Αυτά είναι τα φαβορί του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας

Φέτος οι δρομείς στην Αυθεντική διαδρομή είναι 1.000 περισσότεροι από πέρυσι (2016), αριθμός ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος που μπορεί να φιλοξενήσει ο αγώνας με τις τωρινές εγκαταστάσεις του.

Οι 18.500 αθλητές και αθλήτριες θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στην ιστορικότερη και ίσως δυσκολότερη διαδρομή Μαραθωνίου στον κόσμο. Ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία σε μια σειρά από αξιόλογους Μαραθωνοδρόμους να κυνηγήσουν μια καλή επίδοση και το σημαντικότερο, να τερματίσουν νικητές στο Παναθηναϊκό στάδιο. Η δυσκολία της αυθεντικής διαδρομής δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μεγάλες επιδόσεις, ωστόσο ωθεί τους δρομείς στο κυνήγι της νίκης, που θα τους δώσει μια θέση στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο ΣΕΓΑΣ, προκειμένου να δώσει μεγαλύτερη ώθηση και στο αγωνιστικό κομμάτι και να σημειωθούν καλές επιδόσεις που μετρούν στο εξωτερικό, προσκάλεσε δέκα άνδρες και 7 γυναίκες από το εξωτερικό, με επιδόσεις κάτω από τις 2 ώρες 18:55 και 2 ώρες 47:46, αντίστοιχα.

Ο Μίλτον Ρότιτς θα κάνει φέτος τον πρώτο αγώνα του στην αυθεντική διαδρομή. Ο Κενυάτης έχει ατομικό ρεκόρ 2.08.55 από το 2013 και στην Αθήνα θα επιδιώξει μια καλή επίδοση. Στην Αθήνα θα είναι και ο Μαροκινός Αμπντελκρίμ Μπούμπκερ, προκειμένου να επαναλάβει το θρίαμβο του 2011, όταν τερμάτισε πρώτος σε 2.11.39. Ο συμπατριώτης του, Χαμίς Μπακάρι (2:11.54), θα επιδιώξει μια θέση στην πρώτη τριάδα, ενώ με αξιώσεις θα πάρει μέρος στον αγώνα και ο Κενυάτης Τζο Μπιβότ που είναι ο δρομέας με την καλύτερη επίδοση (2.07.13) μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν στον αγώνα.

Ανάμεσα στα φαβορί θα πρέπει να υπολογίζουμε ακόμα δύο δρομείς, τον Αιθίοπα Τσάλα Νταμέσα και τον Κενυάτη Σαμουέλ Καλακέι. Ο πρώτος επικράτησε στον Μαραθώνιο της Γουνσάν (Νότια Κορέα) με 2.11.45, ενώ ο Καλακέι έχει ως καλύτερο χρόνο το 2.11.47 που έκανε στη Μετς της Γαλλίας πέρσι. Φέτος ο Καλακέι έχει 2:12.36 που έκανε στον Μαραθώνιο της Στοκχόλμης.

Κάτι από 2016 θα θυμίσει ο αγώνας των γυναικών, καθώς παρούσες στη γραμμή εκκίνησης στον Μαραθώνα θα είναι οι δύο πρώτες του περσινού αγώνα. Η Νάνσι Αρουσέι (Κένυα) ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά πέρυσι και κατάφερε να τα βγάλει πέρα τόσο με τις αντιπάλους της, όσο και με την απαιτητική διαδρομή. Η 31χρονη διένυσε την απόσταση σε 2:38:13 και άφησε στην δεύτερη θέση την Αλγερινή Κενζά Νταχμανί. Οι δύο τους μαζί με την Τζεμίλα Σούρε (Αιθιοπία) και την Άλις Κίμπορ (Κένυα) θα διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις. Μάλισταν η Σούρε με 2.31.50 από τον περασμένο Μάρτιο είναι η αθλήτρια με την καλύτερη επίδοση και δικαιωματικά υποψήφια για την πρώτη θέση.

Τον δεύτερο Μαραθώνιο της ζωής της θα κάνει στην Αθήνα η 19χρονη Μπεντατού Χίρπα, που πριν δύο χρόνια ήταν νικήτρια στα 1.500μ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ18 στο Κάλι. Η αθλήτρια από την Αιθιοπία, στην πρώτη απόπειρά της στο αγώνισμα, τον Απρίλιο στην Μαδρίτη, σημείωσε 2 ώρες 34.47 και άφησε υποσχέσεις για τη συνέχεια.
Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