Ο αγώνας που ενώ δεν άρχισε λόγω επεισοδίων, έγινε σε 15 ημέρες!

Στις 9/1/2005, ο Ολυμπιακός έπαιζε με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Προ της έναρξης του αγώνα έγιναν σοβαρότητα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς του Ολυμπιακού και του Πανιωνίου.

Συγκεκριμένα, επειδή ο Πανιώνιος είχε αρνηθεί να δώσει εισιτήρια, οπαδοί πήγαν στο γήπεδο χωρίς τα «μαγικά χαρτάκια», προκάλεσαν ζημιές στο μέμπερς κλαμπ της Νέας Σμύρνης, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και ακολούθησε σύρραξη.

Ο αγώνας με απόφαση του διαιτητή δεν τελέστηκε, αφού έπειτα από δύο ώρες επεισοδίων το γήπεδο θύμιζε πεδίο μάχης. Η επίσημη αιτία για τη μη τέλεση σύμφωνα με τον διαιτητή Ηρ. Τσίκινη ήταν: «η αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα". Υπήρξαν 17 τραυματίες και 11 συλλήψεις.

Πρωτόδικα ο Ολυμπιακός και ο Πανιώνιος είχαν τιμωρηθεί με πρόστιμο 300.000 ευρώ, τιμωρία έδρας, και αφαίρεση τριών βαθμών.

Στις 26/1/2005 έγινε η εκδίκαση της έφεσης στην Ειτροπή Εγέσεων της ΕΠΟ

Κατά τη διαδικασία:

1) Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο Σωκράτης Κόκκαλης ήταν ο ίδιος εκεί και μάλιστα κατέθεσε αφού είχε κληθεί από την επιτροπή της ΕΠΟ. Βασικό επιχείρημα τότε του Ολυμπιακού ήταν ότι αγώνες πρέπει να κρίνονται στο γήπεδο και όχι στα χαρτιά.

2) Βασικός μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο τότε πρόεδρος της ΕΠΑΕ Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος τόνισε αφενός ότι δεν έχουν ευθύνη για τα επεισόδια οι δύο ΠΑΕ και αφετέρου ότι ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με λάθος νόμο (σ.σ. νόμος Ορφανού).

3) Το νομικό επιτελείο του Ολυμπιακού αποτελούνταν από πέντε δικηγόρους.

4) Υπήρξαν υπομνήματα και παρεμβάσεις, από σχεδόν όλους τους βουλευτές Πειραιά (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) εκείνη την εποχή.

5) Ο ΠΣΑΠ κατέθεσε υπέρ του Ολυμπιακού.

6) Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή και τον τότε ΚΑΠ ένας αγώνας που δεν διεξάγεται ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ κάποιας εκ των δύο ΠΑΕ (όπως κατέθεσαν διαιτητές και Αστυνομία), ο αγώνας ορίζεται και διεξάγεται εντός 15 ημερών. Δεν προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα και σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται αφαίρεση βαθμών.

Δύο ημέρες μετά ανακοινώνεται η απόφαση της Εφέσεων:

α) ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ 3 ΑΦΑΙΡΕΘΕΝΤΕΣ ΒΑΘΜΟΙ
β) Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΤΟΣ 15 ΗΜΕΡΩΝ
γ) ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΠΟΙΝΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ
δ) ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΠΟΙΝΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΣΑ

Το σκεπτικό εν συντομία: Οι δύο ΠΑΕ δεν ευθύνονται για τη μη διεξαγωγή του αγώνα (γι αυτό εκπίπτουν οι ποινές για τον μηδενισμό και την αφαίρεση βαθμών) αλλά ευθύνονται το ίδιο για τα επεισόδια (γι αυτό παραμένουν τα πρόστιμα και οι αγωνιστικές).

Αυτό όμως που δεν απαντήθηκε ποτέ, αλλά υπονοήθηκε εμμέσως πλην σαφώς είναι ότι η υπαιτιότητα για τη μη τέλεση του αγώνα ανήκε στον διαιτητή ή την αστυνομία.

Το ενδιαφέρον που υπάρχει στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι κρίθηκε λάθος η απόφαση του διαιτητή περί μη τέλεσης του αγώνα με υπαιτιότητα των ομάδων, η οποία (η υπαιτιότητα) δεν αποδόθηκε σε κανέναν!

