Έρευνα για το VAR: Η ακρίβεια των αποφάσεων με τη χρήση του είναι 98,9%!

Το IFAB (Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο) στην πρόσφατη συνεδρίαση του χαρακτήρισε «θετικά και ενθαρρυντικά» αποτελέσματα της χρήσης του Video Assistant Referees (VAR) σε 804 επαγγελματικούς αγώνες που χρησιμοποιήθηκε πειραματικά από τον Μάρτιο 2016 και θα εισηγηθεί στην ετήσια γενική συνέλευση του ερχόμενου Μαρτίου τη συνέχιση της χρήσης του, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε το πανεπιστήμιο «KU Leuven» του Βελγίου.

Με αφορμή την συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ελλάδα, το SoccerPlus δημοσιεύει τα αποτελέσματα της πρώτη μεγάλης έρευνας του βελγικού πανεπιστημίου για το VAR, ώστε αυτά να αποτελέσουν ένα εργαλείο γνώσης, για όσους επιθυμούν να σχηματίσουν άποψη με βάση τα ερευνητικά αποτελέσματα.

  • Ποιες ομοσπονδίες και ποιες συνομοσπονδίες χρησιμοποιούν το VAR Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Κίνα, COMNEBOL (Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής), Τσεχία, Αγγλία, FIFA, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα, Τουρκία και ΗΠΑ.
  • Το VAR έχει χρησιμοποιηθεί σε 804 επίσημους αγώνες και σε 700 φιλικούς αγώνες ωστόσο τα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνονται στην ανάλυση καθώς δεν αποτελούν συγκρίσιμο μέγεθος με τη χρήση του VAR στα επίσημα επαγγελματικά παιχνίδια.
  • Στους 804 αγώνες το 56,9% των φάσεων που ελέγχθηκαν αφορά την υπόδειξη ή μη πέναλτι και φάσεις γκολ. Το 42,3% αφορά περιπτώσεις κόκκινων καρτών. Αμελητέο είναι το ποσοστό των περιστατικών όπου ελέγχθηκε αν δόθηκε σε λάθος παίκτη κάποια κάρτα.
  • Στα 804 παιχνίδια υπήρξαν κατά μέσο 3,947 έλεγχοι για αναθεώρηση αποφάσεων.Κατά μέσο όρο γίνονται λιγότεροι από πέντε έλεγχοι σε κάθε ματς Η πλειονότητα των ελέγχων έγινε χωρίς να υπάρξει παρέμβαση στο παιχνίδι.
  • Ο μέσος χρόνος για τον έλεγχο μίας φάσης με το VAR ανέρχεται στα 20 δευτερόλεπτα. Οι περισσότεροι έλεγχοι λαμβάνουν χώρα άμεσα, ενώ το παιχνίδι συνεχίζεται ή μέσα στον επιτρεπτό χρόνο καθυστερήσεων όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών ενός γκολ, επομένως δεν υπάρχει καμία επίδραση στη ροή του παιχνιδιού.
  • Η ακρίβεια στις αρχικές αποφάσεις των διαιτητών φτάνει το 93% – Η ποιότητα λήψης αποφάσεων (περιστατικών που αναθεωρούνται με το VAR) είναι ήδη εξαιρετικά υψηλή και χωρίς την χρήση του VAR.
  • Η ροή πολλών αγώνων (68%) δεν είχε καμία διακοπή για αναθεώρηση κάποιας απόφασης με το VAR. Συνολικά 533 αγώνες δεν είχαν καμία επανεξέταση. Μόνο 42 αγώνες (5,2%) είχαν πάνω από μία αναθεώρηση.
  • Πριν και κατά τη διάρκεια της πειραματικής περιόδου τα στατιστικά δείχνουν πως μόνο μία απόφαση ανά τρία ματς είναι ξεκάθαρα λανθασμένη όσον αφορά στις κατηγορίες που αναθεωρούνται.
  • Η ακρίβεια στις αποφάσεις φάσεων που εντάσσονται στην κατηγορία εκείνων που αναθεωρούνται έχει αυξηθεί κατά 5,9% φτάνοντας στο 98,9%. (Ακρίβεια 100% είναι απίθανη λόγω του ανθρώπινου παράγοντα και της υποκειμενικής κρίσης στη λήψη αποφάσεων).
  • Στο 8% tων αγώνων το VAR είχε αποφασιστικό αντίκτυπο στο αποτέλεσμα του αγώνα. Η πειραματική χρήση έδειξε επίσης ότι το 24% των αγώνων επηρεάστηκαν θετικά από τη συμμετοχή του VAR (αλλάζοντας μία λανθασμένη αρχική απόφαση του διαιτητή).
  • Η μέση διάρκεια μίας αναθεώρησης σε απόφαση είναι 60 δευτερόλεπτα. Για αποφάσεις που βασίζονται στην ενδοεπικοινωνία με τους χειριστές του VAR ο μέσος χρόνος είναι 39 δευτερόλεπτα. Όταν υπάρχει αναθεώρηση μέσα στο γήπεδο από τον διαιτητή μέσω του ριπλέι ο μέσος χρόνος ανεβαίνει στα 70 δευτερόλεπτα.
  • Ο μέσος χρόνος παιχνιδιού που χάνεται λόγω του VAR είναι κάτω από το 1% του συνολικού χρόνου ενός αγώνα. Η χρήση του VAR έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στον συνολικό χρόνο του παιχνιδιού συγκριτικά με όλες τις άλλες καταστάσεις σε έναν αγώνα (φάουλ (9,5%), πλάγια (8%), άουτ (6%), κόρνερ (4,5%), αλλαγές (3,5%) κτλ.).
  • Ένα ξεκάθαρο λάθος δεν διορθώθηκε μία φορά σε 20 αγώνες (5%). Αυτό το ποσοστό (5%) είναι πολύ ενθαρρυντικό δεδομένου ότι η περίοδος δοκιμής είναι μικρή και τα ανθρώπινα λάθη αντίληψης, λήψης αποφάσεων, μη εξοικείωσης με την τεχνολογία ή επικοινωνίας είναι αναπόφευκτα. Αυτό το ποσοστό πρέπει να βελτιωθεί προϊόντος του χρόνου καθώς θα υπάρχει περισσότερη εμπειρία και προπόνηση.
Πηγή: Γ. Παπαδημητροπουλος - soccerplus.gr
TAGS: Ελλάδα