Καρέλης: Σπουδαία για τον Παναθηναϊκό η νέα Λεωφόρος

Ο διαιτητής μόλις έχει σφυρίξει τη λήξη του παιχνιδιού μεταξύ της Γκενκ και της Σαρλερουά με την ομάδα του 24χρονου επιθετικού να παίρνει τη νίκη με 5-1. Ο κόσμος που βρίσκεται στις κερκίδες του «Crystal Arena» δεν αποχωρεί... Μένει εκεί για να χειροκροτήσει τους ποδοσφαιριστές της Γκενκ, η οποία εξασφάλισε μία θέση στα playoffs του Europa League. Μεγάλος πρωταγωνιστής, ο Νίκος Καρέλης, που πρόσθεσε άλλη μία «γεμάτη» εμφάνιση, πετυχαίνοντας χατ τρικ.

Ο Έλληνας επιθετικός που προ ημερών έγινε για πρώτη φορά μπαμπάς, διανύει την καλύτερη περίοδο της ζωής του εντός και εκτός γηπέδου. Πήρε από το χέρι την Γκενκ στο πρωτάθλημα Jupiler Pro League και την οδήγησε στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση. Από τον Ιανουάριο του 2016 όταν και πήρε μεταγραφή στην Γκενκ μετρά 20 συμμετοχές με την μπλε φανέλα, πετυχαίνοντας 11 γκολ.

O 24χρονος φορ μίλησε στο sport-fm.gr από το Βέλγιο για τη νέα του καριέρα, αλλά και τον Παναθηναϊκό επισημαίνοντας τη σημασία που έχει για το σύλλογο η ανάπλαση της Λεωφόρου. Δεν παρέλειψε, δε, να σταθεί στην αυτοκριτική που πρέπει να κάνουν άπαντες στην Εθνική εκφράζοντας την αισιοδοξία πως από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου η ομάδα θα ανακάμψει.

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της σεζόν τελείωσαν με την Γκενκ να εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στο Europa League. Πώς αντιμετωπίσατε τα τελευταία κρίσιμα παιχνίδια;

«Βρεθήκαμε δύο βαθμούς πίσω από τον τρίτο που ήταν η Γάνδη. Κοιτάξαμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Πρώτα αυτό με την Άντερλεχτ και μετά το επόμενο με την Σαρλερουά. Ήταν και τα δυο πολύ δύσκολα. Κερδίσαμε στην έδρα μας. Το θέλαμε για να έχουμε το πλεονέκτημα. Είμαστε αρκετά καλοί στην έδρα μας. Οι ομάδες ήταν καλές επιθετικά, έπρεπε να το κοιτάξουμε αυτό και να το αντιμετωπίσουμε. Είχαμε καλή ψυχολογία και στο τέλος τα καταφέραμε».

Ποιες οι εντυπώσεις σου από το πρωτάθλημα του Βελγίου;

«Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα είναι υψηλότερου επιπέδου από το ελληνικό. Όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο. Οι περισσότερες ομάδες εδώ έχουν παίκτες που διαθέτουν υψηλότερη τεχνική και βλέπεις ότι δεν τους απασχολεί τίποτα περισσότερο εκτός από το ποδόσφαιρο, σε σχέση με την Ελλάδα που υπάρχουν πολλά θέματα και που ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να σκεφτεί και να αποπροσανατολιστεί. Προσαρμόστηκα πολύ εύκολα. Το ίδιο και στους αγώνες. Τελευταία ήταν μια περίοδος που δεν είχα πολλές συμμετοχές. Ήταν δύσκολο. Τώρα σιγά σιγά καταλαβαίνω ότι η δουλειά που κάναμε τότε στον Παναθηναϊκό ήταν αρκετή, αλλά για τα ελληνικά δεδομένα. Πρέπει να δουλέψω περισσότερο και να καταβάλω μεγαλύτερη προσπάθεια γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος. Όλοι στην ομάδα δίνουν ότι μπορούν στην προπόνηση και από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να βρίσκεσαι στον πάγκο. Δουλεύω πολύ σκληρά για να συνεχίσω να παίζω».

