Ολυμπιακός vs Παναθηναϊκός: Ίδιο ντέρμπι, "άλλες" ομάδες

Σε ένα τραβηγμένο αλλά ακόμα πιθανό σενάριο τα ραντεβού του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό Superfoods φέτος στο μπάσκετ μπορεί να φτάσουν και τα 15. Για να γίνει, βέβαια, αυτό πρέπει οι δύο τους να παίξουν στους τελικούς της Basket League και να φτάσουν στο 5ο ματς, κάτι που πρέπει να γίνει και στο πιθανό αντάμωμά τους στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας.

Μέχρι να διαπιστωθεί, όμως, πόσα από τα 15 πιθανά ματς θα γίνουν και – το σημαντικότερο – ποιος θα πάρει τα σημαντικότερα από αυτά - μπορείς να μιλήσεις μόνο για όσα έχουν ήδη τελειώσει. Για τα δύο, δηλαδή, στα οποία κυριάρχησε ο Ολυμπιακός. Δύο παιχνίδια ίδια ως προς τον νικητή, εντελώς διαφορετικά, όμως, μεταξύ τους. Διαφορετικά πολύ και σε σχέση με όσα μπορεί να δούμε ανήμερα των Φώτων στο ΣΕΦ.

Το απόγευμα της 17ης Οκτωβρίου ο Γιάννης Σφαιρόπουλος «σημάδεψε» από νωρίς τον Χαραλαμπόπουλο με τη βοήθεια του εκπληκτικού Πρίντεζη, τον φόρτωσε με φάουλ και τον έστειλε αδρανή σχεδόν στον πάγκο «καταστρέφοντας» το τρικ που πήγε να κάνει ο Πεδουλάκης. Ήταν σαφής η εντολή του τότε κόουτς των «πρασίνων» να κάνει ο μικρός στην επίθεση ό,τι του έκανε ο Πρίντεζης στην άμυνα. Μέχρι να βρει ο Παναθηναϊκός Superfoods κάποιο νέο στήριγμα στην επίθεση ο Ολυμπιακός είχε γίνει καπνός. Το τελικό 88-63 σφραγίστηκε από τις «κανονιές» των Λοτζέσκι και Γκριν, η δουλειά όμως είχε γίνει από την πρώτη κιόλας περίοδο. Ήταν και μεγάλη η διαφορά διάθεσης και ψυχολογικής ετοιμότητας. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνεται στα 19 επιθετικά ριμπάουντ που πήραν οι γηπεδούχοι και τα μόλις 6 των φιλοξενούμενων.

Ένα μήνα και μία μέρα αργότερα ο Παναθηναϊκός Superfoods δεν υστέρησε σε διάθεση. Έχασε μεν ξανά, έχασε, δε, στις λεπτομέρειες. Κι έχασε γιατί ο Σπανούλης έκανε με διαφορά το καλύτερό του παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό: 22 πόντοι, 8 ασίστ και μόλις 2 λάθη αλλά και μια εξαιρετικής έμπνευσης κίνηση στην τελευταία επίθεση του αγώνα. Απόδειξη ότι ο ηγέτης των «ερυθρολεύκων» έχει νικήσει πια τα φαντάσματα που τον κυνηγούσαν κάθε φορά που επισκεπτόταν το ΟΑΚΑ.

Και στα δύο αυτά παιχνίδια βέβαια ο Παναθηναϊκός Superfoods είχε σημαντικές απουσίες. Στο ντέρμπι του ΣΕΦ είχε μόλις χάσει τον Μάικ Τζέιμς, ενώ δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει και τον Νίκολς καθώς για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος οι ομάδες μπορούσαν να παίξουν με 4 μη κοινοτικούς και ο Παναθηναϊκός είχε τους Σίνγκλετον, Φελντέιν, Ρίβερς και Γκιστ!

Με 4 μόλις ξένους παίκτες μπήκε στο παρκέ η ομάδα του Πασκουάλ πια και στο ντέρμπι του Νοέμβρη. Μπορεί η Ευρωλίγκα να μην επιβάλει περιορισμούς για τη χρήση ξένων παικτών ωστόσο ο Γκιστ ήταν ήδη από το ματς στη Μαδρίτη τραυματίας, ο Τζέιμς δεν είχε αποθεραπευθεί, ο Γκάμπριελ ανήκε ακόμα στη Λοκομοτίβ Κουμπάν και ο Τζεντίλε στην Αρμάνι!

