Κλείσιμο

Με αποκλεισμό αλλά με αναστολή τιμώρησε τη Ρωσία η UEFA

Η εθνική ομάδα της Ρωσίας θα αποκλειστεί από το Euro 2016 εάν οι οπαδοί της προκαλέσουν νέες ταραχές μέσα σε γήπεδο της διοργάνωσης, όπως αποφάσισε η UEFA, ως τιμωρία για τα επεισόδια που προκάλεσαν ρώσοι χούλιγκαν στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας, μετά τη λήξη του αγώνα με την Αγγλία.

Η UEFA χαρακτήρισε την ποινή που επέβαλε «αποκλεισμό με αναστολή», που ουσιαστικά σημαίνει ότι η ρωσική ομάδα βρίσκεται ανά πάσα στιγμή αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αποκλεισμού από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γαλλίας.

Οι επίμαχες ταραχές άρχισαν μετά το τελικό σφύριγμα της αναμέτρησης με την Αγγλία, που βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 1-1. Δεκάδες ρώσοι εισέβαλαν σε κερκίδα άγγλων θεατών με συνέπεια να ξεσπάσουν συμπλοκές. Εκατοντάδες Άγγλοι τράπηκαν σε φυγή, ενώ κάποιοι σκαρφάλωσαν τα κιγκλιδώματα για να ξεφύγουν.

Οι Ρώσοι άναψαν επίσης φωτοβολίδες και τουλάχιστον μία εξ αυτών κατέληξε στον αγωνιστικό χώρο.

Πέραν της αποβολής με αναστολή, η UEFA επέβαλε στη ρωσική ομοσπονδία χρηματικό πρόστιμο 150.000 ευρώ.

Η Μόσχα μπορεί να εφεσιβάλει την ποινή, όμως ο ρώσος υπουργός Αθλητισμού δήλωσε πως η χώρα του θα σεβαστεί την κρίση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Σημειώνεται πως η τιμωρία που επέβαλε η UEFA αφορά μόνο τα επεισόδια που έλαβαν χώρα μέσα στο γήπεδο, καθώς η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν έχει αρμοδιότητα για περιστατικά που γίνονται έξω από τις εγκαταστάσεις του Euro.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την Παρασκευή σε βίαια επεισόδια μεταξύ Ρώσων, Άγγλων και Γάλλων στη Μασσαλία. Ένας 50χρονος Άγγλος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την Δευτέρα ο εισαγγελέας της Μασσαλίας δήλωσε ότι η Αστυνομία αναζητά περίπου 150 «καλά εκπαιδευμένους» ρώσους χούλιγκαν που έχουν ταξιδεύσει στη Γαλλία για να προκαλέσουν προβλήματα.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης τις πρώτες απελάσεις βίαιων οπαδών.
Πηγή: skai.gr