Η Ευρωλίγκα είναι υποχρεωμένη να πληρώσει αποζημίωση-μαμούθ στη FIBA!

Τελειωμό δεν έχουν τα… επεισόδια στο σίριαλ της κόντρας ανάμεσα στην Ευρωλίγκα και τη FIBA Europe!

Σύμφωνα με την ισπανική «El Pais», το Εμπορικό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου δικαίωσε την ευρωπαϊκή ομοσπονδία μπάσκετ σε μία αντιδικία που είχε με την Ευρωλίγκα και πλέον η τελευταία καλείται να πληρώσει ως αποζημίωση ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Συγκεκριμένα, το 2004 η FIBA Europe με την ULEB είχαν υπογράψει μία εμπορική συνεργασία που αφορούσε τις διασυλλογικές διοργανώσεις της ηπείρου μας. Από το 2010 μία θυγατρική εταιρία της Ευρωλίγκας, η Euroleague Properties «χρεώθηκε» την οικονομική υποχρέωση τη ULEB προς την ευρωπαϊκή ομοσπονδία μπάσκετ, που ήταν να της καταβάλει 400.000 ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, τον Δεκέμβρη του 2012 η Euroleague Properties θεώρησε από τη δική της πλευρά πως η συμφωνία αυτή ολοκληρώθηκε και έτσι έπαψε να πληρώνει τις δόσεις, επικαλούμενη την αλλαγή στο καλεντάρι της FIBA.

Όπως είναι φυσικό, η FIBA Europe ακολούθησε τη νομική οδό για τη μονομερή κίνηση της θυγατρικής εταιρίας της Ευρωλίγκας. Το Εμπορικό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, λοιπόν, δικαίωσε την ευρωπαϊκή ομοσπονδία μπάσκετ και έτσι η Ευρωλίγκα καλείται να πληρώσει ως αποζημίωση ένα ποσό ύψους 900.000 ευρώ συν τους τόκους, άλλα 1.500 επιπρόσθετα, καθώς επίσης και να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα.

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αναφέρεται πως η συμφωνία ανάμεσα στη FIBA Europe και στην Euroleague Properties ολοκληρώθηκε κανονικά τον Ιανουάριο του 2015, οπότε το ποσό που εκδικάστηκε να πληρώσει η Ευρωλίγκα αφορούσε την περίοδο 2012-2015. Από ‘κει και πέρα, αμφότερες οι πλευρές έχουν δικαίωμα έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Τέλος, το δικαστήριο θεωρεί πως το νέο καλεντάρι που ανακοινώθηκε από τη FIBA δεν αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας ανάμεσα στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία μπάσκετ και την Ευρωλίγκα, η οποία πάνω σ’ αυτό στήριξε την υπερασπιστική της γραμμή.

Πηγή: sport-fm.gr
Πηγή: Πηγή: sport-fm.gr