Κλείσιμο

Ο "άγνωστος πόλεμος" για τις εκλογές στην ΕΠΟ

Εν όψει της κατάθεσης του νέου αθλητικού νομοσχεδίου και με αφορμή την ερμηνεία που δίνουν από τη διοίκηση της ΕΠΟ, λόγω της συμφωνίας Κυβέρνησης – FIFA για αλλαγές στους κανονισμούς, υπάρχει στο παρασκήνιο ένας άτυπος, προς το παρόν, διάλογος σχετικά με το εκλογικό σύστημα στις αθλητικές ομοσπονδίες και ιδιαίτερα στην ΕΠΟ.

Μόλις το καλοκαίρι του 2014, η ΕΠΟ αποφάσισε την ελεγχόμενη διεύρυνση του εκλογικού της σώματος αυξάνοντας τις ψήφους των Ενώσεων από μία σε τρεις και δίνοντας μία ψήφο σε κάθε ομάδα της Super League, από μία που είχε η Super League συνολικά.

Πλέον στην ΕΠΟ, υπάρχουν σκέψεις επαναφοράς στο προηγούμενο εκλογικό σώμα, με βάση την απλουστευτική λογική σύμφωνα με την οποία από τη στιγμή που κάθε ομοσπονδία που ανήκει στη FIFA έχει μία ψήφο, μία ψήφο θα έχουν και όλα τα μέλη της ΕΠΟ (από μία ψήφο κάθε ΕΠΣ, μία ψήφο η Super League, μία ψήφο η Football League κ.ο.κ.).

Από την άλλη πλευρά, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, έχει μιλήσει επανειλημμένα για την αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού συστήματος της ΕΠΟ, προς την κατεύθυνση της αναλογικής εκπροσώπησης όλων των τάσεων που υπάρχουν στο εκλογικό σώμα και που με το ισχύον σύστημα δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν στην Εκτελεστική Επιτροπή. Προς αυτή την κατεύθυνση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, είχε ετοιμάσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νόμου που αφορούσε το ντόπινγκ τον περασμένο Φεβρουάριο, τροπολογία που προέβλεπε τη νομοθέτηση του συστήματος της απλής αναλογικής στις εκλογές των ομοσπονδιών και του περιορισμού στις θητείες των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η τροπολογία αυτή δεν κατατέθηκε τελικά με την αιτιολογία ότι θα περιληφθεί στο επόμενο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του soccerplus οι δύο βασικές σκέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι πρώτον να αυξηθεί η εκπροσώπηση της Super League στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΠΟ και δεύτερον οι εκλογές ακόμη κι αν γίνονται με ένα ψηφοδέλτιο όπως συμβαίνει σήμερα να έχουν περιορισμό στον αριθμό των ψήφων σε σχέση με τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να εκλεγούν στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Επίσης, στα χέρια βουλευτών έχει αρχίσει να φτάνει πρόταση που αφορά το εκλογικό σύστημα και τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ που προέρχεται από πρόσωπο με μακρά παρουσία στην Ομοσπονδία. Η πρόταση αυτή βρίσκεται στα χέρια του soccerplus και παρατίθεται παρακάτω:

1) Αλλαγή του εκλογικού νόμου ανάδειξης των μελών του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο.

«Ανεξάρτητα με το ποιος τρόπος θα προκριθεί για διεύρυνση του σώματος των εκλεκτόρων για ανάδειξη των μελών του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. πρέπει στον νέο νόμο να μπεί ρητά η πιο κάτω διάταξη.

Είναι ασυμβίβαστος η ιδιότητα μέλους Δ.Σ. Ενώσεως και μέλους Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. όπως και των μελών στις επιτροπές της Ε.Π.Ο.

Έτσι θα οδηγηθούμε στην αποκοπή του ομφάλιου λώρου μεταξύ των ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και της Ε.Π.Ο. και θα εμφανισθούν νέες δυνάμεις πιο υγιής σε τοπικό επίπεδο.

Ο καλύτερος και δημοκρατικότερος τρόπος ανάδειξης των μελών του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. είναι να ψηφίζουν όλα τα νομίμως ερασιτεχνικά σωματεία σε όλη την ΕΛΛΑΔΑ, όπως γίνεται σε όλες τις ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ όλων των αθλημάτων.

Τα ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου σε όλη την Ελλάδα υπολογίζονται 4500-5000. Επειδή είναι αδύνατον οι εκπρόσωποι των σωματείων να κατέβουν στην Αθήνα για την ψηφοφορία λόγω του μεγάλου αριθμού και του οικονομικού κόστους, μπορεί να γίνει ως εξής.

Από 3-5 όμορες ΕΝΩΣΕΙΣ να ορισθεί μία ΕΝΩΣΗ στην οποία την ημέρα των εκλογών να προσέρχονται οι εκπρόσωποι των ερασιτεχνικών σωματείων για να ψηφίσουν παρουσία δικαστικής αντιπροσώπου και εφορευτικής επιτροπής.

(όπως γίνεται στις περιφερειακές η βουλευτικές εκλογές).

2) Η αθλητική δικαιοσύνη (πειθαρχικές επιτροπές στην SUPER LEAGUE και στην Ε.Π.Ο. σε 1 και σε 2 βαθμό) πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά με εν ενεργεία δικαστικούς που θα κληρώνονται από κατάσταση ονομάτων από το πρωτοδικείο. Αυτό ήδη επετεύχθη από το 2015 με τον νόμο Κοντονή.

Οι συνεδριάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης-πειθαρχικών επιτροπών να γίνονται εκτός SUPERLEAGUE και Ε.Π.Ο. σε δικό τους κτίριο και να αμείβονται από την πολιτεία. Έτσι δεν θα υπάρχει οικονομική εξάρτηση με SUPERLEAGUE και Ε.Π.Ο.».
Πηγή: soccerplus.gr