Άρχοντας ο Παναθηναϊκός ξανά στο ΣΕΦ!

Όπως στην πρεμιέρα της Α1, έτσι και στην Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε του Ολυμπιακού και επικράτησε 70-62 στο ΣΕΦ, σπάζοντας παράλληλα το… ρόδι μακριά από το ΟΑΚΑ στη φετινή διοργάνωση.

Mε τους Μιλουτίνοφ, Πρίντεζη, Τόμπσον, Παπανικολάου και Ρόμπερτς ξεκίνησε ο Ολυμπιακός, ενώ ο Παναθηναϊκός από την άλλη με τους Γκιστ, Σίνγκλετον, Λοτζέσκι, Αντετοκούνμπο και Καλάθη. Εξαιρετική εκκίνηση έκαναν στο ματς οι «πράσινοι», καθώς από τη μία η άμυνά τους είχε μπλοκάρει εντελώς την κυκλοφορία των «ερυθρόλευκων», ενώ στην επίθεση δεν έχασαν σουτ στα πρώτα τρία λεπτά (5/5) και έτσι πήραν πολύ σοβαρό προβάδισμα (2-11). Στη συνέχεια, ήρθε η απάντηση των γηπεδούχων, καθώς η δική τους άμυνα έσφιξε, είχε τον έλεγχο των ριμπάουντ και με μπροστάρη τον Στρέλνιεκς (που ήρθε από τον πάγκο), η διαφορά μειώθηκε στην ελάχιστη τιμή της (12-13), περίπου 3:30’’ πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Με τρίποντο του Ρίβερς, οι φιλοξενούμενοι πήραν μία προσωρινή «ανάσα» (12-16), αλλά ο Μάντζαρης πήρε από το… χέρι τους Πειραιώτες στον εναπομείναντα χρόνο και έτσι έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι 17-16.

Όπως στο ξεκίνημα του ντέρμπι, έτσι και σ’ αυτό του δεύτερου δεκαλέπτου, η άμυνα του Παναθηναϊκού λειτουργούσε καλά –κάνοντας και «πάρτι» στα ριμπάουντ- και με καλάθια στο ανοικτό γήπεδο, μπήκε με ένα 9-0 για το νέο του προβάδισμα (17-25) στα πρώτα τρία λεπτά. Μετά από τάιμ άουτ του Σφαιρόπουλου, οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν με ένα 5-0 (22-25) και μέσα από την καλή τους άμυνα, πλησίασαν στο καλάθι (25-27), στα μισά. Το σκορ παρέμεινε το ίδιο για το επόμενο τρίλεπτο, καθώς και οι δύο ομάδες ήταν πολύ άστοχες με κακές επιθέσεις. Ένα λεπτό πριν το τέλος του ημιχρόνου, οι παίκτες του Πασκουάλ εκμεταλλεύτηκαν τα ελεύθερα τρίποντα που τους έδιναν οι γηπεδούχοι και έτσι πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι 35-30.

Πολύ προσηλωμένος στην άμυνα μπήκε και στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός και αφού ο Ολυμπιακός επέμενε να αφήνει ελεύθερο έξω από τα 6,75μ. τον Γκιστ, εκείνος είπε το… ευχαριστώ για το νέο +8 (30-38). Για άλλη μία φορά στο ματς, η αντίδραση των «ερυθρόλευκων» ήρθε με τον Στρέλνιεκς, ο οποίος «πυροβολώντας» με τρίποντα τους κρατούσε κοντά, καθώς οι «πράσινοι» από την άλλη εκμεταλλεύονταν τις δεύτερες ευκαιρίες που τους παρουσιάζονταν και έτσι διατηρούνταν μπροστά (38-42). Το σκορ «κόλλησε» ξανά για ένα δίλεπτο, με τους γηπεδούχους να βλέπουν τον Λετονό να τους παίρνει από το… χέρι και να τους οδηγεί αρχικά στην ισοφάριση (44-44) και στη συνέχεια με τη… φόρα που τους έδωσε, στο προβάδισμα (47-44), στο 29’. Ωστόσο, το «τριφύλλι» αντέδρασε στο τέλος και με ένα φόλοου κάρφωμα του Γκάμπριελ, αλλά και ένα buzzer beater τρίποντο του Ρίβερς από τα 8 μέτρα, έκλεισε προηγούμενος (47-49) την περίοδο.

Με ανεβασμένη ψυχολογία μπήκε ο Παναθηναϊκός στο τέταρτο δεκάλεπτο και με ένα 9-2 έφτασε στο +7 (49-56). Η «πράσινη» άμυνα είχε «μπλοκάρει» εντελώς τον Ολυμπιακό, ο οποίος έκανε τραγικές επιθέσεις στη λήξη του χρόνου, ενώ από την άλλη είχε τον έλεγχο των ριμπάουντ και έτσι χωρίς να ζοριστούν ιδιαίτερα οι φιλοξενούμενοι διατηρούσαν –άκοπα- το προβάδισμά τους (51-58). Περίπου στα μισά, ο Παπαπέτρου με καλάθι και φάουλ «ξεκόλλησε» τους «ερυθρόλευκους» (54-58). Ωστόσο, από εκείνο το σημείο και έπειτα, άρχισε το… πάρτι του Λεκαβίτσιους, ο οποίος έκανε ό,τι ήθελε τον «πανικοβλημένο» Ολυμπιακό –που τα σουτ του πήγαιναν στον… βρόντο- και έτσι η διαφορά ξέφυγε στο +12 (54-66), στα 3:30’’ πριν τη λήξη. Με ένα 4-0, οι γηπεδούχοι έδειξαν «σφυγμό» (58-66), αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να γυρίσει πίσω το… ποτάμι, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει τη νίκη 62-70.

Τα δεκάλεπτα: 17-16, 30-35, 47-49, 62-70

Πηγή: sport-fm.gr
Πηγή: Πηγή: sport-fm.gr