Κλείσιμο

“Ανυπομονώ για το τρίαθλο της Σύρου, ο αθλητισμός είναι ευτυχία”

Ο Αρμάνδος Λινάρδος είναι προπονητής Φυσικής Aγωγής με ειδικότητα στην κολύμβηση απο το College Sports Science. Είναι κάτοχος Βarchelor στο Sports Management. Είναι προπονητής κολύμβησης πιστοποιημένος απο την Κολυμβητική Ομοσπονδια Κολύμβησης (ΚΟΕ) και μέλος του World Open Water Swimming Association (WOWSA).

Απο το 2003 είναι επίσημος κριτής του μοντέρνου πεντάθλου σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, με επίσημη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες Αθήνα 2004. Κατέχει επίσης πιστοποιητικό επαγγελματία Ναυαγωσώστη και αποφοιτος σχολής κριτών χρονομετρών Κολύμβησης.

Στην καριέρα του σαν αθλητής ο Αρμάνδος έχει κερδίσει πολλά χρυσά και ασημένια μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα, είχε συμμετοχές με την εθνική ομάδα κολύμβησης, έχει έρθει δεύτερος σε πανελλήνιους αγώνες στο Μοντέρνο Πένταθλο και έχει πάρει μέρος σε αγώνες ανοιχτής θάλασσας, ενώ συνεχίζει την ενασχόληση του με το τρίαθλο και την μαραθώνια κολύμβηση.

Επόμενος σταθμός του το TRIMORE Syros Triathlon που γίνεται από τις 15 έως τις 18 Ιουνίου και αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

– Πώς και γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το τρίαθλο;

«Προερχόμενος από το άθλημα της κολύμβησης μου άρεσε η ιδέα ενός αθλήματος που να συνδυάζει την ανοικτή θάλασσα με το ποδήλατο και το τρέξιμο. Το δοκίμασα και οταν το έκανα μία φορά το αγάπησα».

– Σχεδόν όλοι οι τριαθλητές έχουν ένα από τα τρία αγωνίσματα σαν… κακό μπελά. Τρέξιμο, ποδήλατό ή κολύμπι και γιατί;

«Όλοι ξεκινάνε με ένα αγώνισμα σαν βάση στο οποίο είναι καλοί και το μυϊκό σύστημα είναι προσαρμοσμένο σε αυτό το αγώνισμα, όταν προσθέτεις στη προπόνηση τα άλλα δύο είναι δύσκολο να βελτιωθείς, χρειάζεται πολύ προπόνηση – προσπάθεια και επιμονή».

– Ποιο είναι το πιο δύσκολο σημείο σε έναν αγώνα τριάθλου; Κάποιο λένε ότι είναι η μετάβαση από το ποδήλατο στο τρέξιμο στα πρώτα χιλιόμετρα μέχρι να γίνει η ανακατανομή του αίματος και από την συσσώρευση του γαλακτικού οξέος.

«Είναι όντως το πιο δύσκολο κομμάτι γιατί τα πόδια σου κάνουν μια κίνηση για 1 ώρα περίπου (στην Ολυμπιακή απόσταση) και είναι δύσκολο στην αρχή του τρεξίματος να προσαρμοστούν. Θέλει γρήγορο τρέξιμο για να τα αιματώσεις γρήγορα και να μπεις στον ρυθμό σου».

– Τι έχει ένας τριαθλητής που δεν έχουν οι δρομείς, οι κολυμβητές και οι ποδηλάτες ξεχωριστά;

«Έχει και όλα τα καλά και των τριών αθλημάτων απλά».

– Τι περιλαμβάνει η προπόνηση και η προετοιμασία ενός αθλητή τριάθλου;

«Καθημερινή προπόνηση και στα τρία αθλήματα και προπονήσεις brick δηλαδή εναλλαγές ποδηλάτου και τρεξίματος για πιο γρήγορη προσαρμογή».

– Μπορεί ένας εργαζόμενος να ανταποκριθεί στην προπόνηση;

«Πρέπει να αντιμετωπίσει την προπόνηση σαν διέξοδο από την καθημερινότητα του, όταν το καταφέρει μπορεί να τα κάνεις όλα».

– Ποιο είναι το μυστικό για να αντέξεις αλλά και να κερδίσεις έναν αγώνα τριάθλου;

«Στο τρίαθλο δεν υπάρχει μυστικό για να αντέξεις αλλά μυστικό για να το ευχαριστηθείς».

– Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια το τρίαθλο και το δίαθλο να ανεβαίνουν στη χώρα μας σημαντικά. Με τους μεγαλύτερους να αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και τις οικογένειές τους ακόμα και μικρά παιδιά να ακολουθούν. Έχει η χώρα μας υποδομές για την ανάπτυξη του τριάθλου;

«Η χώρα μας είναι ιδανική λόγω της θάλασσας και του καιρού, απλά πρέπει οι Δήμοι και η κοινωνία να αποκτήσουν αθλητική κουλτούρα και να προσπαθούν να διοργανώνουν αγώνες τριάθλου διευκολύνοντας του αθλούμενους να κάνουν ποδήλατο και τρέξιμο σε κλειστούς δρόμους από αυτοκίνητα».

– Πως βλέπεις τον αγώνα στη Σύρο; Είναι η πρώτη σου συμμετοχή;

«Είναι ένας ιδανικός συνδυασμός άθλησης και αναψυχής. Είναι η πρώτη μου συμμετοχή στον αγώνα στην Σύρο και ανυπομονώ».

– Όταν ασχολείσαι με τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο αφήνεις άλλα πράγματα πίσω; Έχεις μετανιώσει για κάτι;

«ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ, όταν ασχολείσαι με τον αθλητισμό είναι ευτυχία».

– Επόμενος προσωπικός στόχος σε σχέση με το τρίαθλο;

«Συμμετοχή σε έναν αγώνα IRONMAN (3,9 swim-180 Bike- 42 Run)»

– Τι πρέπει να έχει ένα νέο παιδί που θέλει να ξεκινήσει αν ασχολείται με το τρίαθλο; Πού πρέπει να απευθυνθεί;

«Πρέπει να ξεκινήσει να κολυμπάει είναι πολύ βασικό και δύσκολο το άθλημα της κολύμβησης»

– Ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι για έναν Έλληνα τριαθλητή που θέλει να διεκδικήσει διακρίσεις; Το πανελλήνιο; Μία συμμετοχή στο εξωτερικό;

«Μια συμμετοχή στο εξωτερικό για να ανταλλάξει νέους τρόπους προπόνησης με άλλους αθλητές και να διευρύνει τις δυνατότητές του».
Πηγή: skai.gr-Γιώργος Παπαδημητρόπουλος