Κλείσιμο

Χριστόπουλος: Αυτοί θα είναι τα βαρόμετρα στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Φορτούνης-Ανσαριφάρντ από τον Ολυμπιακό και Αραούχο-Λιβάγια ή Μασούντ της ΑΕΚ είναι οι ποδοσφαιριστές-βαρόμετρα που θα κληθούν να… σηκώσουν στις πλάτες τους το αποψινό ντέρμπι, όπως τόνισε ο Γιάννης Χριστόπουλος στον ΣΠΟΡ FM 94,6.

«Έχουμε δει ένα ματς για το Κύπελλο πριν από μερικές ημέρες. Δεν ξέρω αν θα έχει κάποιες ομοιότητες το σημερινό παιχνίδι», ανέφερε ο Έλληνας τεχνικός και πρόσθεσε: «Καθοριστικά είναι τα χτυπήματα, πρέπει να υπάρχουν ποδοσφαιριστές που να μην είναι ιδιαίτερα ψηλοί και να έχουν το κατάλληλο τάιμινγκ για να συναντήσουν την μπάλα. Ο Ολυμπιακός το έχει αυτό».

Όσον αφορά το φαβορί του πρωταθλήματος, ο κ. Χριστόπουλος υπογράμμισε: «Δεν μπορώ να πω ότι ο ΠΑΟΚ είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος... Ο ΠΑΟΚ έχει το πλεονέκτημα πως θα παίξει μπροστά στον κόσμο του, αλλά σε τέτοια ντέρμπι μπορούμε να περιμένουμε το οτιδήποτε».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Έλληνας τεχνικός στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και τον Αλέξανδρο Ξενικάκη

Για το αποψινό ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ: «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μπορούμε να περιμένουμε και τι θα δούμε στο αποψινό παιχνίδι. Έχουμε δει ένα ματς για το Κύπελλο πριν από μερικές ημέρες. Δεν ξέρω αν θα έχει κάποιες ομοιότητες το σημερινό παιχνίδι. Αυτό που μπορώ να παρατηρήσω είναι ότι η ΑΕΚ με κάποιες προσθήκες που έκανε, με την απόκτηση του Μασούντ, της ταιριάζει ένας σχηματισμός με 4-2-3-1. Ο κ. Χιμένεθ προσπαθεί να χωρέσει όλους τους παίκτες και εκεί έχει δημιουργηθεί ένα θέμα όσον αφορά τη χημεία της ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός θα ακολουθήσει τη συνταγή του Κυπέλλου, ο προπονητής του θα δουλέψει με τα δύο μπακ και θα λειτουργήσει με δύο κεντρικούς μέσους. Αν η ΑΕΚ παίξει με 4-4-2 θα είναι επικίνδυνη, αλλά θα έχει δυσκολίες να κρατήσει την μπάλα στην κατοχή της και δύσκολα δε θα είναι σε θέση άμυνας».

Για τα σημεία που θα κριθεί το ματς: «Με αυτή τη λογική, θα υπάρξουν κάποιες ομοιότητες, για αυτό είπα σήμερα είναι σημαντικό και είμαι περίεργος να δούμε τη στρατηγική και την τακτική της ΑΕΚ. Η ψυχολογία θα είναι η ίδια όπως στο Κύπελλο, θα θέλει να κερδίσει, όπως προσπάθησε στο Καραϊσκάκη. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός θα θέλει και εκείνος να κερδίσει. Αν κερδίσει σήμερα θα αποσπαστεί από την ΑΕΚ στη βαθμολογία, θα είναι σημαντικό να βγάλουν πίεση και ενέργεια, ενώ παράλληλα θα πρέπει να έχουν ασφάλεια για να μην γκρεμίσουν αυτό που έχουν πετύχει ως σήμερα.

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ φαίνεται πως έχει βρει ρυθμό απέναντι στους θεωρητικά πιο αδύναμους αντιπάλους, νομίζω θα είναι καθοριστικά τα μεταξύ τους παιχνίδια. Αν ο Ολυμπιακός κερδίσει την ΑΕΚ, δεν τελειώνει τίποτα, σίγουρα παίρνει ένα ψυχολογικό και βαθμολογικό αβαντάζ. Από την πλευρά της, η ΑΕΚ αν κερδίσει θα είναι σημαντική νίκη».

Για τον ΠΑΟΚ: «Δεν μπορώ να πω ότι ο ΠΑΟΚ είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η Τούμπα είναι σπουδαία έδρα, αλλά η ΑΕΚ από την πλευρά της με τα πολλά τρεξίματα σε όλες τις γραμμές τη βολεύει να παίζει ένα παθητικό ρόλο απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους. Έχει κάποια προβλήματα να ανοίξει κλειστές άμυνες απέναντι σε ομάδες που κλείνονται πίσω. Ο ΠΑΟΚ έχει το πλεονέκτημα πως θα παίξει μπροστά στον κόσμο του, αλλά σε τέτοια ντέρμπι μπορούμε να περιμένουμε το οτιδήποτε».