Ποια τα χαρακτηριστικά του βελγικού πρωταθλήματος; Είναι μόνο ο γρήγορος ρυθμός του; Σε αγχώνει κάτι σε σχέση με το τι είχες συνηθίσει στην Ελλάδα;

«Δεν θα έλεγα ότι με έχει αγχώσει κάτι. Βρίσκομαι εδώ για να δουλέψω. Ο ρυθμός είναι σίγουρα πιο γρήγορος. Όλες οι ομάδες είναι πολύ καλές και παίζουν δυνατά. Επιδιώκουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό να πάρουν κάποιο αποτέλεσμα. Προσπαθώ να δουλέψω αρκετά μέσα στην ομάδα για να βελτιωθώ και να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος».

Πως αντιμετωπίζεις το γεγονός ότι σε λιγότερο από έξι μήνες κέρδισες τον κόσμο της Γκενκ με τις εμφανίσεις σου;

«Μου δίνουν δύναμη οι οπαδοί μας και με κάνουν να συνεχίσω να προσπαθώ κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Έφυγα από τον Παναθηναϊκό με αρκετή πείρα στις δυόμιση τελευταίες σεζόν. Ήρθα εδώ με όλα αυτά τα εφόδια, τα οποία με βοήθησαν στην προσαρμογή μου. Από τον πρώτο αγώνα ήμουν έτοιμος. Από εκεί και πέρα θα συνεχίσω την προσπάθεια μου. Θέλω να γίνομαι κάθε μέρα όλο και καλύτερος».

Στο Βέλγιο έχει δημιουργηθεί μία ελληνική ποδοσφαιρική παροικία. Είναι οι ομάδες που σας προσεγγίζουν ή είστε εσείς αυτοί που πιστεύετε ότι σας ταιριάζει το βελγικό πρωτάθλημα και το επιλέγετε;

«Λίγο πολύ και τα δύο. Οι βελγικές ομάδες ενδιαφέρονται για Έλληνες. Στην αρχή ήρθαν ο Στέργος Μαρίνος και ο Μιχάλης Σηφάκης και στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλοι. Από την άλλη, και οι Έλληνες παίκτες θέλουν να έρθουν εδώ να δουλέψουν και να δουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια ομάδα στο εξωτερικό. Πιστεύω πως είναι καλό βήμα για την καριέρα ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή να έρθει εδώ να δει πως είναι τα πράγματα, να δουλέψει σκληρά και πάνω απ’ όλα να ευχαριστηθεί το ποδόσφαιρο».

Μιας και μίλησες για τους Μαρίνο και Σηφάκη, βρίσκεσαι με τους υπόλοιπους Έλληνες εκτός γηπέδου;

«Έχουμε βρεθεί αρκετές φορές στη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν με όλα τα παιδιά. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα δεν ήταν εφικτό λόγω της εγκυμοσύνης της γυναικάς μου καθώς δεν έπρεπε να κάνουμε μεγάλες μετακινήσεις».

Έχεις συμβόλαιο με την Γκενκ για τριάμισι χρόνια. Ενδεχόμενη πρόταση από κάποια άλλη ομάδα θα την σκεφτόσουν;

«Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια πρόταση. Το μυαλό μου είναι στην Γκενκ και το μόνο με ενδιαφέρει είναι η πορεία της ομάδας. Δεν με απασχολεί κάτι άλλο. Είναι όλα μια χαρά».

Πρόλαβες να παρακολουθήσεις καθόλου την Super League; Πως σου φάνηκε ο Παναθηναϊκός;

«Στην αρχή παρακολουθούσα μέσω διαδικτύου τον Παναθηναϊκό, αλλά μετά δεν μπορούσα να δω καθόλου. Δεν υπάρχουν έτσι κι αλλιώς τα ελληνικά κανάλια. Μου είναι δύσκολο, καθώς τις περισσότερες φορές παίζουμε και εμείς, οπότε είναι αδύνατο να παρακολουθήσω. Βλέπω μόνο τα highlights των αγώνων. Είδα και την εκπομπή για την ανάπλαση της Λεωφόρου. Αυτό που γίνεται στην ομάδα είναι σπουδαίο. Το να φτιάξει το γήπεδο του ο Παναθηναϊκός, είναι κάτι πολύ καλό και για τους παίκτες, αλλά και για τους φιλάθλους. Είναι σημαντικό να έχεις ένα πολύ ωραίο γήπεδο στο κέντρο της πόλης και να έρχεται ο κόσμος να παρακολουθεί τα παιχνίδια της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός έχει δείξει ότι υποστηρίζει τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και τους εμπιστεύεται. Ευελπιστώ, όμως, ο βασικός κορμός να αποτελείται από Έλληνες. Να τους δώσει την ευκαιρία ο κ. Στραματσόνι και οι παίκτες με τη σειρά τους να δείξουν ότι μπορεί να τους εμπιστευτεί».

