Σήμερα το ντέρμπι Ελλάδα - Αλβανία

Δυο ώρες πριν από την έναρξη της αποψινής ποδοσφαιρικής αναμέτρησης Αλβανίας Ελλάδας, μικροεπεισόδια ξέσπασαν κοντά στο στάδιο Κεμάλ Στάφα όταν μια ομάδα Αλβανών επιτέθηκε εναντίον ενός λεωφορείου με Έλληνες οπαδούς Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, κατά πάσα πιθανότητα Αλβανών.
Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στα Τίρανα. Η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Σερατόν όπου έχει καταλύσει η αποστολή της εθνικής Ανδρών, καθώς και γύρω από το γήπεδο έχει αποκλεισθεί.
Ιδιαίτερα «αυξημένες» είναι οι τιμές των εισιτηρίων καθώς αρχίζουν από 27 ευρώ, ενώ υπάρχουν των 47 και των 70 ευρώ. Στη «μαύρη αγορά», η τιμή τους φθάνει τα 130 ευρώ.
Η εθνική μας ομάδα, η οποία βρίσκεται από την Πέμπτη στην αλβανική πρωτεύουσα, συνέχισε και χθες τις προπονήσεις της. Ερωτηθείς για το θέμα των πριμ, ο Ότο Ρεχάγκελ απάντησε ότι είναι απλά προπονητής και δεν ασχολείται με τα οικονομικά της ομάδας.
>
Εθνικό παραλήρημα

Στο γενικότερο κλίμα εθνικού παραληρήματος, που καλλιεργείται στην Αλβανία για το σημερινό ματς κόντρα στην Ελλάδα για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2006, «μπήκε» και το Αργυρόκαστρο στα νότια της γειτονικής χώρας. Δεκάδες αλβανικές σημαίες, πανό και συνθήματα αναρτήθηκαν στην πόλη για την «ενίσχυση» της εθνικής Αλβανίας. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, αυτοκινητοπομπή με αλβανικά εθνικά σύμβολα περιφέρονταν στους δρόμους της πόλης, ενώ νεαροί επιβαίνοντες φώναζαν συνθήματα. Η πομπή σταμάτησε επιδεικτικά και έξω από το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.
Να θυμίσουμε ότι στους τρεις τελευταίους νικηφόρους αγώνες της εθνικής Ελλάδας στο «EURO 2004» στην Πορτογαλία, μπροστά στο Προξενείο πανηγύριζαν Έλληνες της Αλβανίας, προερχόμενοι με αυτοκινητοπομπή από τα ελληνικά μειονοτικά χωριά της Δρόπολης του νομού Αργυροκάστρου. Η πόλη, όπου διαμένουν μόνο λίγες χιλιάδες Έλληνες, ήταν εκείνες τις ημέρες βουβή...
Στο μεταξύ οι Έλληνες της Αλβανίας, βλέποντας αυτό το κλίμα του αλβανικού εθνικισμού, περιμένουν σιωπηλά τον αγώνα, ελπίζοντας στη νίκη. Ωστόσο εκατοντάδες είναι οι Αλβανοί και από τους νότιους νομούς της χώρας, που ταξιδεύουν προς τα Τίρανα. Πληροφορίες του ΑΠΕ αναφέρουν ότι αρκετοί από αυτούς έχουν πάρει μαζί τους σημαίες της Ελλάδας για να τις κάψουν στο στάδιο, όπου θα διεξαχθεί ο αγώνας.
Πηγή: skai.gr