Για τον παίκτη βαρόμετρο του Ολυμπιακού: «Βαρόμετρο δεν ξέρω αν αγωνιστεί θα είναι ο Φορτούνης, ο οποίος αν πιάσει απόδοση και βγάλει ενέργεια μπορεί να παρασύρει όλη την ομάδα. Ο Ανσαριφάρντ είναι ένα βαρόμετρο για τον Ολυμπιακό, καθώς με τα γκολ τραβάει την ομάδα στα δύσκολα. Ο Ολυμπιακός, σε κάθε περίπτωση, έχει μεγάλο ρόστερ και είναι πλήρης σε όλες τις γραμμές».

Για το πού πρέπει να βασιστεί ο Χιμένεθ: «Αν μία ομάδα δεν έχει πάθος και δε βγάλει ενέργεια στον αγωνιστικό χώρο, αλλά όταν γίνονται λάθη ή δεν γίνονται σωστές επιλογές στα σχήματα, τα πρόσωπα ή την τακτική που θα ακολουθήσεις είναι όλα καθοριστικά. Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Χιμένεθ δεν πρέπει να προβληματίζεται αν θα πρέπει να ξεκινήσει με τρία στόπερ, αλλά αν θα ξεκινήσει με τρία χαφ ή με τρεις επιθετικούς. Η ΑΕΚ πρέπει σε τέτοια ματς να παίζει με έναν επιθετικό και ένα δεκάρι για να μπορέσει να απειλήσει. Δεν γίνεται να αφήσει κάποιον από αυτούς τους παίκτες έξω. Υπάρχει προβληματισμός για το αρχικό σχήμα, τους παίκτες που θα επιλέξει για να μπορέσει να απειλήσει.

Για τους στόπερ που θα επέλεγε να αντιμετωπίσει τον Αραούχο: «Θα επέλεγα τον Σισέ, είναι πολύ δυναμικός και αλτικός αμυντικός. Έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης με τη μπάλα στα πόδια και το χτίσιμο του παιχνιδιού. Πρέπει ο Ολυμπιακός να δει την εξέλιξή του και να επενδύσει πάνω στον παίκτη. Θα επέλεγα τον Μποτία, και η εμπειρία του είναι πολύ σημαντική δίπλα σε έναν παίκτη όπως ο Σισέ. Ο προπονητής του Ολυμπιακού ξέρει καλύτερα από τον καθένα σε τι κατάσταση είναι ο κάθε παίκτης και εκείνος θα επιλέξει εκείνους που πρέπει».

Για τα σημεία-κλειδιά στο παιχνίδι: «Καθοριστικά είναι τα χτυπήματα, πρέπει να υπάρχουν ποδοσφαιριστές που να μην είναι ιδιαίτερα ψηλοί και να έχουν το κατάλληλο τάιμινγκ για να συναντήσουν την μπάλα. Ο Ολυμπιακός το έχει αυτό. Η ΑΕΚ μπορεί να το βελτιώσει και να ψάξει για άλλους τρόπους ή άλλες κομπίνες για να μπορέσει να χτυπήσει στις στημένες φάσεις. Οι ομάδες που έχουν αυτό το πλεονέκτημα, Αυτό το έχει ο ΠΑΣ, παλιότερα η Εθνική μας στο Euro 2004».

Για το αν είναι ο Ολυμπιακός το φαβορί στην αποψινή αναμέτρηση: «Η αλήθεια είναι πως είναι καιρό ότι είχαμε να δούμε τέτοια ντέρμπι, που να υπάρχει μάχη για το πρωτάθλημα. Από την άλλη, η ΑΕΚ όταν ήταν στη Β’ Εθνική και είχε κριθεί στο γκολ η πρόκριση στο Κύπελλο. Σε όποια κατάσταση ή ημέρα να βρίσκονται οι ομάδες τέτοια ματς είναι ντέρμπι. Τόσο οι παίκτες όσο και οι προπονητές δεν έχουν αυτό σε πρώτη φάση στο μυαλό τους. Εκείνο που θέλουν είναι να κερδίσουν το ματς, να μη δεχθούν γκολ και μετά θα σκεφτούν το βαθμολογικό πίνακα. Υπάρχει η θέληση, η αγωνιστικότητα και σε παρασύρει το παιχνίδι».

Πηγή: sport-fm.gr
Πηγή: Πηγή: sport-fm.gr