Τον Αύγουστο ο Ολυμπιακός κινδύνευε να μην πάρει πιστοποιητικό!

Ενδιαφέρον για την ερμηνεία του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο που έχει επιβάλει ο ανακριτής διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη στο πρόεδρο του Ολυμπιακού, και την αντιμετώπιση του θέματος από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είχε η διαδικασία ακρόασης της ΠΑΕ η οποία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το αν παραβιάζεται ο συγκεκριμένος όρος και ειδικότερα αν ο κ. Μαρινάκης δύναται να κατέχει τη θέση του προέδρου και αν ασκεί εν τοις πράγμασι διοίκηση.

Κατά την συζήτηση της υπόθεσης, οι δικηγόροι του Ολυμπιακού κ.κ. Γιαννίκος και Δημακόπουλος έθεσαν δύο ζητήματα.

Το πρώτο ήταν αν έχει αρμοδιότητα η ΕΕΑ να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα ή αν πρόκειται για κυριαρχική αρμοδιότητα του ανακριτή να ερμηνεύσει τους περιοριστικούς όρους που έχει επιβάλει.

Το δεύτερο ήταν ότι, κατά την γνώμη των δικηγόρων των «ερυθρολεύκων», ο αθλητικός νόμος δεν περιλαμβάνει ρητή διάταξη που να αφορά περιοριστικούς όρους που επιβάλλονται κατά την κύρια ανάκριση.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των Πειραιωτών, ο περιοριστικός όρος που επιβλήθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη περί μη ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο αφορά την απαγόρευση να εκπροσωπεί την ΠΑΕ στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου (ΕΠΟ, Super League) και δεν επεκτείνεται ούτε στην κατοχή της θέσης του προέδρου, η οποία θεωρείται τυπική, αλλά ούτε συνιστά απαγόρευση δηλώσεων προς τα ΜΜΕ.

Επίσης, οι δικηγόροι του ΟΣΦΠ τόνισαν ότι η διοίκηση ασκείται από τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. που είναι οι Γιώργος Βρέντζος και Τάκης Αγραφιώτης.

Σε ερώτηση μέλους της Επιτροπής για το αν οι προαναφερθέντες είναι υπάλληλοι της ΠΑΕ, οι δικηγόροι απάντησαν ότι είναι και πληρώνονται από την ομάδα, ενώ σε νέα ερώτηση για το πως γίνεται να αποφασίζουν μόνοι τους και ανεπηρέαστα αφού είναι υπάλληλοι, η απάντηση ήταν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Γ.Σ. της ΠΑΕ. Στη συνέχεια από την πλευρά της ΕΕΑ ειπώθηκε ότι την πλειοψηφία των μετοχών έχει ο πρόεδρος της ΠΑΕ.

Οι δικηγόροι του ΟΣΦΠ επιχειρηματολόγησαν περί άσκησης περιουσιακού δικαιώματος του κ. Μαρινάκη, το οποίο προβλέπεται και από το Σύνταγμα, ενώ τα μέλη της ΕΕΑ επιχειρούσαν να διαπιστώσουν κατά πόσο ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ασκεί εν τοις πράγμασι διοίκηση.

Σε κάποια στιγμή οι τόνοι ανέβηκαν όταν ειπώθηκε ότι αν η απάντηση του κ. Ανδρεάδη για τους περιοριστικούς όρους είχε σταλεί τον Αύγουστο, ο Ολυμπιακός κινδύνευε να μην πάρει πιστοποιητικό, με τον Θόδωρο Γιαννίκο να απαντά: Δηλαδή, μας ότι έχετε βγάλει ήδη την απόφαση…

Πάντως και οι δύο πλευρές υποστήριξαν ότι ο συγκεκριμένος περιοριστικός όρος δημιουργεί πρόβλημα και δεν είναι σαφής, ενώ και η απάντηση του Ανακριτή Διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη στο ερώτημα του προέδρου της ΕΕΑ χρίζει διαφορετικών ερμηνειών.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρόεδρο του Ολυμπιακού, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», έχουν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, παρουσίας στο τμήμα δύο φορές το μήνα (κάθε 1 και 15) και εγγύησης 200.000 ευρώ.

Η απόφαση θα βγει στις 5/11, ενώ ως τη Δευτέρα (26/10) η ΠΑΕ Ολυμπιακός, που έχει πάρει με επιφύλαξη πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα, θα καταθέσει υπόμνημα.

Πηγή: soccerplus.gr
Πηγή: soccerplus.gr