Έχοντας εμπειρία από το πρωτάθλημα της Ρωσίας και τώρα του Βελγίου που πιστεύεις ότι υστερούμε στην Ελλάδα;

«Είμαστε πίσω γιατί έχουν συμβεί διάφορα γεγονότα, τα οποία έφεραν την Ελλάδα στην κατάσταση αυτή. Και την κοινωνία αλλά και το ποδόσφαιρο. Ειδικά στον οικονομικό τομέα, υπάρχουν πολλά προβλήματα, όποτε και αυτό δεν φέρνει τους ποδοσφαιριστές στις ομάδες. Οι φίλαθλοι εννοείται πως σε καμιά άλλη χωρά δεν είναι τόσο ‘’τρελοί’’ όσο στη χώρα μας. Δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν μπορούμε να απολαύσουμε έναν κανονικό τελικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φετινός τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας που διεξήχθη χωρίς φιλάθλους. Κάτι που στο εξωτερικό φαντάζει απίστευτο. Μιλώντας ως αθλητής, δεν είναι καθόλου ωραίο να παίζεις χωρίς φιλάθλους. Σαν ποδοσφαιριστής θέλεις τη βοήθεια από τον κόσμο, να σε στηρίζουν και να ευχαριστιέσαι και εσύ ο ίδιος το ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Θα έλεγα όμως ότι πρέπει να κοιτάξουμε πρώτα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που βρίσκονται μέσα στην ομοσπονδία, με τη διαιτησία και με άλλα πράγματα που αφορούν την οργάνωση του πρωταθλήματος. Βήμα-βήμα για το καλύτερο δυνατό ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Το Euro της Γαλλίας εξελίσσεται με την Εθνική να μην είναι παρούσα. Στόχος πλέον είναι η πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας;

«Ακριβώς. Επόμενο βήμα είναι η πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Θα κοιτάξουμε στο φιλικό με την Ολλανδία στις αρχές Σεπτεμβρίου να παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό πρόσωπο. Από εκεί και πέρα, ευελπιστούμε πως θα πάμε με μυαλό και ψυχή για να δείξουμε ότι είμαστε εδώ και ότι μπορούμε να ξαναγινούμε η Εθνική των προηγούμενων χρόνων».

Τι αλλαγές χρειάζονται για να αλλάξει η κατάσταση στην Εθνική ομάδα;

«Θα πρέπει να γίνει από όλους μεγαλύτερη προσπάθεια. Εμείς οι ποδοσφαιριστές πρέπει να κοιτάξουμε και να κρίνουμε τους εαυτούς μας. Να κάνουμε αυτοκριτική, να δουλέψουμε περισσότερο και να λειτουργούμε στην Εθνική, σαν μια ομάδα και όχι κάθε παίκτης ξεχωριστά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όσοι βρίσκονται στην ομοσπονδία και τη διοίκηση θα πρέπει να αλλάξουν και να κάνουν και αυτοί κάποια πράγματα ώστε να βελτιωθούμε συνολικά».

Υπάρχει κάποια ομάδα στον όμιλο μας που να σας ανησυχεί περισσότερο;

«Όλες οι ομάδες είναι πολύ καλές. Δεν πρέπει να πούμε ποιο είναι το φαβορί και ποια ομάδα είναι η πιο αδύναμη. Είδαμε και στα προκριματικά του Euro της Γαλλίας τι έγινε στον όμιλο μας. Οπότε θα πρέπει να παρουσιαστούμε προσεκτικοί. Είναι πολύ δυνατές όλες οι ομάδες και εμείς πρέπει να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για τους αγώνες».

Με Μίχαελ Σκίμπε στον πάγκο της η Εθνική ομάδα μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση;

«Μακάρι να τα καταφέρει. Όπως ήταν κάποτε και με τον κ. Ρεχάγκελ. Είναι κάτι καινούριο για μένα. Βλέπουμε μία άλλη φιλοσοφία μέσα στην ομάδα. Στους τελευταίους αγώνες έχουμε δείξει καλό πρόσωπο, όμως θα πρέπει να δουλέψουμε αρκετά για να βγάλουμε στο γήπεδο αυτά που μας ζητάει ο κ. Σκίμπε και στο τέλος να δούμε τι έχουμε κάνει. Πάνω απ’ όλα για την ομάδα».
Πηγή: Πηγή: sport-fm.gr