Προς προσωποποίηση των ευθυνών στο νέο σκάνδαλο της ΕΠΟ

H νέα υπόθεση, οικονομικής φύσεως, που αφορά τις προηγούμενες αιρετές διοικήσεις της ΕΠΟ, από το 2010 έως το 2016, θα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη το επόμενο διάστημα. Το Soccerplus.gr σας εξηγεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Η υπόθεση έχει ως εξής:

Αρχικά η ΕΠΟ είχε συμβληθεί με την εταιρεία Eurostar για την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών.

H Eurostar εκχώρησε τα δικαιώματα σύμβασης στην Εθνική Factors. Όπως ανακοίνωσε η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ την Τετάρτη 30/12 «για απόλυτα αδικαιολόγητο και ανεξήγητο ως τώρα λόγο, η προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ αντί να καταβάλλει τις οφειλές, ως όφειλε, στην "Εθνική Factors Α.Ε.", τις κατέβαλε στην Eurostar (Travel Plan), με αποτέλεσμα να τις οφείλει στην "Εθνική Factors Α.Ε."».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι από το 2012 και συνολικά 54 φορές η ΕΠΟ ενημερώθηκε και από τις δύο εταιρείες για το σε ποιόν λογαριασμό έπρεπε να καταβάλλονται οι πληρωμές. Στις 7/11 η εταιρεία Εθνική Factors πήρε από το αρμόδιο δικαστήριο διαταγή πληρωμής κατά της ΕΠΟ ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις 21/11 η ΕΠΟ έλαβε προσωρινή διαταγή αναστολής της διαταγής πληρωμής. Ωστόσο στις 29/11 η εταιρεία προχώρησε σε συντηρητική κατάσχεση των εταιρικών λογαριασμών της ΕΠΟ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμία απολύτως πληρωμή.

Όλα ξεκίνησαν από την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών με αριθμό 6687/16 που εκδόθηκε στις 07/11 και μέσω της οποίας η εταιρεία Εθνική Factor ΑΕ είχε στα χέρια της διαταγή πληρωμής ύψους 3,3 εκατ. ευρώ κατά της ΕΠΟ.

Η ΠΔΕ της Ομοσπονδίας ανέθεσε αρχικά την εταιρεία σε εξωτερικό γραφείο παροχής νομικών γνωματεύσεων, το οποίο γνωμάτευσε ότι η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί σε Εισαγγελέα και ότι ενδέχεται να προκύπτουν ποινικές ευθύνες που προσωποποιούνται.

Επίσης, η ΕΠΟ έστειλε τα στοιχεία και σε εταιρεία οικονομικών συμβούλων, η οποία αφού μελέτησε τον φάκελο είπε ότι η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στη νομική υπηρεσία.

Στη συνέχεια, ο φάκελος της υπόθεσης μαζί με τις γνωμοδοτήσεις και άλλα στοιχεία πήγε στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιάννη Δρόσο, ο οποίος αποφάσισε να στείλει την υπόθεση στον οικονομικό εισαγγελέα.

Την Πέμπτη 01/12 η ΠΔΕ της ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι «με ομόφωνη απόφαση των μελών της, θα καταθέσει για την υπόθεση «Eurostar» μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, καθώς και αγωγή κατά της εταιρείας Eurostar ((Travel Plan)».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευθύνη για την υπόθεση φέρεται να βαραίνει συγκεκριμένα πρόσωπα μέσα στην ΕΠΟ, όμως αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας αλλά και της Επιτροπής Δεοντολογίας η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα για να διαπιστώσει αν συντρέχουν ευθύνες σε πρόσωπα που εμπίπτουν στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου και της ομοσπονδίας.
Πηγή: soccerplus.gr