Ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο όπου το ποδόσφαιρο ήταν κομπάρσος

Το τέλος που του άξιζε είχε ο τελικός-παρωδία στον Βόλο!

Έπειτα από το ανελέητο ξύλο που προηγήθηκε του αγώνα, η ποδοσφαιρική φαρσοκωμωδία ολοκληρώθηκε με ένα γκολ-μαϊμού που χάρισε το Κύπελλο στον ΠΑΟΚ εις βάρος της ΑΕΚ (2-1).

Χωρίς να είναι καλύτεροι, οι Θεσσαλονικείς επωφελήθηκαν από την απόφαση του βοηθού Καλφόγλου να μη σηκώσει το σημαιάκι στην κεφαλιά του Ενρίκε, με την οποία ο (ακάλυπτος ένα μέτρο) επιθετικός τους έκρινε το ματς στο 83'.

Κατώτερη των περιστάσεων η «Ένωση», ισοφάρισε το γκολ που δέχθηκε από τον Μπίσεσβαρ (24’) χάρη σε εγκληματικό λάθος του Γλύκου σε σουτ του Χριστοδουλόπουλου (26’), ωστόσο δικαιούται να νιώθει ότι τη λήστεψαν και της στέρησαν το δικαίωμα να διεκδικήσει το τρόπαιο στην παράταση.

Πώς έπαιξαν

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ήταν οι ενδεκάδες που επέλεξαν οι δυο προπονητές. Από τη μια ο Βλάνταν Ίβιτς προτίμησε σχήμα με ενισχυμένο κέντρο (4-3-3), ξεκινώντας μαζί τους Κάνιας, Σάκχοφ και Τσίμιροτ. Και από την άλλη, ο Μανόλο Χιμένεθ εμπιστεύτηκε την ομάδα που απέκλεισε στα ημιτελικά τον Ολυμπιακό, με διάταξη 4-2-3-1 και βασικούς τους Πατίτο-Χριστοδουλόπουλο.

Το ματς

Με όσα είχαν προηγηθεί εκτός γηπέδου ήταν δύσκολο να συγκεντρωθείς στο ποδόσφαιρο. Είτε όμως επειδή επηρεάστηκε λιγότερο, είτε επειδή αιφνιδίασε τον ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι. Χωρίς να κάνει κάτι εντυπωσιακό, η «Ένωση» έδειξε να πατάει καλύτερα στο ξεκίνημα. Και ήταν εκείνη που απείλησε πρώτη φόρα (με βολέ του Γκάλο έξω από την περιοχή κι ένα γκολ του Χριστοδουλόπουλου που σωστά δεν μέτρησε ως οφσάιντ).

Γρήγορα όμως οι Θεσσαλονικείς μπήκαν στο πνεύμα. Ισορρόπησαν σταδιακά το παιχνίδι. Και αφού ο Μάτος τη γλίτωσε χωρίς καν κίτρινη για αγκωνιά του στον Πατίτο, δήλωσαν κι εκείνοι παρόντες: Με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Σάκχοφ που έβγαλε ο Ανέστης. Βέβαια το ματς παρέμενε επιεικώς κακό. Το θέαμα ήταν πολυτέλεια. Εκεί όμως που βλέπαμε «γιόμες» από τη μία (ΑΕΚ) και αβίαστα λάθη από τον άλλον (ΠΑΟΚ), το παιχνίδι πήρε φωτιά.

Πρώτα λοιπόν ο Κάμπος έκανε πάρτι στην άμυνα της ΑΕΚ και αφού χόρεψε διαδοχικά Ντίντακ-Τσιγκρίνσκι, σέρβιρε το γκολ που πέτυχε (με κόντρα στον Γκάλο) ο Μπίσεσβαρ. Δεν ήταν γραφτό ωστόσο να το χαρεί για πολύ ο ΠΑΟΚ. Ούτε για δυο λεπτά. Γιατί ο Γλύκος έκανε την γκέλα της δεκαετίας σε ακίνδυνο σουτ του Χριστοδουλόπουλου. Και επέτρεψε στην «Ένωση» να ξαναγεμίσει κουράγιο.

