Το κατηγορητήριο-σοκ για τη διαφθορά στη FIFA και το διεθνές ποδόσφαιρο

Οι συλλήψεις έξι αξιωματούχων της FIFA και τα εντάλματα σύλληψης για ακόμα οκτώ πρόσωπα, είναι αποτέλεσμα έρευνας που γίνεται από τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ από το 1991 και αφορά τις δραστηριότητες μελών της, στο πλαίσιο των θέσεων που κατείχαν στην ποδοσφαιρική συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής και στην αντίστοιχη της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής.

Η εξαγγελία των κατηγοριών έγινε από την Γενική Εισαγγελέα Λορέτα Λαντς, υπό την σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Κέλι Κάρι, τον διευθυντή του FBI στο τμήμα της Νέας Υόρκης Τζέιμς Κόμεϊ, τον βοηθό του Ντιέγκο Ροντρίγκες, του επικεφαλής του τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών Ρίτσαρντ Βέμπερ, αλλά και του ειδικού πράκτορα Εγκληματολογικών Ερευνών στο τμήμα του Λος Αντζελες Ερικ Μαρτίνες.

«Φτάνει πιά!»

Η Λορέτα Λαντς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς της αρχές της κυβέρνησης της Ελβετίας, καθώς και σε άλλους διεθνείς εταίρους, για την βοήθεια που προσέφεραν στην συγκεκριμένη έρευνα.

"Η σημερινή ανακοίνωση πρέπει να στέλνει ένα μήνυμα ότι «φτάνει πια!». Μετά από δεκαετίες αυτό το κατηγορητήριο καταδεικνύει την διαφθορά που υπάρχει στο διεθνές ποδόσφαιρο. Χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, μία νέα ευκαιρία από τα διευθυντικά όργανα να παρέχουν μία εποπτεία που να βασίζεται στην ειλικρίνεια, υποστηρίζοντας ένα άθλημα το οποίο αγαπάει όλος ο κόσμος και βρίσκεται σε άνοδο στις ΗΠΑ. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Το κατηγορητήριο αυτό δεν είναι το τελευταίο κεφάλαιο της έρευνάς μας", είπε η Εισαγγελέας.

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με απόσπασμα του κατηγορητηρίου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ "οι κατηγορούμενοι και άλλοι συνεργοί διέφθειραν την FIFA με την συμμετοχή τους σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως απάτη, δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος.

Δύο γενιές υπαλλήλων στον χώρο του ποδοσφαίρου έχουν καταχραστεί την θέση τους για προσωπικό όφελος, συχνά μέσω μίας συμμαχίας με αδίστακτα στελέχη στον τομέα του αθλητικού marketing, απέκλειαν τους ανταγωνιστές και κρατούσαν τις πολύ προσοδοφόρες συμβάσεις για τον εαυτό τους, μέσα από συστηματικές δωροδοκίες και μίζες.

Συνολικά, αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου κατηγορούνται για συνομωσίες, καθώς έχουν πάρει πάνω από 150 εκατ. δολάρια για να προσφέρουν την επίσημη υποστήριξή τους, με στελέχη των εταιρειών αθλητικού marketing να συμφωνούν να κάνουν τις παράνομες πληρωμές.

Τα περισσότερα στοιχεία απ’ όσα προβάλλονται στο κατηγορητήριο αφορούν την πρόσκληση για δωροδοκίες και μίζες, αλλά και την λήψη τους σε αξιωματούχους του ποδοσφαίρου από στελέχη εταιρειών αθλητικού marketing σε σχέση με την εμπορευματοποίηση των ΜΜΕ και τα δικαιώματα στο κομμάτι του marketing που αφορούν αρκετούς ποδοσφαιρικούς αγώνες και διοργανώσεις, όπως τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ζώνη της Βορείου Αμερικής, το Gold Cup ( διοργάνωση της CONCACAF), το Champions League Βορείου Αμερικής, το Κόπα Αμέρικα Σεντενάριο, το Κόπα Αμέρικα, το Κόπα Λιμπερταδόρες και το Κύπελλο Βραζιλίας".

Εκλογές στη σκιά της σήψης

Επίσης υπό διερεύνηση από τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ είναι η επιλογή της χώρας για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010, αλλά και οι προεδρικές εκλογές της FIFA το 2011. Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές του 2011 κι ενώ είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του απέναντι στον Μπλάτερ, αποκαλύφθηκε ότι το πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA και πρόεδρος της ασιατικής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας Μπιν Χαμάμ, διέθεσε πέντε εκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει ψήφους υπέρ της υποψηφιότητας του Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022. Ο Χαμάμ απέσυρε την υποψηφιότητά του και τιμωρήθηκε από την επιτροπή ηθικής της FIFA με ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

Ερευνα για την υπόθεση της ανάθεσης του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ γίνονται τόσο από τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ, όσο και από αυτές της Ελβετίας.
Για το θέμα διενεργήθηκε έρευνα και στο εσωτερικό της FIFA που διεξήγαγε ο επιθεωρητής της επιτροπής ηθικής της FIFA, Mάικλ Γκαρσία. Η FIFA δεν δημοσιοποίησε την έρευνα, αλλά αρκέστηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο να πει ότι δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος μελών της που να αφορούν τις αποφάσεις ανάθεσης των δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Γκαρσία, που έκανε λόγο για «λανθασμένη περίληψη» της έρευνας που αποτυπώθηκε σε 430 σελίδες

Η FIFA θα διεξάγει τις προγραμματισμένες για τις 29/5 εκλογές της με φαβορί τον Μπλάτερ και αντίπαλό του τον Ιορδανό πρίγκιπα Αλί Μπιν αλ-Χουσεΐν, ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει το πλήρες κείμενο της έρευνας.

Πηγή: soccerplus.gr
Πηγή: soccerplus.gr