Κοντονής: Το αυτοδιοίκητο ενισχύει τις παθογένειες του ποδοσφαίρου

Ο Σαύρος Κοντονής μίλησε για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα για τη βία και τόνισε, ότι θα επιδιώξει συνάντηση με την UEFA και τη FIFA άμεσα.

Στην εκπομπή "Αθλητικό Magazino" στο Ράδιο Θεσσαλονίκη (94,5) , φιλοξενήθηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής και μίλησε στον συνάδελφο Αντώνη Κούλαλη για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού.

Ο κ. Κοντονής τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και των Λεσχών, επεσήμανε, ότι οι υπεύθυνοι των ΠΑΕ έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες και είπε ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έρθει το αθλητικό νομοσχέδιο.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Σταύρου Κοντονή:

"Το γνωρίζαμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν περίμενα τόσα πολλά, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Περιμέναμε ότι θα είχαμε ένα αθλητικό νομοσχέδιο μετά από χρόνο συζήτησης, αλλά τελικά δεν έχουμε. Δεν έχει η πολιτεία καμία δυνατότητα για παράδειγμα να επιβάλει ένα διοικητικό πρόστιμο".

"Αυτό που συμβαίνει με τη βία ξεπερνάει κάθε όριο. Επί μονίμου βάσεως στη Super League. Στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, ακόμα και σε αγώνες εφήβων. Έχουμε ξύλο σε διαιτητές από παίκτες. Ακόμα και στο βόλεϊ, στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ. Είναι αδύνατον οι εργαζόμενοι να μπαίνουν στα γήπεδα και να μην ξέρουν αν θα βγουν. Βία δεν είναι μόνο να χτυπάς με καδρόνια. Βία είναι και τα συνθήματα, ο ρατσισμός και μια σειρά εκδηλώσεων που βλέπουμε στα γήπεδα".

"Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα νέα παιδιά. Να θέσουμε προ των ευθυνών τους τους υπεύθυνους των ποδοσφαιρικών ομάδων. Οι νέοι βρίσκουν μια φθηνή διασκέδαση στο γήπεδο. Είναι εύκολη μάζα να τους εκμεταλλευτούν κάποιοι και να τους κάνουν οπαδικό στρατό. Αυτά τα παιδιά πρέπει να προστατευτούν. Η πρακτική λύση είναι, ότι πρέπει να εφαρμοστούν νόμοι, όπως το ηλεκτρονική εισιτήριο και οι Λέσχες. Να σπάσει ο ομφάλιος λώρος με τις άτυπες χρηματοδοτήσεις των συνδέσμων. Πρέπει να εφαρμοστούν αυτά. Το κράτος έδωσε 13-14 εκατ. ευρώ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Το σημαντικό να είναι όλα συνδεδεμένα με ένα τερματικό να γνωρίζουμε ποιοι είναι μέσα, τι κάνουν, τι εισιτήρια κόπηκαν, τι δηλώνουν οι ΠΑΕ. Να λυθεί και το θέμα της φοροδιαφυγής".

"Η Αστυνομία βρίσκεται στο γήπεδο για να προστατεύει. Είμαι σίγουρος 100% ότι η Αστυνομία κάνει ελέγχους στους οπαδούς κατά την είσοδό τους. Και είναι προφανές ότι αν συμβαίνει αυτό που σας λέω, τότε υπάρχει μια δεύτερη παρέμβαση και μπαίνουν υλικά μέσα στα γήπεδα, με μια άλλη διαδικασία, έναν άλλο τρόπο. Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει το ηλεκτρονικό εισιτήριο να ξέρουμε ποιος είναι που, αν δεν υπάρχουν κάμερες να καταγράφουν, τότε πως θα βρούμε τους δράστες".

"Δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη. Πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι έχει μπει στο dna του ελληνικού αθλητισμού η βία. Από τη μία μέρα στην άλλη δεν αλλάζει τίποτα. Κάθε μέρα, όμως, θα αλλάζουμε κάτι. Εμείς μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα φέρουμε το πρώτο νομοσχέδιο. Με βάση αυτό, θα έχει τη δυνατότητα η πολιτεία να παρεμβαίνει με πρόστιμα και μάλιστα μεγάλα, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει μέχρι τώρα".

"Εχει δίκιο ο Πλατινί που λέει ότι πρέπει οι χούλιγκαν να βρίσκονται αλλού, όταν γίνεται ματς και όχι στο γήπεδο, αλλά πρώτα πρέπει να τους έχεις συλλάβει. Εμείς δεν τους έχουμε συλλάβει ακόμα".

"Θα πρέπει για να καταφέρει το κράτος να κάνει κάτι, να επέμβει σε πολλά θέματα. Αυτό έχει να κάνει με το αυτοδιοίκητο και το πως διαμορφώνεται η κατάσταση στη δικαιοσύνη και τη διαιτησία. Θα κάνω μια συνάντηση με την UEFA και την FIFA το επόμενο διάστημα αλλά και τις διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων μας, προκειμένου να τους εξηγήσω πως έχει λειτουργήσει το αυτοδιοίκητο απέναντι στις παθογένειες του ελληνικού αθλητισμού".

Τα προβλήματα του αθλητισμού είναι τεράστια. Έχουμε 10 εκατ. ευρώ για αθλητικές υποδομές και πριν 2 μέρες μας ήρθε ένα δικαστικό έγγραφο ότι οφείλουμε 8 εκατ. ευρώ για υποδομές του 2004".
Πηγή: soccerplus.gr