"Το CAS αναγνώρισε χρησιμότητα των εκθέσεων για τα ύποπτα ματς"

Στην Ελλάδα οι εκθέσεις για αγώνες ύποπτους χειραγώγησης για στοιχηματικούς λόγους, τις οποίες στέλνει για περαιτέρω διερεύνηση η UEFA στην ΕΠΟ και βασίζονται στα αποτελέσματα του «συστήματος ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης» της Sportradar, συστηματικά απαξιώνονταν και υπονομεύονταν από τις προηγούμενες αιρετές (sic) διοικήσεις της ΕΠΟ, οι οποίες δεν ήθελαν να αγγίξουν και αντιμετώπιζαν ως ταμπού το υπαρκτό θέμα της χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων.

Ωστόσο, η απόφαση του CAS, το οποίο απέρριψε την έφεση της Αλβανικής Σκεντερμπέου κατά της απόφασης της UEFA να απαγορεύσει τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της λόγω εμπλοκής σε χειραγωγημένους αγώνες, ερμηνεύεται, από τον επικεφαλής του τμήματος ακεραιότητας της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας Εμίλιο Γκαρσία, ως «αναγνώριση των πολύτιμων στοιχείων» που προσφέρουν στην έρευνα οι συγκεκριμένες εκθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο Γκαρσία, μιλώντας στο lawinsport.com, για την απόφαση του CAS, η οποία εκτιμήθηκε ως μια από τις σημαντικότερες δικαστικές αποφάσεις στο ποδόσφαιρο το 2016, είπε:

«Σίγουρα η απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS) για την Σκεντέρμπεου, θα έχει σχετικό αντίκτυπο ενάντια στην καταπολέμηση των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο.

Με λίγα λόγια, η υπόθεση αφορά την άδεια μίας ομάδας να συμμετάσχει στο Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2016/17. Ο εν λόγω σύλλογος είχε εμπλακεί σε δραστηριότητες που στοχεύουν στο στήσιμο αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων.

Η υπόθεση αναδείχθηκε αποκλειστικά με βάση τις παράτυπες μορφές στοιχηματισμού που ανιχνεύονται από το ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης της UEFA-Sportradar.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις αναλογίες του “Βιολογικού Διαβατηρίου των Αθλητών”, για πρώτη φορά ένα τμήμα του CAS αναγνώρισε ότι το Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης της UEFA προσφέρει πολύτιμα στοιχεία, τα οποία αν επιβεβαιώνονται με περαιτέρω στοιχεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ένας σύλλογος ήταν άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενος σε στημένα παιχνίδια».

Πηγή: soccerplus.gr
Πηγή: soccerplus.gr