Δύο πρόεδροι ΠΑΕ στο σκάνδαλο της FIFA για ξέπλυμα 3 εκατ.ευρώ

Ο ειδικός ανακριτής διεθνών δικαστικών συνδρομών Παναγιώτης Καρακωνσταντής διερευνά την εμπλοκή δύο προέδρων ΠΑΕ της Super League στο σκάνδαλο της FIFA.

Ο κ. Καρακωνσταντής ζήτησε αντίγραφο της εκπομπής η «Δίκη στο Σκάι» της 7ης Νοεμβρίου 2017, όπου αποκαλύφθηκε η ύπαρξη 28 ύποπτων εμβασμάτων εταιριών συμφερόντων δύο Ελλήνων ποδοσφαιρικών παραγόντων. 

Το έναυσμα της έρευνας δόθηκε από τις αμερικανικές και ελβετικές αρχές και στην Ελλάδα την επιχείρηση συντόνισαν τόσο ο κ. Καρακωνσταντής, όσο και ο εισαγγελέας της Eurojust (Ευρωπαϊκή Εισαγγελία) Παρασκευάς Αδάμης. 

Τα εμβάσματα που εντοπίστηκαν υπερβαίνουν τα 3 εκατ. ευρώ και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Παράλληλα ερευνώνται εμβάσματα 1 εκατ. ευρώ ενός Ελληνα επιχειρηματία, ο οποίος ήδη κλήθηκε από τις ελβετικές αρχές, προς τον πρώην γενικό γραμματέα της FIFA Ζερόμ Βάλκε. 

Ο Ελβετός γενικός εισαγγελέας  Ρέμον Κέντρικ εκτιμά ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν ως μίζα για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Μουντιάλ του 2018 και του 2022. 

Ο ειδικός ανακριτής Παναγιώτης Καρακωνσταντής θα προτείνει στον εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων την άρση του απορρήτου για στοιχεία που κατασχέθηκαν από το γραφείο του Ελληνα επιχειρηματία (υπολογιστές, κινητά και έγγραφα) ώστε να γίνει η σχετική αξιολόγηση από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. 

Ηδη οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες κατά στελεχών της FIFA για δωροδοκία, απιστία, απάτη και πλαστογραφία.
Πηγή: skai.gr