Κλείσιμο

Εθνική κορασίδων: Εγραψαν Ιστορία τα κορίτσια, νίκησαν τη Γαλλία

Η εθνική κορασίδων (U17) επικράτησε 1-0 της γηπεδούχου Γαλλίας, για την τρίτη και τελευταία αγωνιστική της Elite Round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Το φανταστικό γκολ της Ιφιγένειας Γεωργαντζή (φωτό) με «λόμπα» από 25 μέτρα «σφράγισε» τη νίκη στο 31ο λεπτό, καθώς στη συνέχεια τα κορίτσια του Αντώνη Πριόνα άντεξαν στην πίεση μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην Ευρώπη.

Σε επίπεδο «μικρών» εθνικών ομάδων γυναικών, η Γαλλία είναι παγκόσμια υπερδύναμη, πρωταθλήτρια Ευρώπης στις νεάνιδες το 2015 και δεύτερη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον περασμένο Δεκέμβριο. Οσο για τις Κορασίδες, πριν από το ματς με την Ελλάδα είχαν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση με επίδειξη δύναμης εναντίον της Ρωσίας και του Βελγίου.

Η Γαλλία έχει μία φουρνιά από παίκτριες οι οποίες στοχεύουν πολύ ψηλά και κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν έδωσαν πέντε επίσημους αγώνες πριν αναμετρηθούν με την εθνική μας. Ο απολογισμός είναι... εκκωφαντικός: 5 νίκες με 32-0 τέρματα! Στους προκριματικούς ξεκίνησαν με 17-0 (!) εναντίον του Καζακστάν και δύο «τεσσάρες» (4-0) επί της Σκωτίας και της Κροατίας. Στην Elite Round έκαναν περίπατο και εξασφάλισαν το εισιτήριο για την τελική φάση με δύο πανεύκολες νίκες, 4-0 τη Ρωσία και 3-0 το Βέλγιο. Προπονήτριά τους είναι η Σαντρίν Σουμπεϊράν, εμβληματική φυσιογνωμία του γαλλικού ποδοσφαίρου και κάτοχος του ρεκόρ συμμετοχών σε όλες τις εθνικές ομάδες (ανδρών ή γυναικών) με 198!

Μόνο οι πρώτες των οκτώ ομίλων προκρίθηκαν στους τελικούς. Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρέθηκε ξανά στις 24 καλύτερες της Ευρώπης και με τη νίκη επί της Γαλλίας κέρδισε πολύτιμους βαθμούς στην κατάταξη της UEFA, που σημαίνει ότι ο δρόμος για το επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα περνάει μέσα από ευνοϊκότερες κληρώσεις.

Λίγες ώρες πριν επιβιβαστεί η αποστολή της Εθνικής στο αεροπλάνο της επιστροφής, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Αντώνης Πριόνας, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Είναι η μεγαλύτερη στιγμή στη Ιστορία του γυναικείου ποδοσφαίρου. Νικήσαμε τη Γαλλία στην έδρα της, σε επίσημο ματς που καλύφθηκε από 20 κάμερες και 50 δημοσιογράφους. Κόσμος περίμενε τις Γαλλίδες για αυτόγραφα... Το επισημαίνω για να τονίσω το ενδιαφέρον που δείχνει η Γαλλία, σε αντίθεση με εμάς. Είναι μία πολύ μεγάλη δύναμη, τη μελετήσαμε καλά και την αντιμετωπίσαμε με το στιλ που έχουν όλες οι ελληνικές ομάδες όταν παίζουν με τόσο δυνατούς αντιπάλους. Μπορώ να πω ότι κινδυνέψαμε λιγότερο απ΄ ό,τι στα προηγούμενα δύο ματς και ότι δημιουργήσαμε καλύτερες ευκαιρίες. Μέσα στο παιχνίδι έγινε "πόλεμος". Η Γαλλία ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη για να μην χαλάσει το σερί που είχε πριν από εμάς. Παρότι είχε εξασφαλίσει την πρόκριση, η προπονήτριά τους άφησε στον πάγκο μόνο δύο βασικές, τις οποίες έβαλε στο β΄ ημίχρονο, όταν διαπίστωσε ότι κινδύνευαν».

Η σκόρερ του «χρυσού» γκολ και επιθετικός του Αρη, Ιφιγένεια Γεωργαντζή, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η νίκη μας είναι μια απόδειξη για τα βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Και για μένα προσωπικά, το γκολ αυτό θα μου μείνει αξέχαστο. Είναι αλήθεια ότι ζηλεύουμε κάθε φορά που ταξιδεύουμε στο εξωτερικό και βλέπουμε πόσο ενδιαφέρονται για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Εδώ στη Γαλλία το συναίσθημα αυτό είναι ακόμα πιο έντονο, γιατί νιώθαμε πως με τους αγώνες της Elite Round ασχολείται όλος ο κόσμος! Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε, σε συνδυασμό με την πίστη του προπονητή μας ότι η πορεία μας θα είναι ακόμα πιο ανοδική, θα μας βοηθήσουν ώστε να έλθουν οι μεγαλύτερες επιτυχίες. Ο προπονητής το πιστεύει και μας έχει κάνει κι εμάς να το πιστεύουμε».

Η σύνθεση της εθνικής μας στο ματς με τη Γαλλία: Νάση, Καραμήτρου, Χριστοδούλου (73 Σωμάδη), Κατιρτσίδου, Πατερνά, Παλαμά, Πούλιου, Γεωργαντζή (80+3 Μπριασούλη), Δρακωνάκη (78 Τσιακλίδου), Στράντζαλη, Καλδή. Την αποστολή συμπλήρωναν η Χατζηχαρίστου, η Γιαμαλή, η Δασιοπούλου και η Μπαντή.
Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