Διαβάστε απόσπασμα από το κατηγορητήριο για τον συγκεκριμένο αγώνα μέσα από το αρχείο του Soccerplus:

Περί ώρα 18:30 κατά την έξοδο των παικτών των ομάδων για προθέρμανση και ενώ στην θύρα 7 του ανωτέρω γηπέδου βρίσκονταν άνω των 500 οπαδών της 2ης εγκαλούμενης (ΠΑΕ Ολυμπιακός) , οι τελευταίοι, λόγω και της ελλιπούς αστυνομικής δυνάμεως σε εκείνον τον χώρο, κινήθηκαν κατευθυνόμενοι προς την θύρα των επισήμων, όπου επιτέθηκαν κατά των εκεί ευρισκομένων αστυνομικών, οι οποίοι αδυνατούσαν να τους συγκρατήσουν και ποδοπάτησαν έναν από τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια οι προαναφερόμενοι οπαδοί αφού ξήλωσαν τις πόρτες και τα κάγκελα, εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, όπου εκεί είχαν εισβάλει οπαδοί της 1ης εγκαλούμενης (ΠΑΕ Πανιώνιος) από τις θύρες 2 και 3 του ανωτέρω γηπέδου.

Οι ποδοσφαιριστές, που είχαν βγει για προθέρμανση αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Στην διάρκεια αυτής της αποχώρησης οπαδοί της 1ης εγκαλούμενης επιτέθηκαν και κτύπησαν τον ποδοσφαιριστή της φιλοξενούμενης ομάδας, Ανατολάκη, ενώ προπηλάκισαν και λοιπούς παίκτες της ιδίας ομάδας (Γεωργάτο, Γεωργιάδη και Στολτίδη).

Ακολούθησαν σφοδρότατες συμπλοκές, διάρκειας 10 και πλέον λεπτών, μεταξύ των οπαδών αμφοτέρων των ομάδων με καρέκλες, ξύλα, πέτρες, αλυσίδες, ρόπαλα, φωτοβολίδες, σιδερένιους στύλους και κάθε άλλο αντικείμενο, από τις οποίες (συμπλοκές) κινδύνεψε σοβαρότατα η ζωή, υγεία και σωματική ακεραιότητα αορίστου αριθμού ανθρώπων (οπαδών, φιλάθλων, αστυνομικών, δημοσιογράφων κλπ.), ορισμένων δε εξ αυτών ιδιαιτέρως σημαντικά (Γιάννη Ζέρβα, σμηνίτη), ενώ ταυτόχρονα οπαδοί της 2ης εγκαλούμενης προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές και φθορές στο γήπεδο (κερκίδες, καθίσματα κλπ.).

Επίσης υπέστησαν φθορές από τους συμπλεκομένους τα μηχανήματα τηλεοπτικής κάλυψης του σταθμού ALPHA, που είχε αναλάβει την μετάδοση του αγώνα. Ακόμη προπηλακίστηκε ο «κατάσκοπος» της ΣΟΣΟ, ο οποίος είχε έλθει για να παρακολουθήσει τον αγώνα ενόψει της επικείμενης συνάντησης της ομάδας του με την 2η εγκαλούμενη.

Τέλος, ο 3ος εγκαλούμενος (Αχιλλέας Μπέος) φώναζε στα αποδυτήρια τις φράσεις «υπάλληλοι του Κόκκαλη είστε όλοι», «γ... το κατεστημένο του Κόκκαλη και το ΠΑΣΟΚ που κατάντησαν έτσι την Ελλάδα», «σας γράφω στα α...», απευθυνόμενος στους ανθρώπους της 2ης εγκαλούμενης και συγκεκριμένα στον υπεύθυνο εισιτηρίων αυτής Γ. Στασινόπουλο.

Συνεπεία των ως άνω επεισοδίων αναβλήθηκε ο αγώνας με το αιτιολογικό, ως αναγράφεται στο οικείο φύλλο αγώνος, ότι δεν μπορούσε να διεξαχθεί ομαλά αυτός, εξαιτίας της ελλείψεως επαρκούς αστυνομικής δύναμης. Οι σοβαρότατοι τραυματισμοί αορίστου αριθμού προσώπων, οι υλικές ζημίες και τα εν γένει επεισόδια προκλήθηκαν από οπαδούς αμφοτέρων των ομάδων και θεμελιώνει την κατά νόμο συνευθύνη αμφοτέρων των δύο πρώτων εγκαλουμένων νομικών προσώπων (ΠΑΕ Πανιώνιος, ΠΑΕ Ολυμπιακός).
Πηγή: soccerplus.gr