Κλείσιμο

Εντόπισαν φοροδιαφυγή-μαμούθ στο στοίχημα και καθυστερούν ενάμιση χρόνο το πόρισμα!




Νέα συνταρακτικά στοιχεία τηε δικαστικής έρευνας για τον αθλητικό στοιχηματισμό στην Ελλάδα, αποκάλυψε η "ΔΙΚΗ στον ΣΚΑΪ".

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Δεκέμβριο του 2015, προσπαθώντας να ανιχνεύσει στοιχεία εξαπάτησης του ελληνικού Δημοσίου. Στο στόχαστρο στοιχηματικές εταιρείες, που έχουν προσωρινή άδεια λειτουργίας στη χώρα μας και είτε λειτουργούν παράνομα είτε δεν αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους στο κράτος, κλέβοντας χρήματα του ελληνικού Δημοσίου.

Διερευνώνται σοβαρά κακουργήματα, μεταξύ των οποίων απάτη, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδής αναφορά στην Αρχή, φοροδιαφυγή, μη καταβολή ΦΠΑ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που επισύρουν προφυλάκιση, καθως και πολυετείς ποινές κάθειρξης.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη από μηνυτήρια αναφορά, που περιέχει συγκλονιστικά στοιχεία για το πως λειτουργούν οι στοιχηματικές εταιρείες. Στο έγγραφο περιγράφεται με ακρίβεια, πως οι στοιχηματικές εταιρείες χρησιμοποιούν ως κέλυφος άλλες εταιρείες, που εδρεύουν μέχρι και στο Κουρασάο της Καραιβικής, ενώ φοροδιαφεύγουν χρησιμοποιώντας server στη Μάλτα, καθως δεν υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ούτε αποδίδουν ΦΠΑ!

Ο τζίρος των στοιχηματικών εταιρειών φέρεται να ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και σύμφωνα με τα καταγγελόμενα, από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις προκύπτει ότι, μία από τις εταιρείες, που διερευνώνται, με εδρα τη Μάλτα, εμφανίζει μικτά έσοδα από την παροχή υπηρεσιών στοιχήματος και τυχερών παιγνίων, που - γιά το 2013 – ανήλθαν στο αστρονομικό ποσόν των 228.349.069 ευρω!! Πρόσφατα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε δημοσίως γιά φοροδιαφυγή 6 δισεκατομυριων από τις στοιχηματικές εταιρείες.

Στην έρευνα γιά τον παράνομο στοιχηματισμό εμπλέκεται μεταξύ άλλων μεγάλη εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταια τρια χρόνια και ιδιοκτήτες της φέρονται:
- Η σύζυγος πρώην μεγαλοεκδότη και γιου μεγαλοεργολάβου.
- Ιδιοκτήτης ιστοσελίδων και ραδιοφωνικού σταθμού, που προορίζεται για διαχειριστής μιντιακού συγκροτήματος, που πρόσκειται στον φιλοκυβερνητικό χώρο.
-Πρωην γενικός διευθυντής άλλης μεγάλης στοιχηματικής εταιρίας με μεγάλη εμπειρια στο αντικείμενο, ο οποίος υπήρξε μεγαλοστέλεχος της οργανωτικής επιτροπής του «Αθήνα 2004».
- Πρόεδρος εταιρίας διαφημιστικών δικαιωμάτων, η οποία ενεπλάκη σε πρόσφατο σκάνδαλο της ΕΠΟ, που εκκρεμει στην Εισαγγελία Αθήνας.

Δυο εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος ξεκίνησαν το 2015 την έρευνα των υποθέσεων σε βάρος των εταιριών στοιχηματισμού. Ηταν η τότε οικονομική εισαγγελέας και νυν επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και ο επίκουρος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Γιάννης Δραγάτσης.

Το εντυπωσιακό είναι και οι δυο δικογραφίες είχαν κλαπεί σε διάρρηξη που έγινε στην ΑΑΔΕ (πρώην ΣΔΟΕ). Ωστοσο η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος φρόντισε να ανασυσταθουν τα στοιχεια.

Οι δυο δικογραφίες εκκρεμούν στην ΑΑΔΕ (Ανεξαρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), που ειναι αρμόδια γιά την έρευνα. Σχεδον δυο χρόνια μετα, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχει γινει το πόρισμα από τους υπευθυνους της ΥΕΔΔΕ, που ψάχνουν τη συναλλακτικη δραστηριότητα των εταιριων στο εξωτερικό.

Η Δικαιοσύνη περιμενει το πόρισμα της ΑΑΔΕ, προκειμένου να προχωρήσει στην άσκηση η όχι ποινικων διώξεων σε βάρος των στοιχηματικών εταιρειών, που εξακολουθουν να λειτουργούν ανενοχλητες...
Πηγή: skai.gr