Ύμνοι της Deutsche Welle για τους Έλληνες της Bundesliga

Χαρακτηρισμοί του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Deutsche Welle, για τους Ελληνες που αγωνίζονται και ξεχωρίζουν στην Bundesliga, μετά την ολοκλήρωση της μισής διαδρομής του πρωταθλήματος και αφού η ποδοσφαιρική Γερμανία, περνάει στην ετήσια «χειμερία νάρκη».

Σωκράτης Παπασταθόπουλος

«Ο κολοσσός της Ντόρτμουντ»: «Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος διανύει πλέον την τέταρτη χρονιά του στη Ντόρτμουντ, έχοντας κερδίσει επάξια τη θέση του ηγέτη της άμυνας των Βεστφαλών. Ο Ελληνας διεθνής αμυντικός είναι βασικός και -εφόσον δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού- αναντικατάστατος στην καρδιά της αμυντικής γραμμής της Ντόρτμουντ. Έχασε μόλις ένα ματς στην εφετινή σεζόν στη Bundesliga εξαιτίας της αποβολής του στην εντός έδρας ήττα από τη Λειψία στα μέσα Οκτωβρίου. Για άλλη μια χρονιά διακρίνεται και επαινείται από σχολιαστές, φιλάθλους και συμπαίκτες για τον δυναμισμό και το πάθος στο παιχνίδι του. Η Ντόρτμουντ ξεκίνησε πετώντας «φωτιές» μέχρι να έρθει το σοβαρό μπλακ άουτ με οκτώ σερί παιχνίδια χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα, που την γκρέμισε από τη κορυφή της βαθμολογίας και οδήγησε τελικά στην απόλυση του Ολλανδού προπονητή, Πέτερ Μπος. Θύμα της ομαδικής κρίσης έπεσε και ο «Sokratis», που έμοιαζε ανήμπορος να βάλει τάξη στην ώρες-ώρες χαοτική και διάτρητη άμυνα της Ντόρτμουντ. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από μόνος του δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι. Πάντως με το δεύτερο εφετινό του γκολ στην Bundesliga στην προ ημερών εκτός έδρας νίκη επί της Μάιντς έβαλε τις βάσεις της εξόδου από την κρίση και έδωσε σύνθημα αντεπίθεσης.

Κυριάκος Παπαδόπουλος

«Ο εμψυχωτής του Αμβούργου»: «Μετά από αρκετή ταλαιπωρία με σοβαρούς τραυματισμούς και μια μικρή περιπλάνηση σε γερμανικές ομάδες (Λεβερκούζεν και Λειψία) ο Κυριάκος Παπαδόπουλος φαίνεται να ρίχνει άγκυρα στο Αμβούργο. Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός αρχίζει να θυμίζει και πάλι τον παλιό καλό εαυτό του που είχε δείξει στο ξεκίνημά του στην Bundesliga, στη Σάλκε. Η περυσινή του καθοριστική συμβολή -μετά την έλευσή του στα μέσα της χρονιάς ως δανεικός- για να κερδίσει το Αμβούργο τη μάχη της παραμονής στην κορυφαία κατηγορία, έκανε τους ιθύνοντες του συλλόγου να του προσφέρουν συμβόλαιο τριών ετών. Η απόφασή τους δικαιώνεται εφέτος, με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο να μην χαρίζεται καθόλου στις μονομαχίες με τους αντίπαλους επιθετικούς. Βασικός, αναντικατάστατος και σίγουρα από τους αγαπημένους παίκτες του προπονητή του Μάρκους Γκίσντολ. Ο δυναμικός και ενίοτε σκληρός τρόπος παιχνιδιού του Παπαδόπουλου, του έχει στοιχίσει ήδη επτά κίτρινες κάρτες εφέτος, ενώ στην πρόσφατη μονομαχία του με τον Μάριο Γκόμεζ (Βόλφσμπουργκ) κατηγορήθηκε από τον αντίπαλό του, ότι αγνοεί τους κανόνες του fair play. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Κ. Παπαδόπουλος κούνησε απλά τους ώμους του χωρίς να δώσει συνέχεια. Την απάντηση έδωσε για λογαριασμό του ο αντίπαλος προπονητής Μάρτιν Σμιτ, επαινώντας τον Ελληνα αμυντικό ως έναν παίκτη που κάθε ομάδα θα ήθελε να έχει στις τάξεις της».

