Κλείσιμο

Συμφωνία FIFA με FIFPro για το σύστημα μεταγραφών

Η παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (FIFPro) συμφώνησε να αποσύρει την προσφυγή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σύστημα μεταγραφών, αφού κατέληξε σε συμφωνία με την FIFA να αναθεωρηθεί.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα οι δύο οργανισμοί, αναφέρεται ότι η FIFA συμφώνησε να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει μακροπρόθεσμα τις καθυστερημένες αλλαγές του κανονισμού μεταγραφών και, βραχυπρόθεσμα, να διευκολύνει τους παίκτες να εγκαταλείψουν τους συλλόγους τους αν δεν τους καταβάλουν εγκαίρως τις αποδοχές τους.

Το σύστημα των μεταγραφών έχει κατηγορηθεί για πολλά δεινά, ακόμη και από εύρωστους οικονομικά συλλόγους, με παράδειγμα την μετακίνηση του Βραζιλιάνου Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 222 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, υπάρχουν ανησυχίες ότι συνέβαλε στην αυξανόμενη κυριαρχία μιας χούφτας επιλεγμένων συλλόγων.
Ο πρόεδρος της FIFPro Φιλίπ Πια δήλωσε, ότι η συμφωνία «θα θέσει σε κίνηση τις μεγαλύτερες αλλαγές στους κανονισμούς μεταγραφών στο ποδόσφαιρο από το 2001» και πρόσθεσε: «Ενώ οι σύλλογοι στα πλουσιότερα πρωταθλήματα αντιμετωπίζουν κατά κανάνα καλά τους παίκτες, υπάρχουν και άλλα πρωταθλήματα, στα οποία τα δικαιώματα απασχόλησης των παικτών συνήθως αγνοούνται».

Τα ζητήματα που θα μπορούσε να εξετάσει η ομάδα εργασίας περιλαμβάνουν θέματα οικονομικά, τον ρόλο των μάνατζερ, των μεταγραφικών περιόδων, του συστήματος δανεισμού των παικτών κ.ά.

Στην ανακοίνωση πάντως τονίζεται ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η «υγεία και η ασφάλεια» των παικτών, ιδίως όσον αφορά το διεθνές αγωνιστικό ημερολόγιο (εθνικές ομάδες).

Η FIFPro είχε προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015, καταγγέλλοντας ότι το μεταγραφικό σύστημα μεταφοράς ήταν κατά του ανταγωνισμού, αδικαιολόγητο και παράνομο.

Σε περίπτωση που η προσφυγή γινόταν δεκτή, θα μπορούσε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη αναστάτωση στο χώρο του αθλητισμού από το 1995 με την απόφαση Μποσμάν, η οποία άνοιξε το δρόμο για τους παίκτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μετακομίζουν σε άλλο σύλλογο με τη λήξη του συμβολαίου τους, χωρίς να καταβάλλουν αποζημίωση στον προηγούμενο που ανήκαν.

Οι άμεσες αλλαγές στους κανόνες από την FIFA, θα επιτρέπει στους παίκτες να εγκαταλείπουν τους συλλόγους τους εάν δεν έχουν πληρωθεί για διάστημα δύο μηνών ή εάν υποστούν καταχρηστική συμπεριφορά, όπως να γυμνάζονται υποχρεωτικά μόνοι τους.
Η άποψη της FIFPro είναι ότι μέχρι στιγμής οι σύλλογοι, είχαν τη δυνατότητα να σέρνουν ια διαδικασία προσφυγής ενός ποδοσφαιριστή μέχρι δύο χρόνια, ασκώντας έφεση και μεταφέροντας την υπόθεση στα αρμόδια όργανα της FIFA.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, δήλωσε: «Η συμφωνία ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στη βελτίωση της παγκόσμιας διοίκησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι διαπραγματεύσεις ήταν περίπλοκες με τους βασικούς ενδιαφερόμενους του παιχνιδιού και ο καθένας έχει κάνει κάποιους συμβιβασμούς, αλλά... αυτή η συμφωνία είναι επωφελής για όλους και τελικός νικητής είναι το ποδόσφαιρο».
Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