FIFA vs UEFA: Σκληραίνει η κόντρα για τις μεγάλες αλλαγές στο ποδόσφαιρο

Μεγάλες αλλαγές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο επιχειρεί η FIFA, πιέζοντας για την θεσμοθέτηση δύο νέων διοργανώσεων που θα αποφέρουν έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επίπεδο συλλόγων κι εθνικών ομάδων.

Οι προτάσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας συναντούν ωστόσο σθεναρή αντίσταση από την UEFA, η οποία ανησυχεί ότι οι αλλαγές θα υπονομεύσουν την αξία ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων όπως το Champions League.

Η πρώτη πρόταση του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο προβλέπει την ριζική αναμόρφωση του Μουντιάλ Συλλόγων – στο οποίο σήμερα λαμβάνουν μέρος μόλις επτά ομάδες – σε μια λαμπρή διοργάνωση που θα λαμβάνει χώρα ανά τετραετία με τη συμμετοχή κορυφαίων ομάδων.

Δώδεκα από τους συμμετέχοντες θα προέρχονται από την Ευρώπη. Ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι να προσκαλούνται οι τρεις πιο πρόσφατοι κατακτητές του Champions League και του Europa League.

Η δεύτερη διοργάνωση που θέλει η FIFA είναι μια Λίγκα εθνικών ομάδων, η οποία θα λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια. Οι δύο νέες διοργανώσεις θα αντικαταστήσουν το σημερινό Κύπελλο Συνομοσπονδιών και διάφορους φιλικούς αγώνες μεταξύ εθνικών ομάδων.

Είναι πολλά τα λεφτά

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», οι προτάσεις Ινφαντίνο στηρίζονται οικονομικά από μια σύμπραξη επενδυτών η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να διαθέσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030 για να επιβραβεύσει τις ομάδες και τις ομοσπονδίες που θα συμμετάσχουν στις σχεδιαζόμενες διοργανώσεις.

Όπως αναφέρουν οι FT, μέσα στις επόμενες ημέρες ο κ. Ινφαντίνο θα ενημερώσει την εκτελεστική επιτροπή της FIFA για την σύγκληση ειδικής συνεδρίασης όπου θα ληφθούν αποφάσεις, πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας που αρχίζει στις 14 Ιουνίου.

Αντιστέκεται η UEFA

Οι κινήσεις Ινφαντίνο έχουν προκαλέσει την έντονη ενόχληση της UEFA, ειδικά με δεδομένο ότι ο πρόεδρος της FIFA φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την συναίνεση μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης, ερήμην των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών οργάνων.

Το Συμβούλιο Στρατηγικής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της UEFA, όπου εκπροσωπούνται οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, οι σύλλογοι και οι παίχτες, άφησε έντονες αιχμές κατά των κινήσεων της FIFA αφότου συνεδρίαση χθες Τετάρτη στην Λυών.

Το Συμβούλιο «εξέφρασε ομόφωνα σοβαρές επιφυλάξεις για την διαδικασία που περιβάλει τις προτάσεις για Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIA και για Λίγκα των Εθνών, ειδικά για την βιασύνη και την έλλειψη συγκεκριμένων πληροφοριών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η UEFA.

Το Συμβούλιο υπογράμμισε την ανάγκη για σαφή διαδικασία η οποία θα σέβεται «τις υπάρχουσες δομές και τα όργανα λήψης αποφάσεων».

Ένα από τα «σκοτεινά» σημεία της όλης υπόθεσης είναι ότι ο κ. Ινφαντίνο έχει αποφύγει να αποκαλύψει ποιες επιχειρήσεις συμμετέχουν στην  σύμπραξη η οποία θα χρηματοδοτήσει τις προτεινόμενες διοργανώσεις. Οι FT έχουν μεταδώσει πως στο σχήμα ανήκει ο ιαπωνικός όμιλος SoftBank, όμως δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ESPN, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σεφερίν είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με τον κ. Ινφαντίνο, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες έχουν υπάρξει και λογομαχίες ανάμεσα στους δύο άνδρες.

«Ο Σεφερίν είναι εξοργισμένος», δήλωσε στο ESPN πηγή με γνώση της υπόθεσης. «Δεν υπάρχει η παραμικρή ευθυγράμμιση ανάμεσα σε UEFA και FIFA».
Πηγή: skai.gr