Αλλαγές στο αθλητικό νομοσχέδιο προανήγγειλε ο Κοντονής

Εν μέσω κριτικής και επιφυλάξεων ακόμη και από τους ΑΝΕΛ, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, προανήγγειλε αλλαγές κατά την έναρξη της συζήτησης του αθλητικού νομοσχεδίου στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του έτερου κυβερνητικού του εταίρου τους, ΑΝΕΛ, αφορούσε και την ουσία αλλά και τη διαδικασία του νομοσχεδίου που εισήχθη στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής με επείγουσες διαδικασίες και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του σώματος την ερχόμενη εβδομάδα (4 – 5 Μαΐου).

Μάλιστα, ενώ ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης, εξέφρασε στην ομιλία του επιφυλάξεις ακόμη και επί της αρχής του νομοσχεδίου στη συνέχεια επεχείρησε να κατευνάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε, διορθώνοντας ότι οι ΑΝΕΛ διατηρούν επιφυλάξεις επί των άρθων του νομοσχεδίου.

Ο κ. Χαϊκάλης εξέφρασε σοβαρότατες ενστάσεις για την κατάργηση του άρθρου 29 του ν. 3479/2006 υποστηρίζοντας ότι επί της ουσίας πλήττει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και επισύρει πολλούς κινδύνους τιμωρίας για το ελληνικό ποδόσφαιρο από διεθνείς ομοσπονδίες. Διαφώνησε δε κάθετα και με τις υπερεξουσίες που δίνει το νομοσχέδιο στον Υφυπουργό Αθλητισμού και συγκεκριμένα τη δυνατότητα να αποβάλλει ομάδες από ευρωπαϊκές διοργανώσεις:

«Αυτό δεν θα προκαλέσει εύλογες ενστάσεις από την UEFA;» αναρωτήθηκε ο κ. Χαϊκάλης ενώ εξέφρασε ενστάσεις και για τη συμμετοχή τακτικών δικαστών στην αθλητική δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν τακτικοί δικαστές σε αθλητικά πειθαρχικά όργανα.

«΄Ηρθαμε καλόπιστα να ακούσουμε όλους σας και θα ανακοινώσουμε κάποιες τροποποιήσεις και κάποιες προσθήκες αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση» προανήγγειλε ο κ. Κοντονής χωρίς ωστόσο να επεξηγήσει το πλαίσιο και το πεδίο των αλλαγών στο οποίο θα προχωρήσει ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δε θα πειράξει το αυτοδιοίκητο «το μόνο που μας νοιάζει είναι να επέμβουμε σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αυτονομίας» είπε και λίγο αργότερα πρόσθεσε «σας ενημερώνω ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης, κατάλυσης ή επέμβασης του αυτοδιοικήτου οποιασδήποτε ομοσπονδίας».

Η ΝΔ που άσκησε κριτική και για τη «σύντμηση» των συνεδριάσεων, προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να ψηφιστεί το αθλητικό νομοσχέδιο, ζήτησε την απόσυρσή του.

Μάλιστα ο εισηγητής της, Κώστας Κουκοδήμος, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο συνεπάγεται απομόνωση του ελληνικού αθλητισμού και αναρωτήθηκε «Ξέρετε τι θα σημάνει ένα αθλητικό grexit; Θα καταρρεύσει η αθλητική δραστηριότητα στη χώρα. Δεν θα επιτρέπονται οι μεταγραφές Ελλήνων αθλητών και να δω μετά τι θα πείτε στον Αντετοκούμπο ή στον Γιώργο Σαμαρά; Μόνο εσείς λέτε ότι δεν καταργείτε το αυτοδιοίκητο αλλά το αυτοδιοίκητο παραβιάζεται και μόνο από την άσκηση πειθαρχικής εξουσίας από μέρους σας» είπε ο κ. Κουκοδήμος προβλέποντας ωστόσο ότι ο Υπουργός θα υποχωρήσει.

Επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο διατύπωσε και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη που θα πρέπει να ξεκινήσουν τα αρμόδια Υπουργεία.

Επικοινωνιακό και αρκετά ελλιπές χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι εκτιμώντας πως παρότι όλοι γνωρίζουν ότι το ποδόσφαιρο νοσεί, «η θεραπεία δεν μπορεί να γίνει με επείγοντα μέτρα. Δεν αμφιβάλλω για τις καλές προθέσεις του Υπουργού αλλά για την αποτελεσματικότητά του» παρατήρησε.

Επιφυλάξεις διατύπωσε και ο Γιάννη Γκιόκας από το ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δε δίνει λύσεις, παρότι «παίρνει ορισμένα μέτρα αυστηροποίησης ποινών και καταστολής» εκ των οποίων «αρκετά είναι αναγκαία και θα τα ψηφίσουμε» είπε.

Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο ζήτησε και η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου υπογραμμίζοντας τις αρμοδιότητες που παραχωρούνται στον Υπουργό και τόνισε «Σήμερα είστε εσείς Υπουργός, αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Τι νόημα έχει ένας Υπουργός, χωρίς σαφή κριτήρια, να μπορεί για παράδειγμα να σταματάει έναν αγώνα, γιατί απλά και μόνο δεν του αρέσει το αποτέλεσμα;» αναρωτήθηκε με δόση υπερβολής – όπως είπε- και υποστήριξε ότι «θα μπορούσαν να μπουν σαφέστερα κριτήρια για το πρόσωπο του Υπουργού».
Πηγή: skai.gr