Κλείσιμο

Επιστολή 31 Ευρωβουλευτών στην Κομισιόν κατά Ευρωλίγκας!

Μία εβδομάδα απέμεινε για τα πρώτα παιχνίδια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η Ευρωλίγκα δεν έχει κάνει βήμα πίσω σχετικά με το καλεντάρι της, που συμπίπτει με αυτό της FIBA. Συνέπεια είναι να απουσιάσουν σημαντικά ονόματα από τα «παράθυρα».

Αυτό το γεγονός και οι προεκτάσεις του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ κινητοποίησε 31 Ευρωβουλευτές να στείλουν επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Κομισάριο εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Σπορ, Τίμπορ Νάβρασιτς, στην πρόεδρο της επιτροπής Ανταγωνισμού, Μαργκέτ Βεστάγκερ.

Με αυτή ζητούν από την Κομισιόν και την ECA (Eυρωλίγκα) να δώσουν μία επείγουσα λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη συμμετοχή των παικτών της Ευρωλίγκας στις Εθνικές ομάδες κατά τη διάρκεια των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου καθορίζεται και η δυνατότητα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παράλληλα τονίζουν ότι το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί ως συνέπεια της συμμετοχής ενός μικρού αριθμού ομάδων στο πρωτάθλημα που διοργανώνεται από μία εταιρία (ECA), ο τρόπος λειτουργίας της οποίας προκαλεί ερωτηματικά.

«Η ECA χρησιμοποιεί το καλεντάρι της Ευρωλίγκας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίσει τους παίκτες να αγωνιστούν στις Εθνικές ομάδες τους στα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, που είναι προγραμματισμένα να γίνουν σε δύο εβδομάδες από σήμερα και τον Φεβρουάριο του 2018», αναφέρεται στην επιστολή, όπως επίσης και ότι:

«Τον Φεβρουάριο του 2017 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε ψήφισμα σχετικά με μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική γύρω από τα Σπορ: Σωστή διακυβέρνηση, προσβασιμότητα, και ακεραιότητα 2016-2143, όπου μεταξύ των άλλων, ήταν ξεκάθαρο πως: “Οι Εθνικές ομάδες διαδραματίζουν έναν ουσιαστικό ρόλο, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την προώθηση της εθνικής ταυτότητας και για να εμπνεύσουν τους νέους αθλητές να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο της αθλητικής επίδοσης, αλλά και για να προωθήσουν την αλληλεγγύη στα λαϊκά αθλήματα’’».

Επίσης σημειώνεται πως «Τον Ιούλιο του 2017 η ECA, και για την ακρίβεια 11 ομάδες από το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Τουρκία και 4 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Ισπανία) που την ελέγχουν, εξέδωσαν το καλεντάρι της Ευρωλίγκας για την επόμενη σεζόν, που υπερκαλύπτει το πρόγραμμα τω Εθνικών ομάδων και το χρησιμοποίησαν ως εργαλείο προκειμένου να εμποδίσουν τους παίκτες να αγωνιστούν με τις Εθνικές ομάδες. Κάνοντας αυτό παραβίασαν τα άρθρα 101 και 102 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργώντας μία μονοπωλιακή προσέγγιση, αποκλείοντας τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης από τις διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων και ως εκ τούτου μποϊκοτάροντας τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων».

Επίσης υπογραμμίζεται ότι «η άρνηση της ECA να προσαρμόσει το καλεντάρι της παραβιάζει τις γραπτές και προφορικές εγγυήσεις που δόθηκαν στην Κομισιόν από την FIBA και την ECA, όπου η ECA τόνιζε πως θα σεβαστεί απόλυτα το πρόγραμμα των εθνικών ομάδων, και πως οι κανονισμοί της ECA δε θα περιορίσουν, ούτε θα απαγορεύσουν στους παίκτες να παίξουν με τις Εθνικές ομάδες τους».

Οι 31 Ευρωβουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή εκφράζουν την τεράστια ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, κι όπου εμπλέκονται παίκτες δεσμευμένοι με εργασιακά συμβόλαια από ομάδες που ελέγχει η ECA. Αυτές οι αποφάσεις επηρεάζουν περισσότερους από 100 εκ των κορυφαίων παικτών της Ευρώπης που έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στις εθνικές ομάδες τους.

Κλείνοντας καλούν την Κομισιόν να παρέμβει ώστε να απελευθερωθούν οι παίκτες και να αγωνιστούν με τις εθνικές ομάδες τους, διότι η συμμετοχή στην Εθνική δεν είναι μόνο η ύψιστη τιμή για κάθε αθλητή, αλλά και γιατί οι διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων προωθούν τον αθλητισμό και τις αξίες του, όπως το fair play και την ακεραιότητα όπως καμία άλλη διοργάνωση.
Πηγή: Πηγή: sport-fm.gr