Δύο περιοριστικοί όροι και εγγύηση στον "σκιώδη πρόεδρο" της ΕΠΟ

Ενώπιον του ειδικού διακριτή διαφθοράς, Γιώργου Ανδρεάδη, βρέθηκε ο πρώην νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, Θεόδωρος Κουρίδης, ο οποίος απολογήθηκε για περίπου 5,5 ώρες για την υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης". έπειτα από την αναβολή που είχε πάρει την περασμένη Τρίτη (02/06).

Μόλις ολοκληρώθηκε η απολογία του Θεόδωρου Κουρίδη πήγε στον Εισαγγελέα και στη συνέχεια επέστρεψε στον δεύτερο όροφο του κτηρίου 6 της Ευελπίδων, όπου και έμαθε ότι του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ενώ κατέβαλε εγγύηση 50.000 ευρώ.

Το επί σειρά ετών στέλεχος της Ομοσπονδίας αντιμετωπίζει τις εξής κατηγορίες: συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ηθική αυτουργία σε απάτη, απόπειρα εκβίασης και δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

Ο Κουρίδης ήταν, έως τον Αύγουστο του 2014 οπότε έλυσε οριστικά τη συνεργασία του με την ΕΠΟ, πρόσωπο με μεγάλη ισχύ και επιρροή σε σημείο που να αποκαλείται "σκιώδης πρόεδρος".

Είχε υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από το 2011 όμως παρέμεινε έως το 2014 στην ΕΠΟ. Στο ΔΣ του Αυγούστου 2014 ο συγκατηγορούμενός του στην υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης" Γ. Σαρρής, του έπλεξε το εγκώμιο για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο.

Ο κ. Κουρίδης έχει κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος και στην υπόθεση των πλαστών ενημεροτήτων που βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας.

Για συμμετοχή στην "εγκληματική οργάνωση" κατηγορούνται συνολικά εννέα μέλη της ΕΠΟ που βρίσκονταν ή βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις: Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ. Σαρρής, τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, Ι. Παπακωνσταντίνου, Ν. Προύντζος και Αρ. Σταθόπουλος, τα πρώην μέλη της ΚΕΔ και παρατηρητές διαιτησίας Super League, Γ. Δούρος και Θ. Μπριάκος και τα διευθυντικά στελέχη της ομοσπονδίας Π. Παπανικόλάου και Χρ. Υφαντής.

Από τους παραπάνω κατηγορούμενος ο μόνος που δεν έχει ακόμα απολογηθεί είναι ο μέχρι τον Δεκέμβριο 2014 πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ. Σαρρής.

Περιοριστικοί όροι έχουν επιβληθεί και στους Αρ. Σταθόπουλο, Ι. Παπακωνσταντίνου, Γ. Δούρο και Αθ. Μπριάκο.

Όπως περιγράφεται στο πόρισμα του Εισαγγελέα, Αρ. Κορέα, η «εγκληματική οργάνωση», μεταξύ άλλων, όριζε συγκεκριμένους διαιτητές σε συγκεκριμένους αγώνες ομάδων που ήθελε να ευνοηθούν ή να αδικηθούν, «εξαφάνιζε» διαιτητές από τους πίνακες, ενώ επέλεγε άλλους με ανορθόδοξα κριτήρια, επιχειρούσε να επηρεάσει δικαστικές αποφάσεις υπέρ συγκεκριμένων ομάδων και επέλεγε το πρόσωπο του προέδρου της ΕΠΟ.

Παράλληλα είχε δημιουργηθεί ένα «σύστημα» οικονομικά αδύναμων ομάδων που προθυμοποιούνταν να ενισχύονται με δανεικούς ποδοσφαιριστές αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με τον δανειστή.

Πηγή: soccerplus.gr
Πηγή: soccerplus.gr