Κροατία... ψυχάρα όπως παλιά και στα ημιτελικά του Μουντιάλ

ετά από 20 χρόνια η Κροατία είναι ξανά στην τετράδα του Μουντιάλ, όπου θα παλέψει με την Αγγλία για το... χρυσό εισιτήριο του τελικού!

Η αρμάδα του Μόντριτς έβγαλε καρδιά απέναντι στην Ρωσία και παρά τις… κακοτοπιές, κατάφερε να ρίξει στο καναβάτσο τους οικοδεσπότες επικρατώντας με 4-3 στα πέναλτι.

Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τη γκολάρα του Τσερίσεφ στο 31', ωστόσο λίγο αργότερα ήρθε η απάντηση από τον Κράμαριτς. Το φινάλε της κανονικής διάρκειας βρήκε τους δύο μονομάχους σε απόλυτη ισορροπία (κι ενώ ο Πέρισιτς είχε δοκάρι στο 60'), με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην παράταση.

Εκεί, ο ηρωικός Βίντα έδειξε να χαρίζει την πρόκριση στην χρβάτσκα (101'), ωστόσο πέντε λεπτά πριν τη λήξη του έχτρα χρόνου ο Μάριο Φερνάντες διαμόρφωσε το 2-2.

Στη... ρώσικη ρουλέτα, ο προαναφερθέν έγινε από... ωραίος-μοιραίος, ενώ ο Σμολόφ τα έκανε εξίσου «μαντάρα», με αποτέλεσμα οι Κροάτες να πανηγυρίσουν μια μεγαλειώδη πρόκριση στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και οι Ρώσοι να αρκούνται στο χειροκρότημα από την εξέδρα.

Η διαδικασία των πέναλτι

Απόκρουση Σούμπασιτς στο… κάτι αλά Πανένκα του Σμολόφ
1-0 η Κροατία με τον Μπρόζοβιτς
1-1 η Ρωσία με τον Τζαγκόεφ
Απόκρουση Ακινφέεφ στην εκτέλεση του Κόβατσιτς
Άστοχος ο Φερνάντες της Ρωσίας, σημάδεψε άουτ με κακό πέναλτι
2-1 η Κροατία με… περιπέτεια από τον Μόντριτς. Ο Ακινφέεφ βρήκε τη μπάλα, αυτή χτύπησε στο δοκάρι και στη συνέχεια κατέληξε στα δίχτυα.
2-2 η Ρωσία, πολύ ωραία εκτέλεση από τον Ιγκνασέβιτς
3-2 η Κροατία με πανέμορφη εκτέλεση του Βίντα
3-3 η Ρωσία με τον ψύχραιμο Κουζιάεφ να ισοφαρίζει
4-3 η Κροατία με τον Ράκιτιτς να νικά τον Ακινφέεφ

Το ματς

Κάτι οι πολυάριθμοι οπαδοί της στις εξέδρες, κάτι ο ρόλος της οικοδέσποινας, έδωσαν ορμή στη Ρωσία στην εκκίνηση του αγώνα, ωστόσο σιγά-σιγά η Κροατία άρχισε να ισορροπεί το ματς και να είναι αυτή, μάλιστα, που έκανε παιχνίδι και έψαχνε περισσότερο το γκολ. Δυστυχώς, όμως, δεν βλέπαμε το παραμικρό θέαμα. Πολλά λάθη, παιχνίδι κέντρου και… φοβόταν ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη.

Τα λεπτά περνούσαν σχεδόν με τάση για υπνηλία. Κάποια στημένα, κάποιες υποψίες φάσεων, αλλά πραγματική ευκαιρία ή μεγάλη στιγμή μπροστά από τα δύο καρέ δεν υπήρχε. Αποτέλεσμα αυτού να περάσει το πρώτο ημίωρο και με το ζόρι να αντέχουμε την αναμέτρηση που έμοιαζε χειρότερη και από Σούπερ Λίγκα.

Ξαφνικά, όμως, από το πουθενά, τα πάντα άλλαξαν! Χρειάστηκε μια έμπνευση της στιγμής για να διαμορφωθούν νέα δεδομένα στο παιχνίδι. Ένα έργο τέχνης! Ο Τζούμπια έστρωσε για τον Τσερίσεφ, αυτός τσίμπησε τη μπάλα προ του Μόντριτς και με σουτάρα-τρέλα έξω από την περιοχή, άφησε «άγαλμα» τον Σούμπασιτς, ανοίγοντας το σκορ για τους οικοδεσπότες, μέσα σε πανδαιμόνιο στο Σότσι.

Οι Κροάτες έδειχναν εκνευρισμένοι, αφού το ματς είχε «στραβώσει» δίχως την παραμικρή πίεσ. Ωστόσο κατάφεραν εν μέσω «αναμπουμπούλας» να αναπνεύσουν εκ νέου και να νιώσουν ζωντανοί.

