Αποκαλύψεις των ΜΜΕ για ανησυχητικό ντοπάρισμα αθλητών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ (WADA) εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις άγριες καταγγελίες εκ μέρους δύο ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, Sunday Times και ARD/WRD, που απέκτησαν πρόσβαση σε 12 χιλιάδες αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων που αφορούσαν 5 χιλιάδες αθλητές.

Όπως αναφέρει το BBC τα αποτελέσματα προκαλούν έντονη ανησυχία ενώ ζητούν παράλληλα τη διερεύνηση του θέματος από κάποιον ανεξάρτητο φορέα ώστε να μπορέσει να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Ο πρόεδρος του WADA, Κρεγκ Ρίντι, δήλωσε από την Κουάλα Λουμπούρ έκπληκτος από τις δημοσιογραφικές έρευνες και προσέθεσε ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί το συντομότερο δυνατό για να λάμψει η αλήθεια καθώς η αθλητική κοινότητα είναι αντιμέτωπη με πολύ σοβαρούς ισχυρισμούς. 

Δείτε κάποια από τα αποτελέσματα που προκαλούν ανησυχία όπως τα δημοσιεύει η ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου BBC:

Ένα τρίτο των μεταλλίων (146, συμπεριλαμβανομένων 55 χρυσών) σε αθλήματα αντοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια πρωταθλήματα το διάστημα 2001 - 2012 έχουν κερδηθεί από αθλητές, των οποίων οι εξετάσεις ήταν... ύποπτες. Σε κανέναν από αυτούς δεν έχει αφαιρεθεί μέχρι τώρα το μετάλλιο.

Περισσότεροι από 800 αθλητές, δηλαδή ένας στους επτά από αυτούς που έχουν καταγραφεί, έχουν εξετάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ειδικούς «υψηλής πιθανότητας ντοπαρίσματος, το λιγότερο μη φυσιολογικές».

Δέκα αθλητές που κέρδισαν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, έχουν «αμφίβολα» αποτελέσματα εξετάσεων.

Σε κάποια αθλήματα μάλιστα, κάθε ένας από τους τρεις αθλητές του βάθρου έχουν «ύποπτες» εξετάσεις αίματος.

Παραπάνω από το 80% των μεταλλίων που κέρδισε η Ρωσία προέρχονται από «ύποπτους αθλητές», ενώ το ίδιο συμβαίνει και για 18 μετάλλια της Κένυας.
Πηγή: skai.gr - BBC