Η Ρωσία και το Κατάρ «μπορεί να χάσουν» τα Μουντιάλ τους

Η Ρωσία και το Κατάρ ενδέχεται να χάσουν τα Μουντιάλ του 2018 και του 2022 αντίστοιχα αν αποκαλυφθούν στοιχεία που θα αποδεικνύουν χρηματισμό αξιωματούχων κατά τη διαδικασία επιλογής των διοργανωτριών χωρών, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής πειθαρχίας και εσωτερικού ελέγχου της FIFA, Ντομένικο Σκάλα.

«Εάν προκύψουν στοιχεία πως το Κατάρ και η Ρωσία ανέλαβαν [τα τουρνουά] επειδή εξαγόρασαν ψήφους, τότε οι αναθέσεις θα μπορούσαν να ακυρωθούν», δήλωσε ο κ. Σκάλα, μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα Sonntagszeitung.

Διευκρίνισε πάντως πως έως τώρα δεν υπάρχουν τέτοιας βαρύτητας αποδεικτικά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την πρώτη δήλωση κορυφαίου στελέχους της παγκόσμιας ομοσπονδίας που επιβεβαιώνει κίνδυνο ακύρωσης των αναθέσεων στη Ρωσία και το Κατάρ.

Η δήλωση του κ. Σκάλα έρχεται στον απόηχο του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει την FIFA, κι ενώ οι ελβετικές Αρχές έχουν αρχίσει στοχευμένη έρευνα για τις ψηφοφορίες που έδωσαν τα Μουντιάλ του 2018 και του 2022 στη Μόσχα και στη Ντόχα.

Το όλο σκάνδαλο ξεκίνησε από ξεχωριστή πολυετή έρευνα της αμερικανικής Δικαιοσύνης, η οποία έχει απαγγείλει βαριές κατηγορίες σε 14 άτομα – μεταξύ αυτών επτά υψηλόβαθμους αξιωματούχους της FIFA – για διαφθορά, εκβιασμό και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους 150 εκατ. δολαρίων, σε βάθος 25ετίας.

Το σκάνδαλο προκάλεσε τριγμούς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ακολουθήθηκε από την παραίτηση του προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Ζεπ Μπλάτερ. Ο Ελβετός εγκατέλειψε την ηγεσία της FIFA μόλις τρεις μέρες μετά την επανεκλογή του στο τιμόνι της οργάνωσης για πέμπτη συναπτή θητεία, κι ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι ερευνάται και ο ίδιος από το FBI.
Πηγή: skai.gr