"Οι άνθρωποι της FIFA έπεσαν από τα σύννεφα με τον κανονισμό της ΕΠΟ"

Για έκπληξη που ένιωσαν οι άνθρωποι των FIFA και UEFA βλέποντας την διαφορά στον κώδικα δεοντολογίας που υπάρχει ανάμεσα στις δύο και στην ΕΠΟ, έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού
μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο 105.5» ανέφερε τα εξής: «Έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας έχουμε θέσει τα αιτήματα μας, μεταξύ των οποίων να παραιτηθούν όσοι εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις, να παραιτηθούν όσοι διοικούν ή όσοι διαιτητεύουν επίσημους αγώνες και εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις είναι το πρώτο και το αυτονόητο. Το δεύτερο είναι να εναρμονιστεί ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΠΟ με αυτόν της FIFA και της UEFA. Στην Ελλάδα ο κανονισμός της αντίστοιχης επιτροπής απαγορεύει στην επιτροπή να ασχοληθεί με οποιοδήποτε θέμα που είναι παλαιότερο του ενός χρόνου από την σύσταση της επιτροπής. Με απλά λόγια αν υπάρχει κατηγορία ή υπόνοια για κάποιον άνθρωπο ότι έχει κλέψει, ότι έχει υποπέσει σε οποιοδήποτε αδίκημα τρία χρόνια νωρίτερα, δεν μπορεί η επιτροπή να επιληφθεί. Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που θέσαμε εμείς στους ανθρώπους της FIFA και της UEFA και οι άνθρωποι έπεσαν από τα σύννεφα και κοιτάζονταν μεταξύ τους γεμάτοι απορία και μη μπορώντας να πιστέψουν ότι υπάρχει κάτι τέτοιο στον κανονισμό της ΕΠΟ. Ρωτούσαν ο ένας τον άλλο αν πράγματι συμβαίνει, όταν οι άνθρωποι της ΕΠΟ κούνησαν το κεφάλι και επιβεβαίωσαν πως πράγματι έτσι είναι, τότε ο εκπρόσωπος της FIFA έβαλε στο τραπέζι την πρόταση να δημιουργηθεί μια επιτροπή της FIFA και της UEFA, η οποία θα έλθει στην Ελλάδα για να προχωρήσει τα θέματα της διαφάνειας και της κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οσον αφορά την προσφυγή της ΕΠΟ, ο Ιούλιος Συναδινός τόνισε: «Πληροφορίες δεν έχουμε αλλά να σας πω και την αλήθεια λίγο ενδιαφέρει, είναι μια προσφυγή την οποία έκαναν μόνοι τους στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας με έναν τρόπο παράδοξο διότι ενώ μέχρι πρόσφατα επικαλούνταν το αυτοδιοίκητο όπως αυτοί το ορίζουν στη δική τους περίπτωση προσέφυγαν στο ΣτΕ. Εμείς θα θέλαμε να εκδικαστεί άμεσα η υπόθεση,ο υπουργός κατ επανάληψη έχει πει ότι θα σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ. Αν το ΣτΕ δικαιώσει την απόφαση του υπουργού η FIFA και η UEFA από την δική τους την πλευρά δεν θα αποδέχονται ότι υπάρχει απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, διότι αυτομάτως θα πρέπει να φέρουν αντιμέτωπη την ΕΠΟ, είναι σε εξίσου δύσκολη θέση και η FIFA , δεν είναι και γι αυτούς απλό το ζήτημα. Εμείς θα έλεγα να κρατήσουμε το εξής: Αυτό το ποδόσφαιρο το οποίο ζούμε το τόσο ζοφερό είναι αποτέλεσμα πολιτικών πολλών ετών που έχουν ασκήσει η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στον αθλητισμό. Αυτό το ζοφερό ποδόσφαιρο της αναξιοπιστίας και της καχυποψίας, είναι ένα ποδόσφαιρο που δεν αγγίζει και δεν αρέσει σε κανέναν παρά μόνο σε εκείνους που έχουν οικονομικά συμφέροντα, είναι ένα ποδόσφαιρο που ήταν άμεσα συνδεδεμένο και διαπλεκομενο με ΜΜΕ με τα στοιχήματα και άλλους είδους οικονομικές δραστηριότητες, επομένως κανείς δεν πρόκειται να στεναχωρηθεί εάν θα χάσουμε αυτό το ποδόσφαιρο που σας περιγράφω.

Αναφερόμενος σε όσους υποστηρίζουν πως «εάν πονάει το κεφάλι δεν το κόβεις» και αντιδρούν στην διακοπή των διοργανώσεων, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού ξεκαθάρισε: «Αν όλοι αυτοί άκουγαν τον εκπρόσωπο της FIFA να λέει πως η αποβολή της ΕΠΟ από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ίσως ήταν μια καλή ευκαιρία αναδιοργάνωσης και ανασυγκρότησης του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσω της κάθαρσης, τότε δεν θα αντέτειναν σε μας αυτόν τον λόγο. Οι ίδιοι άνθρωποι της FIFA και της UEFA εκτιμούν ότι ίσως να ήταν και η χρυσή ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αν βεβαίως φτάσουμε σε μία περίπτωση όπου η ΕΠΟ αποβληθεί ακριβώς επειδή η ίδια δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της αυτοκάθαρσης και την ίδια στιγμή με την καραμέλα του αυτοδιοίκητου εμποδίζει την πολιτεία να προχωρήσει την κάθαρση. Σε κάθε περίπτωση ξέρετε πως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε «Μην κάνετε βήμα πίσω για τη κάθαρση». Το μπαλάκι βρίσκεται στην ΕΠΟ και στους υγιείς ανθρώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».
Πηγή: soccerplus.gr