Η παγκόσμια πρωτοτυπία των αναδιαρθρώσεων και τα νέα σχέδια

Αποτελεί γενική παραδοχή ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο και η ΕΠΟ ως υπερκείμενη αρχή του χρειάζονται αναδιάρθρωση εκ βάθρων στους περισσότερους τομείς – ιδιαίτερα στους νευραλγικούς και κρίσιμους για την αξιοπιστία του αθλήματος. Εντούτοις η μόνη αναδιάρθρωση που γίνεται τα τελευταία χρόνια, όχι πάντα επιτυχημένα αλλά ούτε έγκαιρα, είναι αυτή των εθνικών κατηγοριών.

Επί της ουσίας τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου παιγμένο από το κατώτερο των περιστάσεων, αυτοδίδακτο παραγοντικό προσωπικό της ΕΠΟ, το οποίο επιχειρεί να σχεδιάσει των αριθμό ομάδων των εθνικών πρωταθλημάτων και κάθε χρόνο να ανακοινώνει αλλαγές σε ότι ένα χρόνο πριν παρουσιάζει ως «οριστικό».

Στις 28/3/2013 ο mastermind της ΕΠΟ Ι. Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε τις αναδιαρθρώσεις των εθνικών πρωταθλημάτων, πλην Super League, τις οποίες παρουσίασε ως το απόσταγμα πολυετούς μελέτης που άρχισε από το 2005!

Περίπου ένα χρόνο αργότερα, στις 11/3/2014, η ΕΠΟ με κείμενο που προσομοιάζει με «αιτιολογική έκθεση» υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «μπαίνει τάξη το δεκάξι!», και με φωτογραφία του mastermind I. Γ. Παπακωνσταντίνου, με ύφος που θυμίζει βασιλιά κατά την τελετή ενθρόνισής του, παραδέχεται τις παθογένειες του συστήματος και προαναγγέλλει ότι όλα αυτά που συνέβαιναν γύρω από τις ξαφνικές αυξομειώσεις του αριθμού των ομάδων ως αποτέλεσμα πελατειακών και ιδιοτελών σχέσεων «έχει τη βούληση να τα κλείσει στο χρονοντούλαπο της ποδοσφαιρικής ιστορίας».

Το παράδοξο αλλά ταυτοχρόνως σύνηθες για το επίπεδο άσκησης διοίκησης της ΕΠΟ είναι ότι στο σχέδιο προβλέπεται ότι από την περίοδο 2016-17 «θα υπάρξει η οριστική μορφή του ελληνικού ποδοσφαιρικού χάρτη με 16 ομάδες στη Σούπερ Λίγκα, 20 ομάδες στη Φούτμπολ Λιγκ και τέσσερις ομίλους των 16 ομάδων στη Γ΄ Εθνική».

Αυτή, όπως υποστηρίζει, «είναι μια θεσμική και ουσιαστική αλλαγή, η οποία είναι επιβεβλημένη στις νέες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες της χώρας μας στην εποχή της κρίσης».

Όμως λίγο πιο κάτω, στο ίδιο κείμενο, προκύπτει ότι ο αριθμός των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ θα είναι 18 και όχι 20, όπως αναφέρεται αρχικά!

Ένα χρόνο μετά, στις 12/3/2015 το ΔΣ της ΕΠΟ ακύρωσε τον εαυτό του και το παροιμιώδους ευφυΐας σύνθημα «μπαίνει τάξη το δεκάξι» και ξανανοίγωντας το χρονοντούλαπο της ιστορίας ανακοίνωσε ότι συγκροτεί επιτροπή «με αντικείμενο την επεξεργασία και συγκρότηση πρότασης προς το δ.σ. για τη περαιτέρω αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών, μετά το τέλος περιόδου 2015-16, οπότε και θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αναδιάρθρωση».

Ήδη στο τραπέζι έχει μπει η περαιτέρω μείωση των ομάδων των δύο επαγγελματικών κατηγοριών που την επόμενη σεζόν (2015 - 2016) θα διεξαχθούν με 16 ομάδες η Super League και με 20 η Football League, η οποία αποτελεί την κατηγορία – πειραματόζωο της ΕΠΟ και δεν αποκλείεται ο αριθμός των ομάδων της να φτάσει την περίοδο 2016 – 2017 κάτω από τις 18.

Το πρωτάθλημα - πειραματόζωο

Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα έχει αναδιαρθρωθεί πέντε φορές μέσα σε διάστημα έξι ετών, κάτι που μάλλον αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Την περίοδο 2011-12 το πρωτάθλημά της διεξήχθη με 18 ομάδες. Την περίοδο 2012-13 διεξήχθη με 21 ομάδες. Η απόφαση της ξαφνικής αύξησης ελήφθη προκειμένου να «αποκατασταθούν» οι Ολυμπιακός Β., Καβάλα και Ηρακλής που «αποβλήθηκαν» για διαφορετικούς λόγους από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ.

Την περίοδο 2013-14 το πρωτάθλημα διεξήχθη με 28 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους των 14. Η αύξηση αυτή τη φορά οφειλόταν στο ότι η Φούτμπολ Λιγκ κλήθηκε να απορροφήσει επτά επιπλέον ομάδες, λόγω της συγχώνευσής της Γ΄ με τη Δ΄ Εθνική.

Κατά την τρέχουσα περίοδο, 2014 - 15 το πρωτάθλημα διεξήχθη με 26 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους των 13 και όχι με 28 όπως προβλεπόταν λόγω αδυναμίας ομάδων να πάρουν μέρος.

Την επόμενη σεζόν, 2015 - 16 θα διεξαχθεί με 20 ομάδες -εκτός αν δεν συμπληρώνεται ο απαραίτητος αριθμός- και από τη σεζόν 2016 - 17 θα γίνει μια νέα αναδιάρθρωση.

Έτσι, για να μην πλήττουμε.

Πηγή: soccerplus.gr
Πηγή: soccerplus.gr