Η εικόνα των συγκεντρώσεων και οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ΕΠΟ

Η συγκέντρωση των Ενώσεων που πραγματοποίησε η Αντιπολίτευση στη Θεσσαλονίκη, έδειξε ότι υπάρχει δυναμική πλειοψηφίας όσων ζητούν αλλαγή του συστήματος που διαφεντεύει το ποδόσφαιρο τα τελευταία 30 χρόνια, αλλάζοντας πρόσωπα και προσωπεία, και κάθαρση του «χώρου», αφού, πέρα από τις διαπιστωμένες «παθογένειες», επί της αρχής, «η εξουσία έχει την τάση να διαφθείρει», κατά τη γνωστή ρήση του Λόρδου Άκτον.

Όπως κάναμε και με τη συγκέντρωση στην οποία κάλεσε ο νυν και υποψήφιος πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ. Γκιρτζίκης, την επομένη του τελικού κυπέλλου, έτσι και στην συγκέντρωση της επονομαζόμενης «Αντιπολίτευσης», θα επιχειρήσουμε να δούμε την αλήθεια πέρα από τους αριθμούς που ανακοινώνονται, ώστε να προσεγγίσουμε, στο σημερινό χρονικό πλαίσιο, τους συσχετισμούς δυνάμεων των δύο πόλων διεκδίκησης της διοίκησης της ΕΠΟ στις επικείμενες εκλογές.

Οι Ενώσεις – «πυρήνας»

Σε αυτήν την κατηγορία θα περιληφθούν οι Ενώσεις, που έχουν ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της «Αντιπολίτευσης» λόγω της παρουσίας τους μόνο στις εκδηλώσεις της, αλλά και λόγω της εν γένει στάσης τους. Αυτές είναι οι ΕΠΣ Αθηνών, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Γρεβενών, Ζακύνθου, Ηπείρου, Ηρακλείου, Θεσσαλίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λάρισας, Μακεδονίας, Πέλλας, Σάμου, Φλώρινας, Χανίων.

Αντίστοιχα, ο πυρήνας των Ενώσεων που στηρίζουν ξεκάθαρα την υποψηφιότητα Γκιρτζίκη και δεν ανήκουν σε καμία άλλη κατηγορία, αποτελείται από τις ΕΠΣ Βοιωτίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Αχαίας, Ηλείας, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Κορινθίας, Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Κέρκυρας, Πειραιά, Δυτικής Αττικής, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσπρωτίας, Ημαθίας, Έβρου και Θράκης.

Οι διεκδικήσιμες Ενώσεις

Σε αυτήν την κατηγορία θα τοποθετηθούν Ενώσεις που εκπροσωπήθηκαν είτε από τους προέδρους τους, είτε από διαφορετικά πρόσωπα και στις δύο συγκεντρώσεις, δείχνοντας ότι περισσότερο ή λιγότερο έχουν ανοιχτούς διαύλους και με τις δύο πλευρές.

Με τους πρόεδρους αντιπροσωπεύθηκαν και στις δύο συγκεντρώσεις οι ΕΠΣ Δράμας, Δωδεκανήσων, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας – Λευκάδας, Φθιώτιδας και Χίου.

Οι Ενώσεις που εκπροσωπήθηκαν από τους προέδρους τους στη συγκέντρωση της «Αντιπολίτευσης» και από εκπροσώπους στη συγκέντρωση του Γκιρτζίκη είναι οι Ανατολικής Αττικής, Άρτας και Φωκίδας.

Οι Ενώσεις που εκπροσωπήθηκαν από τους προέδρους τους στη συγκέντρωση του Γκιρτζίκη και από εκπροσώπους στη συγκέντρωση της «Αντιπολίτευσης» είναι οι Λέσβου, Σερρών, Καβάλας, Χαλκιδικής και Αχαϊας, αν και η εκπροσώπηση της τελευταίας θεωρείται ιδιαίτερα «χαλαρή» και γι’ αυτό τοποθετείται στον πυρήνα των υποστηριχτών της υποψηφιότητας Γκιρτζίκη.

Οι Ενώσεις που δεν παρέστησαν στη συγκέντρωση του Γκιρτζίκη και εκπροσωπήθηκαν με τους γενικούς γραμματείς σε αυτήν της Αντιπολίτευσης είναι της Σάλας και της Αργολίδας.

Οι «ιδιαίτερες» Ενώσεις

Σε αυτή την κατηγορία θα τοποθετήσουμε τις Ενώσεις που έως τις εκλογές του Οκτωβρίου, είτε λόγω εκλογών, είτε λόγω δικαστικών εξελίξεων, ενδέχεται να αλλάξουν διοικήσεις.

Οι ΕΠΣ που έχουν προγραμματισμένες εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο είναι της Ανατολικής Αττικής, της Δράμας και των Χανίων.

Η ΕΠΣ Καστοριάς, που εκπροσωπήθηκε και στις δύο συγκεντρώσεις, έχει διοίκηση διορισμένη από το Πρωτοδικείο.

Η ΕΠΣ Χαλκιδικής, τέλος, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ο πρόεδρος της ΕΠΣ, Αργύρης Βούλγαρης, είναι υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Γκιρτζίκη. Όμως ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της ΕΠΣ Χαλκιδικής, Σταύρος Σαρηγιαννίδης, ο οποίος εκπροσωπεί τα 53 από τα 63 σωματεία της Ένωσης, ήταν παρών στη συγκέντρωση της Αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη. Η αντιπολίτευση της ΕΠΣ Χαλκιδικής έχει προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας τη σύγκλιση έκτακτης ΓΣ για να καταθέσει πρόταση μομφής.
Πηγή: soccerplus.gr