Κάτι... βρωμάει: H EΠΟ δένει τα χέρια της Επιτροπής Δεοντολογίας!

Η Επιτροπή Ηθικής της FIFA επέβαλε απαγόρευση ενασχόλησης με οποιαδήποτε δραστηριότητα με βάση το ποδόσφαιρο για 90 μέρες στον πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, στον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί και τον γενικό γραμματέα της FIFA, Ζερόμ Βαλκ, λόγω ερευνών που γίνονται για περιπτώσεις διαφθοράς, στις οποίες οι προαναφερόμενοι φαίνεται να εμπλέκονται.

Στην ΕΠΟ, μόλις τον Ιούνιο του 2015 συστήθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θεωρείται δικαστικό όργανο και έχει στελεχωθεί από τακτικούς δικαστές.

Όπως αποκαλύπτει το SoccerPlus, παρόλο που η συγκεκριμένη επιτροπή είναι υπεύθυνη για να ερευνά και να δικάζει υποθέσεις που έχουν να κάνουν με χειραγώγηση αγώνων, δωροδοκία-δωροληψία, κατάχρηση της περιουσίας της ΕΠΟ κ.α., ο Κώδικας Δεοντολογίας που πέρασε η ΕΠΟ, φαίνεται να οδηγεί σε παραγραφή υποθέσεις όπως αυτή της "εγκληματικής οργάνωσης", αλλά και υποθέσεις κατάχρησης της περιουσίας της Ομοσπονδίας, όπως αυτή της "κάρτας υγείας", διότι όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας τον οποίο εφαρμόζει η Επιτροπή Δεοντολογίας, θα εφαρμόζεται για παραπτώματα που έγιναν μετά την έναρξη ισχύος του. Δηλαδή από το 2015 και μετά!

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 3 με τίτλο "χρονική εφαρμογή" αναφέρεται: "Ο παρών Κώδικας θα εφαρμόζεται για παραπτώματα που διαπράχθηκαν μετά την έναρξη της ισχύος του. Κατ’ εξαίρεση δύναται να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του παρόντος κώδικα σε παραπτώματα και συμπεριφορές που παρουσιάστηκαν σε προγενέστερο χρόνο και κατ’ απώτερο διάστημα μέχρι ένα έτος πριν από την έναρξης ισχύος του, εφόσον για το παράπτωμα ή την συμπεριφορά αυτή δεν έχει κληθεί και δεν έχει ελεγχθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο από κανένα άλλο αρμόδιο αθλητικό όργανο και τούτο μόνο στην περίπτωση που κατά τον χρόνο αυτόν η πράξη ή παράλειψη του προσώπου αποτελούσε πειθαρχικό αδίκημα προβλεπόμενο και τιμωρούμενο από τους τότε εν ισχύ κανονισμούς και ιδίως τον πειθαρχικό κώδικα".

Με βάση τα παραπάνω και αφού ο Κώδικας Δεοντολογίας ισχύει από τον Ιούνιο του 2015, η Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να ασχοληθεί με υποθέσεις από τότε και μετά!

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Ποίο όργανο θα ασχοληθεί με την υπόθεση της "κάρτας υγείας" που εκτείνεται την περίοδο 2005 – 2013, στην οποία 23 άτομα με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΕΠΟ κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και για πρόκληση οικονομικής ζημίας ύψους 23 εκατ. ευρώ πλέον των φόρων στο ταμείο της ΕΠΟ, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης και άλλα έξι μέλη του σημερινού Δ.Σ.;

Επίσης, από την στιγμή που η υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης", για την οποία επίσης κατηγορούνται μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, διαιτητές κ.α., εκτείνεται ως επί το πλείστον σ την περίοδο 2012-2014, είναι πάλι εκτός των χρονικών ορίων που βάζει η ΕΠΟ, αποκλείει την ενασχόληση της Επιτροπής Δεοντολογίας με την υπόθεση, η δικογραφία της οποίας πριν ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο από τον Ειδικό Ανακριτή Διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη, ζητήθηκε από τον πρώην «ποδοσφαιρικό εισαγγελέα», Κωνσταντίνο Πετρόπουλο, ο οποίος από μια δικογραφία με 35 κατηγορούμενους από την Ποινική Δικαιοσύνη, άσκησε πειθαρχικές διώξεις μόνο στην Βέροια και στους κ.κ. Γιώργο Αρβανιτίδη και Γιώργο Λαναρή.

Επομένως, με βάση τα παραπάνω ενδεχομένως να βρισκόμαστε μπροστά στην παραγραφή αδικημάτων-η χειραγώγηση αγώνων είναι απαράγραπτο αδίκημα αλλά με βάση το προαναφερθέν άρθρο του Κώδικα Δεοντολογίας η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν μπορεί να επιληφθεί για χειραγωγημένους αγώνες που διεξήχθησαν πριν το Ιούνιο 2014-που εφόσον ερμηνεύεται με αυτόν τον τρόπο, θα πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο κάλυψης παραγόντων της ΕΠΟ και άλλων αξιωματούχων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες διαφθοράς και απιστίας.

Καλείται, επομένως, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, όπως έχει πει δημόσια και ο ίδιος, να ζητήσει άμεσα τους κανονισμούς και το καταστατικό της ΕΠΟ, προκειμένου να υποβληθούν στη διαδικασία της έγκρισης από την ΓΓΑ, όπως ορίζει ο νόμος.

Πηγή: soccerplus.gr
Πηγή: soccerplus.gr