Σκεπτόμενος, δε, την ανασφάλεια του γκολκίπερ του ΠΑΟΚ, ο Λάζαρος πήγε να την εκμεταλλευτεί. Δυστυχώς όμως για εκείνον, η φωτοβολίδα του έφυγε έξω από το «παραθυράκι». Οπότε οι «ασπρόμαυροι» μπόρεσαν να ξεπεράσουν σταδιακά το σοκ. Και αφού απέφυγαν νέο κίνδυνο σε άστοχη κεφαλιά του Τσιγκρίνσκι, θα μπορούσαν να ‘χουν επωφεληθεί εκ νέου από την ποιότητα του εξαιρετικού Μπίσεσβαρ. Αν το φαλτσαριστό πλασέ του πριν την ανάπαυλα ήταν λίγο πιο εύστοχο.

Ενώ όμως ο Ολλανδός από τη μία και ο Χριστοδουλόπουλος από την άλλη προσπαθούσαν να κουβαλήσουν τις ομάδες στην πλάτη τους, τα «βαριά χαρτιά» εκατέρωθεν έμεναν εκτός παιχνιδιού. Γιατί τόσο ο Πρίγιοβιτς, όσο και ο Αραούχο έμοιαζαν αποκομμένοι από τους υπόλοιπους. Έστω κι έτσι βέβαια, η ΑΕΚ θα μπορούσε να αιφνιδιάσει με το ξεκίνημα του β’ μέρους. Ωστόσο το σουτ του (κακού κατά τ’ άλλα) Πατίτο από γύρισμα του Ντίντακ σταμάτησε στο δοκάρι.

Το κακό για την «Ένωση» όμως δεν ήταν τόσο ότι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία. Το κακό ήταν πως δεν έδειχνε ικανή να φτιάξει κι άλλες τέτοιες. Γιατί οι Σιμόες-Γιόχανσον έκαναν μόνο τα απαραίτητα (κι αυτά όχι χωρίς λάθη). Ο Μάνταλος δεν μπορούσε να δημιουργήσει. Και ο Πατίτο… είπαμε. Οπότε ο Χιμένεθ δεν το σκέφτηκε για πολύ: Έβγαλε έξω τον Αργεντινό, έριξε τον Γαλανόπουλο στη θέση του και το γύρισε σε 4-3-3.

Το αποφασιστικό γκολ

Την ίδια ώρα ο Ίβιτς αποφάσιζε να πάρει κι εκείνος τα μέτρα του για την επιθετική δυσκοιλιότητα της ομάδας του. Χωρίς όμως να αλλάξει διάταξη, αλλά περνώντας απλώς τον Ενρίκε αντί του Κάμπος. Πού να ‘ξερε ότι αυτή του η απόφαση θα έκρινε το ματς. Έστω και δια της… πλαγίας οδού. Στο 83’ λοιπόν ο Βραζιλιάνος βρέθηκε στην πλάτη της άμυνας από ένα γέμισμα του Τσίμιροτ και εκτέλεσε τον Ανέστη.

Μόνο που την ίδια ώρα ο βοηθός Καλφόγλου «εκτελούσε» και την ΑΕΚ. Γιατί ο σκόρερ ήταν λίγο πιο ακάλυπτος από τον… Αντώνη Καφετζόπουλο όταν έπαιζε τον πασίγνωστο σχετικό ρόλο. Και το γκολ-μαϊμού που χάρισε το τρόπαιο στον ΠΑΟΚ μετατράπηκε στον ιδανικότερο επίλογο της ποδοσφαιρικής φαρσοκωμωδίας που ζήσαμε σήμερα στον Βόλο.
Πηγή: Πηγή: sport-fm.gr