Η Αργεντινή ακύρωσε τον φιλικό αγώνα με το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ

Η Αργεντινή ακύρωσε τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου που ήταν προγραμματισμένο να παίξει με το Ισραήλ το ερχόμενο Σάββατο στην Ιερουσαλήμ, στον απόηχο των έντονων διαμαρτυριών από Παλαιστίνιους λόγω των πολύνεκρων επεισοδίων στην Λωρίδα της Γάζας.

Η ακύρωση αρχικά ανακοινώθηκε από τον αργεντίνο επιθετικό Γκονθάλο Ιγκουαΐν, ο οποίος δήλωσε στον αμερικανικό δίκτυο ESPN ότι η ομοσπονδία της πατρίδας του «επιτέλους έπραξε το σωστό».

Ακολούθησε ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες, η οποία επιβεβαίωσε την ακύρωση και κατήγγειλε «προκλήσεις» που είχαν στόχο τον αργεντίνο αστέρα Λιονέλ Μέσι.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής ομοσπονδίας είχε καλέσει άραβες φιλάθλους να κάψουν αφίσες του αρχηγού της εθνικής Αργεντινής εάν λάμβανε μέρος στο φιλικό, ενώ την Τρίτη ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης διαδήλωσαν μπροστά στο προπονητικό κέντρο όπου προετοιμάζεται η νοτιοαμερικανική ομάδα για το Μουντιάλ.

Έως τώρα δεν υπάρχει περαιτέρω επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά του Τελ Αβίβ, αν και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τον αργεντίνο πρόεδρο Μάκρι και του ζήτησε να παρέμβει ώστε ο αγώνας να γίνει κανονικά.

Τουλάχιστον 120 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους τελευταίους δύο μήνες από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια ταραχών που εκτυλίσσονται τις Παρασκευές κοντά στον φράχτη που χωρίζει την Λωρίδας από το εβραϊκό κράτος.

Οι διαδηλωτές ζητούν να επιστρέψουν στη γη των προγόνων τους, η οποία όμως πλέον ανήκει στο Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ καταγγέλλει πως οι κινητοποιήσεις υποδαυλίζονται από την οργάνωση Χαμάς, η οποία κυβερνά την Γάζα, κι ότι στόχος είναι να δρομολογηθούν επιδρομές σε παραμεθόριους ισραηλινούς οικισμούς.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ισραήλ