Αργυρό μετάλλιο για τον Σπύρο Γιαννιώτη μετά από συγκλονιστικό φινάλε

Το πρώτο αργυρό μετάλλιο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο κέρδισε ο κολυμβητής Σπύρος Γιαννιώτης, χάνοντας όμως το χρυσό κυριολεκτικά λόγω τεχνικής λεπτομέρειας σε συγκλονιστικό φινάλε, και μάλιστα στην τελευταία μεγάλη οργάνωση της καριέρας του.

Το σώμα του Γιαννιώτη πέρασε πρώτο τη νοητή γραμμή ου τερματισμού στα 10 χιλιόμετρα μαραθωνίου, έχασε όμως το χρυσό μετάλλιο με δραματικό τρόπο, καθώς στην τελευταία χεριά άγγιξε την πλακέτα του τερματισμού δεύτερος, ακριβώς μετά τον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν που ακολουθούσε.

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Γάλλος Μαρκ-Αντουάν Ολιβιέ.

«Πήγαινα μηχανικά, δεν μου βγήκε η τελευταία χεριά, βγήκε του Ολλανδού, αυτό που έχει σημασία είναι ότι πραγματοποίησα αυτό που ήλθα να κάνω», δήλωσε μετά τον αγώνα ο έλληνας πρωταθλητής, επισημαίνοντας ότι στα τελευταία 100 μέτρα που έκανε τη μεγάλη επίθεσή του για το βάθρο κολυμπούσε με κλειστά μάτια και πονώντας.

Ο Γιαννιώτης αποσαφήνισε πως η νίκη του Βέερτμαν ήταν δίκαιη, λέγοντας μάλιστα ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο φινάλε». «Μέσα μου το βάθρο ήταν το απωθημένο τόσων χρόνων», συμπλήρωσε, τέσσερα χρόνια μετά τους Αγώνες του Λονδίνου, όταν είχε καταταγεί τέταρτος με μικρή διαφορά.

Ενδεικτικό του πόσο μικρή ήταν η διαφορά είναι πως οι δύο κολυμβητές τερμάτισαν επισήμως με ακριβώς τον ίδιο χρόνο, μία ώρα, 52 λεπτά και 59,8 δευτερόλεπτα. Αρχικά οι διοργανωτές έδιναν τον 36χρονο έλληνα πρωταθλητή πρώτο με απειροελάχιστο προβάδισμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για τεράστια επιτυχία για τον γερόλυκο της ελληνικής κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, που με τον σημερινό Αγώνα ολοκληρώνει την τεράστια σταδιοδρομία του.

Η νίκη στο Ρίο ουσιαστικά επιτρέπει στον Γιαννιώτη να «σβήσει» τη δυσάρεστη ανάμνηση των Αγώνων του Λονδίνου, όταν είχε τερματίσει τέταρτος, πάλι με μικρή διαφορά.

Συγχαρητήρια στον Γιαννιώτη έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και πολιτικοί αρχηγοί.
Πηγή: skai.gr