Κλείσιμο

Πετρούνιας: Η Ελλάδα δημιουργεί σχολή πρωταθλητών στους κρίκους

Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης θα προσπαθήσει να αναδειχθεί για τρίτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης στο αγώνισμα, μετά το 2015 στο Μονπελιέ και το 2016 στη Βέρνη, κάτι που μόνο τρεις θρυλικοί γυμναστές του παρελθόντος το έχουν καταφέρει.

Οι Σοβιετικοί Γιούρι Τιτόφ (1957, 1959, 1961) και Μιχαήλ Βορονίν (1967, 1969, 1971) και ο Ιταλός ρέκορντμαν Γιούρι Κέκι, ο μοναδικός που έχει στην συλλογή του τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους και μάλιστα συνεχόμενους (1990, 1992, 1994, 1996).

Παράλληλα με το «θρι-πιτ», ο 27χρονος γυμναστής της Ειρήνης Περιστερίου θα κυνηγήσει και ένα επίτευγμα που έχει επαναληφθεί μόνο μια φορά τα τελευταία 60 χρόνια? Να γίνει ο μόλις δεύτερος σπεσιαλίστας των κρίκων, ο οποίος θα στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης αμέσως μετά από έναν Ολυμπιακό θρίαμβο, χωρίς να κάνει διάλειμμα από τις επιτυχίες.

Στην 60χρονη κοινή ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ενόργανης, ο μόνος που το έχει πετύχει αυτό ήταν ο Ανατολικογερμανός Χόλγκερ Μπέρεντ, όταν το 1989 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, λίγους μήνες μετά τον θρίαμβό του στην Σεούλ.

Ο «άρχοντας των κρίκων», πέρασε ως 1ος στον αυριανό τελικό με 15,366β., μαζί του και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος πέρασε ως 8ος (14,700β.). Οι άλλοι φιναλίστ είναι οι Αρτούρ Τοβμασιάν (Αρμενία, 15,033 β.), Κόρτνι Τάλοχ (Βρετανία, 14,933 β.), Βαχάγκν Νταβτιάν (Αρμενία, 14,866 β.), Ίγκορ Ραντιβίλοφ (Ουκρανία, 14,833 β.), Ντμίτρι Λάνκιν (Ρωσία, 14,766 β.) και Ιμπραΐμ Τσολάκ (Τουρκία, 14,733 β.).

Σε δηλώσεις του ο Έλληνας πρωταθλητής τόνισε: «Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα του προκριματικού. Ακόμα και το βήμα που έκανα στην έξοδο του προγράμματός μου ήταν ελεγχόμενο: Ένιωσα πολύ καλά με την υπόλοιπη εκτέλεσή μου και θεώρησα πως δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρω επιδιώκοντας μία τέλεια προσγείωση. Η πορεία αυτή αποτελεί τον καρπό μίας οργανωμένης προσπάθειας και ενός πολύ δυνατού επιτελείου, στο οποίο έχουν σημαντική θέση ο προπονητής μου Δημήτρης Ράφτης, ο γιατρός Οδυσσέας Παξινός και η φυσιοθεραπεύτρια Ιβάνα Τζούριτς».

Βάσει κλήρωσης, ο αθλητής της Ειρήνης Περιστερίου θα κληθεί να εκτελέσει το πρόγραμμά του μόλις 3ος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ, στοιχείο που θεωρητικά δεν τον ευνοεί, αλλά ο ίδιος δεν επηρεάζεται: «Η σειρά εκτέλεσης δεν έχει σημασία για μένα. Τα τελευταία χρόνια, έχω συνηθίσει να αγωνίζομαι σε οποιαδήποτε σειρά. Είτε αγωνιστώ πρώτος, είτε τελευταίος, είτε ενδιάμεσα, ο στόχος δεν αλλάζει».

Εκείνο στο οποίο πραγματικά έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα ο Πετρούνιας είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα θα έχει για πρώτη φορά διπλή εκπροσώπηση στον τελικό του ίδιου οργάνου, επίτευγμα ανεπανάληπτο στην ιστορία της ελληνικής ενόργανης στο θεσμό. Είπε γι? αυτό:
«Είναι μεγάλη επιτυχία η πρόκριση του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη. Για πρώτη φορά θα έχουμε δύο αθλητές στον ευρωπαϊκό τελικό του ίδιου οργάνου. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουμε πολλούς άξιους αθλητές στις Εθνικές ομάδες και ότι διαθέτουμε πλέον μία σχολή πρωταθλητών στους κρίκους, που ξεκίνησε με τις σπουδαίες διακρίσεις του Δημοσθένη Ταμπάκου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα».
Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