Ερώτηση στη Βουλή για τις επιχορηγήσεις των Ενώσεων της ΕΠΟ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος εκλέγεται στη Χίο, για την επιχορήγηση των Ενώσεων μέσω της ΕΠΟ κατά το 2014.

Συγκεκριμένα η ερώτηση αναφέρει:

"Με την από 6/6/2014 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ανδριανού καθορίστηκαν τα ποσά της τακτικής επιχορήγησης των σωματείων ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου (Α, Β, Γ τοπικών κατηγοριών) που ανήκουν στις Ε.Π.Σ. και ανέρχονταν σε 1.314.800€. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονταν και η επιχορήγηση των σωματείων Δ εθνικής της περιόδου 2012-2013. Επιπρόσθετα, προβλέπονταν το ποσό των 200.000€ ως επιπλέον επιχορήγηση προς τις Ε.Π.Σ. και αφορούσε μη ενταλματοποιημένη δόση του προηγούμενου έτους

Με τις αποφάσεις 23961/1-8-2014 και 27691/2-9-14 το Υπουργείο εγκρίνει την επιχορήγηση τω ποσών των 281.500€ και 1.434.100€ αντίστοιχα, και στις 11/9/2014 η Ε.Π.Ο. υποβάλει τα σχετικά δικαιολογητικά. Στις 10/11/2014 ο αρμόδιος Υφυπουργός ενημερώνει την Ε.Π.Ο. ότι εκκρεμούν οφειλές της στο Ταμείο Ασφάλισης Αστυνομικών και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η εκταμίευση του ποσού, αφού δεν είναι φορολογικά ενήμερη. Η Ε.Π.Ο. προχώρησε σε διακανονισμό της οφειλής της προς το ΤΕΑΠΑΣΑ σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στις 11/11/2014, αλλά και πάλι δε κατέστη δυνατό να είναι φορολογικά ενήμερη. Για το λόγο αυτό η Ε.Π.Ο. προχώρησε και στην καταβολή του ποσού των 430.230€ που αντιστοιχούσε στο 30% της εγκεκριμένης επιχορήγησης την 1/12/2014, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, και κατέστη φορολογικά ενήμερη από τη ΙΖ ΔΟΥ Αθηνών προκειμένου να καταστεί δυνατό να εκταμιευτούν τα χρήματα.

Εντούτοις, με επιστολή του στις 17/12/2014 ο Υφυπουργός ενημέρωσε εκ νέου την Ε.Π.Ο. ότι σύμφωνα με έγγραφο της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου, η ΙΒ ΔΟΥ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Ε.Π.Ο. είναι μη ενήμερη φορολογικά και οφείλει ρυθμισμένα χρέη ύψους 418.423,11€ και είναι η μόνη υπεύθυνη για τη μη εκταμίευση των χρημάτων.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να στερηθούν τα σωματεία ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου το μοναδικό έσοδο που είχαν από κρατική επιχορήγηση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να διερευνηθεί αν και πού διατέθηκαν τελικά τα εγκεκριμένα ποσά.

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να δοθούν οι οφειλόμενες επιχορηγήσεις στην Ε.Π.Ο. και κατ’ επέκταση στις Ε.Π.Σ.

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Μιχαηλίδης"

Επιστολή Γκιρτζίκη σε Κοντονή

Επιστολή με το ίδιο θέμα έστειλε προ ημερών ο πρέοδρος της ΕΠΟ στον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό Στ. Κοντονή.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

"Για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία η δικαιολογία που προβλήθηκε για να μην κατατεθούν ποτέ τα χρήματα συνολικού ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, στα ερασιτεχνικά σωματεία απέδειξε σαφέστατα πως ποτέ δεν υπήρξε πραγματική απόφαση νε εκταμιευθούν προς τους δικαιούχους επειδή, απλά και καθαρά, η συνολική διαδικασία τόσο της ανακοίνωσης της επιχορήγησης όσο και όλων των ενεργειών που την ακολούθησαν αποτέλεσε μία επικοινωνιακή πομφόλυγα και τίποτε περισσότερο.

Το σημαντικό στοιχείο όμως που αγγίζει τα ίδια τα σωματεία είναι πως τα χρήματα (ελάχιστα βεβαίως για τις πραγματικές ανάγκες τους) ποτέ δεν κατεβλήθησαν. Παρέμειναν απλές «αποφάσεις εκταμίευσης» χωρίς κανένα αντίκρισμα με δεδομένη την αλλαγή της ετήσιας χρήσης, άρα και την απόλυτη αδυναμία να εκταμιευθούν και να διατεθούν προς τους δικαιούχους.

Για τους λόγους αυτούς επικοινωνούμε μαζί σας επιθυμώντας να έχουμε μία εκ μέρους σας απάντηση για τον πραγματικό λόγο για τον οποίο η καταβολή της επιχορήγησης αυτής δεν συνέβη ποτέ και να σας ζητήσουμε, εκτιμώντας τα σημερινά πραγματικά δεδομένα, να δεσμευτεί, αν αυτό είναι δυνατό, για την εκ νέου έγκριση της επιχορήγησης αυτής, ώστε επιτέλους να διατεθεί, έστω με καθυστέρηση, στα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας".

Πηγή: soccerplus.gr
Πηγή: soccerplus.gr