Το παρασκήνιο με τις Ενώσεις με αφορμή τη συγκέντρωση Γκιρτζίκη

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι 37 Ενώσεις, σε σύνολο 55, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και άλλες πέντε, όπως για παράδειγμα η ΕΠΣ Αργολίδας, ειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να έρθουν, αλλά είναι στο πλευρό του.

Ασφαλώς ο αριθμός 37 είναι εντυπωσιακός, όμως αν ξεπεράσουμε την εντύπωση και προχωρήσουμε σε δεύτερο επίπεδο ανάλυσης θα διαπιστώσουμε, ότι ο αριθμός 37, είναι επίπλαστος υπό την έννοια ότι δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων, αλλά ούτε τις νομοτελειακές εξελίξεις και τις τυχόν διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν έως τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Με δημοσκοπικούς όρους, επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια «φωτογραφία της στιγμής», που σε κάποια σημεία είναι «θολή», χωρίς αυτή η διαπίστωση να αναιρεί την αίσθηση του προβαδίσματος.

Ειδικότερα, από τις Ενώσεις που έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση στήριξης της υποψηφιότητας Γκιρτζίκη για την προεδρία της ΕΠΟ:

Α) Υπάρχουν Ενώσεις που μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου θα έχουν εκλογές και η προτίμησή τους σχετικά με ποια υποψηφιότητα θα στηρίξουν μπορεί να αλλάξει. Αυτό ισχύει για ΕΠΣ όπως της Ανατολικής Αττικής ή της Δράμας που ήταν παρούσες, αλλά και για την ΕΠΣ Χανίων που απουσίασε.

Β) Υπάρχει Ένωση που δεν έχει αυτή τη στιγμή δικαίωμα ψήφου, διότι η διοίκησή της έχει προκύψει κατόπιν δικαστικής απόφασης, όπως είναι η ΕΠΣ Καστοριάς.

Γ) Υπάρχουν Ενώσεις, που δεν εκπροσωπήθηκαν από τους προέδρους τους αλλά από πρόσωπα που δεν είναι βέβαιο εάν εκφράζουν την πλειοψηφία του ΔΣ, όπως είναι η ΕΠΣ Άρτας και η ΕΠΣ Φωκίδας.

Δ) Υπάρχουν Ενώσεις που έδωσαν το παρών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, τόσο στη συγκέντρωση του Γκιρτζίκη, όσο και στην τελευταία συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι η ΕΠΣ Δράμας, η ΕΠΣ Σερρών και η ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας.

Ε) Υπάρχουν, τέλος, πολλές Ενώσεις που συζητούν και με τις δύο πλευρές, όπως, καλύτερα εξ ημών, γνωρίζει ο «μικρόκοσμος» των εμπλεκόμενων, αλλά και Ενώσεις στις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη ζυμώσεις και διεργασίες.

Τα παραπάνω οδήγησαν την αντιπολίτευση στην εκτίμηση ότι «δέκα από τις παριστάμενες Ενώσεις δεν θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Γκιρτζίκη».

Όσον αφορά τις απουσίες, αίσθηση δημιούργησαν και συζητήθηκαν αυτές της ΕΠΣ Λάρισας και της Ένωσης Σάλας, αλλά κυρίως της ΕΠΣ Αθηνών, του γ’ αντιπροέδρου της ΕΠΟ, Παναγιώτη Δημητρίου, που φαίνεται ότι διάβηκε τον Ρουβίκωνα και πέρασε στην πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ο πυρήνας των Ενώσεων που στηρίζουν την υποψηφιότητα Γκιρτζίκη αποτελείται από τις ΕΠΣ Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Πειραιά, Δυτικής Αττικής, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσπρωτίας, Πιερίας, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Καβάλας, Έβρου και Θράκης.

Ο αντίστοιχος πυρήνας της αντιπολίτευσης συγκροτείται από τις εξής Ενώσεις: Σάμου, Κυκλάδων, Ζακύνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Γρεβενών, Κοζάνης, Κιλκίς και Μακεδονίας.
Πηγή: soccerplus.gr