Με λίγα λόγια ο Παναθηναϊκός Superfoods που θα εμφανιστεί στο ΣΕΦ σε σχέση με εκείνον που εμφανίστηκε στο ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση. Θα έχει νέο προπονητή, έξω έναν από τους σημαντικότερους παίκτες του (Γκιστ) αλλά παρόντες τέσσερις σημαντικούς αθλητές. Θα παίξει ο Τζέιμς, ο Τζεντίλε, ο Γκάμπριελ και ο Νίκολς που δεν είχε παίξει στο πρωτάθλημα.

Αλλαγμένος πολύ θα είναι και ο Ολυμπιακός. Είναι η σειρά του να μετρήσει σημαντικές απουσίες. Και όταν μιλάμε για απουσίες ποια σημαντικότερη από αυτή του απόλυτου ηγέτη του και του κατά πολλούς κορυφαίου γκαρντ της Ευρωλίγκας; Ο Βασίλης Σπανούλης δεν είναι απλά ένας καλός παίκτης, είναι ο παίκτης γύρω από τον οποίο κινούνται όλα στον πρωταθλητή Ελλάδας. Άρα και το ενδεχόμενο να μην παίξει στο ντέρμπι του ΣΕΦ από μόνο του αλλάζει τις ισορροπίες. Δεν είναι μόνο οι δικοί του πόντοι και η παρουσία του που έτσι κι αλλιώς προσανατολίζει την αντίπαλη άμυνα πάνω του και αφήνει περισσότερο χώρο στους συμπαίκτες του είναι και η δημιουργία του που θα λείπει. Όπως για παράδειγμα η συνεργασία του με τον Μπιρτς.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο Σπανούλης. Ένας από τους πλέον πολύτιμους παίκτες της περιφέρειας του Γιάννη Σφαιρόπουλου κι ένας από τους παίκτες με καταλυτικό ρόλο στη νίκη του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ είναι ο Ντάνιελ Χάκετ. Κι είναι εκτός για όλη την υπόλοιπη σεζόν. Ένας γκαρντ με ύψος στα 2 μέτρα που του επιτρέπει να μαρκάρει όποιον αντίπαλο βρεθεί εμπρός του στις αλλαγές της άμυνας αλλά και να φθείρει με την προσωπική του άμυνα τον Νικ Καλάθη. Ένας παίκτης που ακόμα και όταν δεν είχε σημαντική επιθετική παρουσία έκανε όλα τα μικρά και απαραίτητα πράγματα, τη βρώμικη δουλειά, για να νικήσει η ομάδα. Ένας παίκτης που αντικαταστάθηκε μεν, από διαφορετικό παίκτη δε.

Ο Ουότερς είναι περισσότερο εκτελεστής από τον Χάκετ αλλά με μικρότερη έφεση στην άμυνα. Δεν τον βοηθούν στη σύγκριση και οι 14 πόντοι διαφοράς στο μπόι του (1.85). Ο Αμερικανός, πάντως, είναι το μόνο συν της ομάδας του Σφαιρόπουλου σε σχέση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια. Ζει με το σουτ του, κουβαλά την μπάλα και μπορεί να φτιάξει φάσεις πικ εν ρολ με τους Μπιρτς και Γιανγκ. Όσο τραβηγμένο και να ακούγεται περισσότερο καλύπτει το ενδεχόμενο κενό του Σπανούλη παρά αυτό του Χάκετ.

Διαφορά υπάρχει και αλλού… Ο Ολυμπιακός έχει πλέον στο ρόστερ του έναν Γιανγκ καλύτερο σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εμφανίσεις του απέναντι στον Παναθηναϊκό Superfoods. Στο ντέρμπι του πρωταθλήματος ο Αμερικανός ακόμα παραπατούσε κι έπαιζε το καθιερωμένο 4λεπτο, στο ματς της Ευρωλίγκας ήταν καλύτερα αλλά όχι ακόμα σε κατάσταση να παίξει καταλυτικό ρόλο. Όχι ότι έφτασε στα περυσινά προ του τραυματισμού του επίπεδα αλλά μοιάζει με κανονικό παίκτη ξανά. Κι ένα ντέρμπι απέναντι στον Παναθηναϊκό Superfoods είναι ιδανική ευκαιρία για ένα ουσιαστικό restart της καριέρας του στα ερυθρόλευκα.

Πηγή: sport-fm.gr
Πηγή: Πηγή: sport-fm.gr