Προς μπασκετικό Grexit; Τελεσίγραφο της FIBA στην ΕΟΚ έως τις 20 Απριλίου

Τελεσίγραφο προς το ελληνικό μπάσκετ απέστειλε ο εκτελεστικός διευθυντής FIBA Europe Καμίλ Νόβακ μετά και την απόφαση της ΑΕΚ να αγωνιστεί στο Eurocup,  κι όχι στο Champions League της FIBA.

Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Νόβακ κατέστησε σαφές πως όσες ομοσπονδίες δεν κάνουν μέχρι την Τετάρτη σαφή τη θέση τους ή δεν πάρουν μέτρα απέναντι σε όσους δεν συμπορευτούν με τις επιταγές της, θα υπάρχουν συνέπειες για τις εθνικές τους ομάδες, με την απειλή να επεκτείνεται (πιθανότατα) και εν όψει Προολυμπιακού Τουρνουά ή/και Ολυμπιακών Αγώνων. «Σε οκτώ χώρες έχουν ήδη σταλεί επιστολές για τον αποκλεισμό τους από τις διεθνείς διοργανώσεις της FIBA Europe. Πρόκειται για αυτές που έχουν συμφωνήσει οι λίγκες ή οι ομοσπονδίες τους με την Ευρωλίγκα σαν σύνολο. Σε άλλες έξι χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, ζητήθηκε να διευκρινίσουν τη θέση τους και τις αποφάσεις τους μέχρι τις 20 Απριλίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της FIBA, σχολιάζοντας ενδεχόμενο μπασκετικό «Grexit».

Παράλληλα, ο Νόβακ επέκρινε την Ευρωλίγκα για τις διοργανώσεις της που προσφέρουν θέσεις χωρίς αγωνιστικά κριτήρια «σκοτώνοντας» το ενδιαφέρον στα εγχώρια πρωταθλήματα, αλλά και όσες ομάδες προτιμούν την ασφάλεια ενός συμβολαίου για εγγυημένη θέση σε μια διεθνή διοργάνωση σε βάρος του ίδιου του αθλήματος. Πάντως, άφησε-στο τέλος-ανοιχτό παράθυρο διαλόγου με την πλευρά της Ευρωλίγκας για να βρεθεί η χρυσή τομή και να αποφευχθεί το σχίσμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Πηγή: Πηγή: sport-fm.gr