Ποινικές διώξεις για την ποδοσφαιρική τραγωδία του Χίλσμπορο 28 χρόνια μετά

Ποινικές διώξεις σε βάρος έξι ατόμων σε σχέση με την ποδοσφαιρική τραγωδία στο γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ στις 15 Απριλίου του 1989 άσκησε η βρετανική εισαγγελία.

Συνολικά 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τον ημιτελικό κυπέλλου μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ εν μέσω πανικού μεταξύ των φιλάθλων της Λίβερπουλ.

Πέρυσι, ένορκη δικαστική έρευνα είχε επισημάνει λάθη της αστυνομίας στο σχεδιασμό και στην αντίδραση ως προς τη διαχείριση του πλήθους και στις ενέργειες των επικεφαλής αξιωματικών, όπως επίσης παραλείψεις στις βεβαιώσεις ασφαλείας του γηπέδου και στην αντίδραση της υπηρεσίας ασθενοφόρων.

Σημειωνόταν επίσης ότι πολλές μαρτυρικές καταθέσεις είχαν αλλοιωθεί από την αστυνομία σε μια απόπειρα απόκρυψης ευθυνών. Το πόρισμα αναφερόταν σε θανάτους ως αποτέλεσμα παράνομων πράξεων.

Σήμερα το μεσημέρι, μετά από 28 χρόνια, η εισαγγελία άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία λόγω σοβαρής αμέλειας 95 εκ των 96 θυμάτων κατά του επικεφαλής ασφαλείας στο συγκεκριμένο αγώνα εκ μέρους της αστυνομικής διεύθυνσης του Νοτίου Γιόρκσιρ Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ.

Ο τότε επικεφαλής επιθεωρητής της ίδιας αστυνομικής διεύθυνσης Νόρμαν Μπέτισον κατηγορείται για ψευδείς καταθέσεις κατά τις έρευνες που ακολούθησαν.

Ο τότε γραμματέας και υπεύθυνος ασφαλείας της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, ιδιοκτήτη συλλόγου του γηπέδου, Γκρέιαμ Χένρι Μάκρελ αντιμετωπίζει τρεις ποινικές κατηγορίες σε σχέση με τις συνθήκες ασφαλείας στο Χίλσμπορο.

Τέλος, ο Πίτερ Μέτκαλφ, νομικός εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης, ο Ντόναλντ Ντέντον, πρώην αστυνομικός διοικητής και ο Άλαν Φόστερ, πρώην αστυνομικός επιθεωρητής κατηγορούνται για εσκεμμένη παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Πριν από τη δημόσια ανακοίνωση των διώξεων η εισαγγελία είχε ενημερώσει τις οικογένειες των 96 θυμάτων, οι οποίες επί 28 χρόνια διεκδικούν δυναμικά την απόδοση ευθυνών για το χαμό των αγαπημένων τους ανθρώπων.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο