Κλείσιμο

Μίζες για τα Μουντιάλ του 2010 και του 1998 ομολόγησε ο Τσακ Μπλέιζερ

Το χρηματισμό του για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική έχει ομολογήσει ο πρώην ανώτατος αξιωματούχος της FIFA και κύριος μάρτυρας του FBI στην πολύκροτη έρευνα κατά της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Τσακ Μπλέιζερ.

«Εγώ και άλλα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA συμφωνήσαμε να δεχτούμε δωροδοκίες σχετικά με την επιλογή της Νοτίου Αφρικής ως διοργανώτρια χώρα», κατέθεσε ο κ. Μπλέιζερ σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Η μαρτυρία δόθηκε το 2013 όμως έμεινε σφραγισμένη έως σήμερα, καθώς η έρευνα των αμερικανικών Αρχών βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ο κ. Μπλέιζερ ομολόγησε επίσης πως «διευκόλυνε» χρηματισμούς για την ανάθεση του Μουντιάλ του 1998, που φιλοξενήθηκε στη Γαλλία.

Παραδέχτηκε επιπλέον πως έλαβε σειρά χρηματισμών για την παραχώρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων για διάφορες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Ο κ. Μπλέιζερ εργαζόταν για τη FIFA επί σχεδόν 20 χρόνια, μεταξύ του 1996 και του 2013. Υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βορείου Αμερικής, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF), η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής έρευνας.

Δέχτηκε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές Αρχές καθώς υπήρχαν βαρύτατα στοιχεία για φοροδιαφυγή σε βάρος του.

Επτά ανώτερα στελέχη της FIFA έχουν ήδη ως τώρα συλληφθεί, με κατηγορίες για χρηματισμό, εκβιασμό και ευρύτερη διαφθορά σε βάθος 25ετίας.

Το τεράστιο σκάνδαλο, που έχει συγκλονίσει το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα, οδήγησε εν τέλει ακόμα και στην παραίτηση του κραταιού προέδρου της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, λίγες μόλις ημέρες μετά την επανεκλογή του στην προεδρία για πέμπτη συναπτή θητεία.

Ο ίδιος ο κ. Μπλάτερ φέρεται να ερευνάται από το FBI, αν και έχει αρνηθεί πως η παραίτησή του μετά από 17 χρόνια στο τιμόνι της FIFA έχει σχέση με το όλο σκάνδαλο.
Πηγή: skai.gr