Η UEFA χρυσώνει τις εθνικές ομοσπονδίες και τις ομάδες του EURO 2020

Χρηματικό έπαθλο ρεκόρ για το UEFA EURO 2020, αλλά και στις επιχορηγήσεις, για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, ανακοινώθηκαν στο 42ο Τακτικό Συνέδριο της UEFA στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου 55 Ενώσεις – Μέλη της UEFA, ενημερώθηκαν για τις αποφάσεις που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας την παραμονή του συνεδρίου.

Την ΕΠΟ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Ευ. Γραμμένος και ο εκτελεστικός γραμματέας, Αλ. Δέδες.

Το πρόγραμμα αλληλεγγύης και ανάπτυξης του HatTrick, έχει δεσμευτεί να λάβει 775 εκατ. ευρώ στον προσεχή τετραετή κύκλο του, από το 2020 έως το 2024.

Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν 30% από τα 600 εκατ. Ευρώ, που διατίθενται για το HatTrick IV (2016-20).

Έτσι, κάθε εθνική ομοσπονδία μέλος της UEFA θα μπορέσει να λάβει έως και 14,1 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερα χρόνια.

Το πρόγραμμα έχει υποστηρίξει τις Ενώσεις – Μέλη της UEFA στην εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και ανάπτυξης, καθώς και τη χρηματοδότηση των ποδοσφαιρικών υποδομών, συμβάλλοντας στην κατασκευή γηπέδων, σταδίων, εκπαιδευτικών κέντρων και κεντρικών γραφείων.

Από τη δημιουργία του το 2004, το HatTrick έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, ενέκρινε σημαντική αύξηση του ποσού που θα διανεμηθεί στις ομάδες που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση του EURO 2020. Οι 24 εθνικές ομάδες θα μοιραστούν συνολικά 371 εκατ. ευρώ σε σύγκριση, ενώ στο EURO 2016 της Γαλλίας το ποσό αυτό δεν ξεπερνούσε τα 301 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, τα χρήματα θα κατανεμηθούν ως εξής:

  • Oι 24 ομάδες θα λάβουν μπόνους συμμετοχής ύψους € 9,25 εκ.
  • Κατά τη διάρκεια της φάσης των ομίλων, το μπόνους για κάθε νίκη θα ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ και για κάθε ισοπαλία στις 750.000 ευρώ.
  • Στη νοκ-άουτ φάση, τα μπόνους αυτά θα παραμείνουν τα ίδια. Ωστόσο, οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στο γύρο των «16» θα λάβουν 2 εκατ. ευρώ. , ενώ οι όσοι προκριθούν στα προημιτελικά θα λάβουν επιπλέον 3,25 εκατ. ευρώ. Το μπόνους για την πρόκριση στα ημιτελικά θα ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ.
  • Όσον αφορά τον τελικό στο Wembley στο Λονδίνο, οι Πρωταθλητές Ευρώπης του 2020 θα λάβουν 10 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει ανταμοιβή 7 εκατ. ευρώ, για τους φιναλίστ.
  • Αυτό σημαίνει ότι, αν οι πρωταθλητές έχουν κερδίσει και τους τρεις αγώνες του ομίλου τους, το συνολικό χρηματικό έπαθλο που θα κερδίσουν θα ανέλθει σε 34εκατ. ευρώ έναντι 27εκατ. ευρώ, που ήταν το 2016.
Πηγή: Γ. Παπαδημητρόπουλος - soccerplus.gr