κάνουμε τον Παναθηναϊκό ανταγωνιστικό και να έχει τις απαιτήσεις των παλαιότερων ετών. Μακάρι οι εξελίξεις να είναι καλύτερες και μακάρι να υπάρξουν μεγαλύτερες απαιτήσεις στην επόμενη σεζόν, γιατί φέτος ξέρουμε όλες τις παραμέτρους που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Για τον Καμπετσή: «Είναι βασική η θέση του επιθετικού. Η προετοιμασία έχει λόγο, οι νέοι παίκτες να προσαρμοστούν και να γίνονται δοκιμές. Πάμε καλά στο κομμάτι την αντίπαλη περιοχή στο σύστημα που παίζουμε. Δεν είμαστε τόσο καλοί στο εκτελεστικό κομμάτι, όπου πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο. Έχουμε καλό πρέσινγκ, καλές τοποθετήσεις, πρέπει να βελτιωθούμε στη μονομαχία, στις αντιδράσεις και στο κομμάτι της επικοινωνίας που είναι πολύ σημαντικό».

Πηγή: sport-fm.gr
Πηγή: Πηγή: sport-fm.gr