Κώστας Σταφυλίδης

«Ο παροπλισμένος αμυντικός της Άουγκσμπουργκ»: Δυστυχώς η εφετινή σεζόν βρίσκει τον Κώστα Σταφυλίδη κατά κανόνα στον πάγκο και στην εξέδρα παρά στο γήπεδο. Ο αριστερός αμυντικός της βαυαρικής ομάδας έχει χάσει τον οργανικό ρόλο που φάνηκε ότι άρχισε να κερδίζει την περυσινή χρονιά. Μετά το ναυάγιο της μεταγραφής του στο Αμβούργο του Κυριάκου Παπαδόπουλου στην αρχή της σεζόν, φάνηκε να μένει εκτός πλάνων. Ο προπονητής του Μάνουελ Μπάουμ δεν του εμπιστεύθηκε ξανά από τότε μια θέση στο αρχικό σχήμα, ενώ χάνει μέχρι στιγμής τη μάχη απέναντι στον Φίλιπ Μαξ. Το σενάριο της αποχώρησης του νεαρού μπακ είναι πολύ πιθανό. Σε ηλικία μόλις 24 ετών και δεδομένων των ικανοτήτων του έχει όλο το μέλλον μπροστά του.

Παναγιώτης Ρέτσος

«Το αμυντικό πολυεργαλείο της Λεβερκούζεν»: «Πήγε στη Λεβερκούζεν από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι με το σεβαστό ποσό των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ και δεν άργησε να ξεχωρίσει. Ο Παναγιώτης Ρέτσος θεωρείται σήμερα το μεγαλύτερο αμυντικό ταλέντο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε ηλικία μόλις 19 ετών δείχνει όμως ότι δεν αποτελεί μόνο μια ελπίδα για το μέλλον, αλλά είναι ικανός να βοηθήσει ενεργά τις «ασπιρίνες» άμεσα. Αν έπρεπε να τον περιγράψει κανείς με μία λέξη, θα χρησιμοποιούσε τον όρο «πασπαρτού». Ο νεαρός αμυντικός είναι μια αμυντική τετράδα μόνος του, όπως έγραψε πρόσφατα το κορυφαίο αθλητικό περιοδικό Kicker. Βεβαίως και χρειάζεται συμπαραστάτες ο «Πάνος», όπως έχει ζητήσει να τον αποκαλούν. Μπορεί όμως να παίξει σε κάθε θέση της άμυνας λύνοντας τα χέρια του προπονητή του. Ο ταλαντούχος παίκτης «4 σε 1» μπορεί να έχει ακόμη πολλά να μάθει, ωστόσο ήδη βρίσκει θέση στο αρχικό σχήμα της Λεβερκούζεν (βασικός σε 10 από τα 13 ματς που έπαιξε) δικαιώνοντας μέχρι στιγμής απόλυτα όσους κινήθηκαν για τη δαπανηρή απόκτησή του.

Τάσος Δώνης

«Ο εκρηκτικός ντριμπλέρ της Στουτγκάρδης»: «Είναι ένας παίκτης που συναρπάζει τους παράγοντες της Στουτγκάρδης. Μετά από ένα ελαφρώς επεισοδιακό ξεκίνημα με κάποια μικρά πειθαρχικά παραπτώματα, ο Τάσος Δώνης φάνηκε να βρίσκει τον καλό του εαυτό στην πρώτη του σεζόν στην Bundesliga. Όσο ξεχώρισε όμως μέχρι σήμερα ο 21χρονος άσος για τις επιθετικές του αρετές, την εκρηκτικότητα και την ταχύτητά του, άλλο τόσο άτυχος ήταν. Πριν καν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος «πρόλαβε» να τραυματιστεί ήδη δύο φορές. Η νέα επάνοδός του στην αγωνιστική δράση αναμένεται σε περίπου τρεις εβδομάδες. Στα 10 παιχνίδια που αγωνίσθηκε εφέτος (στα επτά βασικός) ήταν κατά κανόνα πρωταγωνιστής της ομάδας του, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στις αντίπαλες άμυνες. Η κορυφαία εμφάνισή του ήταν στην εντός έδρας νίκη με 2-1 επί της Κολωνίας, όπου έβαλε το παρθενικό του γκολ στην Bundesliga σημειώνοντας τον εκπληκτικό αριθμό των 10 σουτ προς την αντίπαλη εστία. Ενδεικτικά του πόσο εκτιμούν τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες ήταν τα κολακευτικά σχόλια του αθλητικού διευθυντή της Στουτγκάρδης μετά την εντός έδρας ήττα από τη Λεβερκούζεν. Όπως είπε ο Μίχαελ Ρέσκε, «αν είχαμε δέκα ?Δώνηδες? θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει έναν βαθμό».
Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