«Εξετάζουμε τη μη συμμετοχή ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη»

Τρεις ώρες κράτησε περίπου η συνάντηση του Σ.Κοντονή στην Νιόν με τον πρόεδρο της UEFA και τους αξιωματούχους της FIFA. Το σημαντικότερο θέμα ήταν ο τρόπος εκλογής του Δ.Σ της ΕΠΟ, όπου και δεν υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τον τρόπο εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, καθώς το υπάρχον σώμα είναι μικρό και εύκολα διαχειρίσιμο.Ωστόσο η απάντηση του Μισέλ Πλατινί ήταν αρνητική.

Ένα θέμα όπου υπήρξε αντίθετα ταύτιση απόψεων, έχει να κάνει με την συμμετοχή τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το ποιος θα επιλέγει τους δικαστές αυτούς, αλλά κυρίως με το αν θα δώσει την συγκατάθεσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης που μέχρι τώρα ήταν αρνητικό.

Παράλληλα υπήρξαν οι διαβεβαιώσεις από πλευράς UEFA πως θα σταθεί στο πλευρό της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία έχει να κάνει με την πάταξη της διαφθοράς και της βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αναφορικά με τις ποινές που μπορεί να επιβάλει το κράτος σε ομάδες όταν παρατηρούνται κρούσματα βίας πέραν των οικονομικών, υπάρχουν ποινές στους ισχύοντες νόμους όπως η τιμωρία της έδρας, ωστόσο αυτές σπανίως εφαρμόζονται.

Για τα ζητήματα που υπάρχει διάσταση απόψεων συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας, η οποία μέχρι τις 30 Μαρτίου θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις πλευρές και θα ανταλλάζει σχέδια και κείμενα και στις 30 Μαρτίου θα υπάρξει μία συνάντηση στην Αθήνα ανάμεσα στην κυβέρνηση, την ΕΠΟ, την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ για να συζητήσουν ξανά αναλυτικά τα ζητήματα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι διαφωνίες αυτές μπορεί να οδηγούν σε νέο κύκλο συζητήσεων, ωστόσο όσο η ΕΠΟ δεν θελει τις προτεινόμενες αλλαγές, η UEFA πολύ δύσκολα θα κάνει πίσω.

«Η 30η Απριλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία»

Μετά την διάσταση απόψεων που υπήρξε μεταξύ του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, και του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί σε θέματα που αφορούν την ΕΠΟ (εκλογή ΔΣ) στη συνάντηση που είχαν στην Ελβετία, φαίνεται πως εξετάζεται και η μη συμμετοχή ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αυτό ανέφερε ο κ. Κοντονής σε τοποθέτησή του μετά τη συνάντηση, τονίζοντας ότι είναι κάτι το οποίο «ούτε επιθυμούμε, ούτε επιδιώκουμε», ενώ ξεκαθάρισε ότι η 30η Απριλίου θα είναι η καταληκτική ημερομηνία αναφορικά με τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τα αθλητικά ζητήματα.

Αναλυτικά η ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου για τη συνάντηση στη Νιόν:

"Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί, παρουσία και εκπροσώπου της FIFA στη Νιόν της Γενεύης και συζήτησαν για όλα τα θέματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Υφυπουργός δήλωσε τα εξής:

«Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης είχαμε μια πολύ καλή και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες. Υπήρξε ταύτιση απόψεων σε πάρα πολλά θέματα και μας δηλώθηκε από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες, ότι θα έχουμε την βοήθεια και την συμπαράστασή τους στα σοβαρά ζητήματα για την πάταξη της βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Επίσης, ρητά αναφέρθηκε εκ μέρους τους ότι, για τα θέματα της φοροδιαφυγής και της χειραγώγησης των αγώνων, θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση σε όποια πρωτοβουλία κρίνει αυτή απαραίτητη να λάβει, δεχόμενοι ότι αυτό είναι ένα πεδίο απόλυτης παρέμβασης και ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης.

Στα ζητήματα που δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από την ελληνική κυβέρνηση, τις δύο Ομοσπονδίες και την ΕΠΟ, για να καταστεί δυνατή η συμφωνία και σε αυτά τα ζητήματα, δηλαδή ζητήματα θεσμικά, εκδημοκρατισμού και διαφάνειας. Έγινε δεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης έως τις 30.3.2015 να γίνει ένας πρώτος κύκλος συνομιλιών των τεσσάρων εμπλεκομένων φορέων.

Στις 30 Μαρτίου θα γίνει μία συνάντηση στην Αθήνα, όπου θα καταγραφεί η εξέλιξη των συνομιλιών και των εργασιών της επιτροπής και το ενδεχόμενο γεφύρωσης των διιστάμενων απόψεων. Καταληκτική ημερομηνία προσδιορίστηκε η 30η Απριλίου, μετά την οποία η ελληνική κυβέρνηση κατόπιν των συνομιλιών, θα πάρει όλες εκείνες τις αποφάσεις που κρίνει σκόπιμες, στο νομοθετικό επίπεδο.

Κατά τη συζήτηση η οποία έγινε σε πνεύμα αλληλοκατανόησης, τονίστηκε για μια ακόμη φορά, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στις πολυετείς παθογένειες του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου κυρίως στη βία και στη φοροδιαφυγή και μπροστά σε αυτήν την προοπτική, εξετάζει το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πράγμα το οποίο δηλώθηκε ότι ούτε επιθυμούμε, ούτε επιδιώκουμε. Ακριβώς γι αυτό το λόγο συστάθηκε η ομάδα εργασίας η οποία μέχρι τις 30 Απριλίου θα έχει καταλήξει σε όλα τα ζητήματα που θα τεθούν».

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των διεθνών ομοσπονδιών δήλωσαν, ότι εκτός από τη βοήθεια που θα προσφερθεί σε όλα τα επίπεδα, θα πράξουν ότι είναι δυνατόν για να μη χρειαστεί η αποχώρηση των ελληνικών ομάδων από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Άποψη η οποία κρίθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρο Κοντονή ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική".

Πηγή: soccerplus.gr
Πηγή: soccerplus.gr