Δέκα λεπτά αργότερα, λοιπόν, (40’), επανήλθε σε πλήρη ισορροπία ο προημιτελικός, με την χρβάτσκα να ισοφαρίζει, αφού δεν της άξιζε να χάνει! Στην μοναδική ως τότε κακή αμυντική λειτουργία των Ρώσων, ήρθε η τιμωρία! Ο Πέρισιτς έδωσε ωραία στα αριστερά στον Μάντζουκιτς, αυτός πήρε μέτρα αφού είχε ξεχαστεί και την κατάλληλη στιγμή γύρισε στον Κράμαριτς ο οποίος από κοντά και αφύλαχτος με κεφαλιά-ψαράκι έγραψε το 1-1.

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους η Κροατία έδειξε ακόμα πιο αποφασισμένη να επιβάλλει το ρυθμό της, με τη Ρωσία να έχει μείνει πολύ πίσω και να παρουσιάζεται εντελώς ακίνδυνη. Οι παίκτες του Ντάλιτς το πάλευαν, προσπαθούσαν να βρουν διαδρόμους, αλλά δεν είχαν και τύχη με το μέρος τους.

Διότι στο 60’ οι περισσότεροι πήγαν να φωνάξουν «γκολ», ωστόσο κατέληξαν στο… γκόχι! Μετά από φάση διαρκείας στα καρέ, η μπάλα έφτασε στον ελεύθερο Πέρισιτς, όμως το σουτ του χτύπησε στο δοκάρι και αντί να μπει μέσα, βγήκε έξω! Κάπως έτσι το 1-1 δεν άλλαξε, με τους Κροάτες να τραβάνε τα μαλλιά τους και τους Ρώσους να ευχαριστούν τον Θεό!

Οι προπονητές άρχισαν να ανακατεύουν την τράπουλα, αλλά το σκηνικό παρέμενε το ίδιο. Το παιχνίδι παιζόταν στο μισό της Ρωσίας, με την Κροατία να είναι μόνιμα στην επίθεση, αλλά να μην βρίσκει τους απαραίτητους διαδρόμους για να απειλήσει στα ίσα τον Ακινφέεφ.

Η κλεψύδρα άδειαζε, αλλά «μεγάλες» φάσεις δεν βλέπαμε από τις δύο ομάδες, με την παρέα του Μόντριτς να ψάχνεται, αλλά να είναι μπλοκαρισμένη από την ορθά τακτικά και αμυντικά Ρωσία… Όσο πλησιάζαμε στο 90’, τόσο περισσότερο οι δύο μονομάχοι πρόσεχαν τα νώτα τους μην επιτρέποντας να δεχθούν τον παραμικρό κίνδυνο.

Οι παίκτες έδειχναν πολύ κουρασμένοι (κυρίως οι Κροάτες) και καλώς ή κακώς ουσιαστικό ποδόσφαιρο στο τελευταίο τέταρτο δεν παιζόταν, με αποτέλεσμα η παράταση να αποδειχθεί φυσιολογική εξέλιξη.

Ο έξτρα χρόνος αποδείχθηκε πολύ παραπάνω από απλή παρένθεση πριν τα πέναλτι.

Το θρίλερ έγινε ακόμα πιο έντονο όταν στο 101’ η Κροατία ανέκτησε τα ηνία του προημιτελικού. Μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Βίντα έπιασε ωραία κεφαλιά κι αφού η μπάλα πέρασε κάτω από 2-3 σώματα, κατέληξε βασανιστικά στην άκρη της εστίας του Ακινφέεφ, που απλά παρακολουθούσε.

Στο δεύτερο μέρος της παράτασης, όπως ήταν φυσικό, η Ρωσία ανέβασε ρυθμό και πίεσε πολύ για το χρυσό γκολ. Κέρδισε κάποια στημένα, επιχείρησε άλλα τόσα σουτ και τελικά ήρθε η λύτρωση πέντε λεπτά πριν τη λήξη. Ο Τζαγκόεφ εκτέλεσε μαεστρικά το φάουλ από κοντά, ο Μάριο Φερνάντες έπιασε υπέροχη κεφαλιά στην καρδιά της άμυνας και διαμόρφωσε το 2-2, στέλνοντας στα ουράνια σχεδόν όλο το γήπεδο και στα τάρταρα τους Κροάτες.

Οι δύο ομάδες κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους στη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι. Εκεί όπου Μάριο Φερνάντες και Σμολόφ τα έκαναν… μαντάρα, η Κροατία είχε μόνο ένα χαμένο με τον Κόβατσιτς και με 4-3 πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Οι συνθέσεις

Ρωσία (4-2-3-1): Ακινφέεφ - Φερνάντες, Κουτέποφ, Ιγκνασέβιτς, Κουντριάσοφ - Κουζιάεφ, Ζόμπνιν – Τσερίσεφ (67’ Σμολόφ), Γκολόβιν (102’ Τζαγκόεφ), Σαμέντοφ (54’ Ερόκιν) – Τζουμπιά (79’ Γκαζίνσκι)

Κροατία (4-2-3-1): Σούμπασιτς – Στρίνιτς (74’ Πίβαριτς), Βίντα, Λόβρεν, Βρσάλικο (97’ Τσόρλουκα) – Μόντριτς, Ράκιτιτς – Πέρισιτς (63’ Μπρόζοβιτς), Κράμαριτς (87’ Κόβατσιτς), Ρέμπιτς – Μάντζουκιτς

Πηγή: sport-fm.gr
Πηγή: Πηγή: sport-fm.gr
TAGS: Ρωσία